Isnin, 19 November 2007

Kerja dan kerja

Terasa hilang beban yang terpikul selama ini bila menlabuhkan punggung di kerusi empuk unutk bergambar setelah selesai majlis perasmian penutup tiga program serentak.
Otak mengimbau.
Bulan ini dianggap sebagai bulan paling sibuk bagi saya. Maklumlah, tiga program berjalan serentak. Pada awalnya, saya memegang dalam setiap program, tapi setelah mendapat persetujuan dari pimpinan melalui sebab tertentu, taklifat saya di kurangi hanya kepada stu tugas sahaja. Programmer Sihat DQ. Saya yang belum pernah berpengalam menjadi programmer ditugaskan untuk memprogramkan sebuah program yang belum pernah bijalankan di DQ.
Terasa diri tidak berkelayakan untuk menjawat taklifat tersebut. Namun ,memang fitrah taklifat, membebankan. Saya akhirnya akur untuk meneruskan tugasan. Pun begitu hati masih meronta untuk menggalas beban itu.
Motivasi diri merudum. Saya bagai seorang yang tidak terurus. Beberapa kali mesyuarat tidak saya hadiri walaupun sekadar sedikit alasan yang tidak sepatutnya.
Dalam kepala, fikiran beramain, berlari kesana dan kemari. Mencari jalan keluar yang memang tidak ada dalam kotak pengalaman. Namun setelah mendapat nasihat dan tunjuk ajar yang diberi oleh senior ( sepatutnya diminta), saya mengatur langkah untuk maju menggalas taklifat tersebut. Diri tiba-tiba menjadi yakin. Tambahan nasihat dan dorongan dari sahabat-sahabat seperjuangan yang tidak jemu memberi semangat. Terima kasih semua.
Program bermula. Segala yang dirancang berjalan seperti sepatutnya. Saya bersyukur dalam ketakutan menanti hari kemuncak program dan merupakan hari penutup ketiga-tiga program terbesar dan terakhir PERKEMAT DQ. Ianya bakal meninggalkan imej dan kesan samada baik atau buruk, bergantung kepada bagaimana kami-kami mengurusnya.
Malam kejadian, saya tidak dapat tidur. Paginya, awal-awal lagi kami bermesyuarat dengan dipengerusikan oleh YDP, Zool Amali. Perancangan prog kena mantap.
Selesai mesyuarat, saya menjadi seram sejuk. Bagaimana sambutan terhadap ekspo kami nanti. Tapi rahmat tuhan menetukan segalanya. Terasa penat lelah yang dialami hilang melihat kian ramai tetamu yang berbondon-bondon mengunjungi Dewan Muktamar. Segala perancangan berjalan selancarnya. Alhamdulillah.
Namun kesedihan menjenguk hati bila mendapat tahu masalah yang dihadapi oleh prog sahabat. Melihat kesuraman hati adik-beradik tercinta, hati menjadi sayu. Terasa diri ini mahu memikul segala kesedihan mereka. Namun apakan daya. Sekadar doa yang mampu ku pohonkan. “Ya ALLAH, permudahkan urusan mereka.
Menjelang tengah hari, sambutan makin rancak. Kegembiran bertambah bila prog sahabat juga telah berjaya dijalankan. Sujudku semasa solat Zohor di Surau pentadiran agak panjang. Terasa manis nikmat pertolongan Rabbi. Hanya itu tanda syukurku.
Seharian keletihan tak terasa.
Akhirnya, saya mengucapkan jutaan terima kasih kepada sahabat-sahabat yang sama-sama berjuang dan berpenat lelah membanting tulan untuk menjayakan program ini. Terima kasih juga kepada mereka yang sentiasa memberi semangat, nasihat serta dorongan kepada saya. Maaf dipohon sekiranya terdapat kelemahan di sepanjang saya menguruskan kalian. Jasa kalian akan saya ingati selamanya.....khusus untuk naqib, A.Idris, A.Wan dan adik beradik usrah gegar dan gegar junior.Tidak lupa kepada A.solihin dan pimpinan lain yang turut membantu.


Unite for islam.

Tiada ulasan:

Facebook Comments Box: Bloggerized by HASANHUSAINI.COM

Catat Ulasan

Komen Anda Adalah Buah Tangan Terbaik [hasanhusaini]