Ahad, 2 Disember 2007

Annual General Meeting PERKEMAT DQ 07

Annual General Meeting PERKEMAT DQ ke-23. 1 Disember 2007. Berlangsung di Dewan Muktamar Darul Quran.
Kalau pada tahun lepas, saya hanya sebagai pemerhati dan pengkritik, maka pada tahun ini adalah sebaliknya. Saya bertukar posisi sebagai yang diperhati dan yang dikritik. Apa tidaknya, saya telah dilantik sebagai Yang Di pertua PERKEMAT DQ 07-08. Jawatan besar ini terpikul setelah menang tanpa bertanding dalam pilihanraya kampus yang berlangsung semalam. Tidak pernah telintas bahawa saya akan memikul beban seberat ini.
Berdebar hati semasa keputusan calon diumumkan, bukan kerana takut kalah, tapi bimbang melihat jawatan-jawatan di bawah yang akan berada semeja dengan saya nanti. Apakah mereka sudi bekerja dengan saya. Melihat keputusan yang dipaparkan, air mata syukur menitis. Alhamdulillah, tuhan amat tahu, siapa yang layak untuk berkhidmat kepada agamanya.
Seterusnya upacara simbolik penyerahan tugas. Walupun simple, amat terkesan dihati. Penuh syahdu berlatarbelakangkan lagu ‘selamat berjuang’ Brothers. Hati rawan tiba-tiba. Air mata menitis. Terkenang beban yang bakal terpikul amat berat. Menjaga kebajikan lebih 1000 siswa Darul Quran bukan tugas yang senang. Menggalas harapan bonda tercinta bukan kerja sambil lewa. Memikul janji setia terhadap agama bukan tugas mudah untuk dilaksanakan. Ia bakal dihujani pelbagai kejian dan hinaan. Namun hati ini terubat dengan janji pertolongan dari DIA. Namun, kami perlu diuji dan dicuba dengan ‘belaian’ kasih sayangNYA.
Berada di meja hadapan mengganti pimpinan lepas yang telah selesai menjalankan tanggungjawab, terasa besar dan berat beban yang dipikul. Ribuan rakan-rakan mengharapkan kebajikan mereka terjaga di bawah pimpinan kami.
Terasa amat penting setiap pengalaman-pengalaman lepas. Ia guru yang setia . Ia bakal mengajar kita, bagaimana berdepan dengan situasi yang tak terduga. Emosi memang tidak boleh terganggu. Menerima pelbagai kerenah dan perangai pencadang. Kalau kacaulah emosi pemimpin, lai kacaulah emosi yang dipimpin.
Malamnya, majlis perasmian penutup AGM 07. Saya sebagai ‘VIP’ akan berada sebarisan dengan pengarah dan kpp serta VIP lain. Tersa mata-mata yang memandang memerhati gelagat ‘pemimpin baru’ mereka. Cukup merimaskan. Tapi kata mantan YDP, alah bisa, tegal biasa. Betul juga.
Selepas ucapan mantan, saya berdiri untuk sedikit ucapan yang mungkin merupakan ucaptama. Terasa tenang dan tenteram. Tiada lagi gemuruh yang dahsyat. Memang betul. Pengalaman itu mengajar. Belajarlah dari pengalaman, sebelum pengalaman mengajar.
Akhirnya, terima kasih kepada murabbi yang di kasihi, naqib tercinta, Abd Idris dan Abg Izwan. Kerana kalianlah ana berdiri disini. Kerana kalianlah ana menjadi manusia yang mampu untuk berkhidmat kepada agama. Terima kasih tidak terhingga. Hanya tuhan yang mampu membalas jasamu berdua. Mendidik dan mengajarku mengenal dunia. Bertatih cuba berjuang demi agama. Hingga kini ana mampu berdiri, berjuang bersama. Namun masih membutuhkan tunjuk ajar dari murabbi tercinta. Janganlah tinggalkan ana terkapai-kapai setelah memberi dayung dan sampan, ana masih belum tahu, laut itu bergelora.
Kepada adikberadik GEGAR, tolong dan bantulah abangmu ini. Dia amat memerlukan sokongan dari kalian. Untuk GEGAR junior, belajarlah untuk memimpin, jasa kalian diperlukan untuk Islam tercinta
Terima kasih tidak terhingga kepada rakan-rakan seperjuangan yang setia disisi, memberi sokongan dorongan, cadangan dan kritikan yang membina. Sekalung ucapan tahiah dan takziah kepada seluruh Saff Pimpinan PERKEMAT 07/08. Ingatlah, wahai adik-beradikku sekalian, hari ini gendang perang akan dipalu,tonjolkan syiar kekuatan, bukan untuk riak, tetapi satu syiar untuk sahabat-sahabat yakin dengan kepimpinan kita. Sekalung Penghargaan buat abang-abang dan kakak-kakak di peringkat pimpinan PERKEMAT 06/07, kami sentiasa memerlukan nasihat dan tunjuk ajar dari kalian semua. Kepada sahabat-sahabat seperjuangan, berilah kami dorongan dan sokongan yang sepenuhnya, agar kita semua sama-sama mendapat manfaatnya.

Ya Allah, bantulah kami dalam menjalankan tugas yang telah kau pikulkan di pundak-pundak kami.. sejurus air mata menitis lagi.

Tiada ulasan:

Facebook Comments Box: Bloggerized by HASANHUSAINI.COM

Catat Ulasan

Komen Anda Adalah Buah Tangan Terbaik [hasanhusaini]