Rabu, 26 Disember 2007

Bila Ustaz Merokok

Ustaz merokok? Biasa la. Saya pernah tengok ustaz kat kampong isap rokok daun. Tok guru kampong pn ikut hisap sekali. Tapi bila melihat ustaz professional yang bertaraf pensyarah kolej, HAFIZ QURAN, berpendidikan tinggi merokok, saya menjadi hilang kepercayaan kepada mereka. Thiqah untuk wala’ hilang seratus peratus. Dalam kuliah, dia berdegar-degar menekankan tetang disiplin dan adab-adab seorang hamalatul quran.
Dalam islam mengajar konsep dakwah bil hal. Kata pepatah inggeris, Action speak louder than speech, : perbuatan lebih lantang bersuara dari kata-kata kita. Mana hilangnya konsep itu pada pendakwah ini?
Kalau ustaz tua di kampung, saya masih boleh memaafkan mereka. Mereka tak tahu akan kebahayaan kretek, mereka tak hisap ciggarret, mereka tak tolong yahudi. Tapi, bila ustaz muda yang berpendidikan tinggi, pandai dalm banyak bidang, petah berkata-kata dan menghalang orang lain merokok, menentang kejahatan yahudi dan US, saya terus menjadi marah. Tambahan pula dia merupakan golongan kaum kerabat saya, Al-Hafiz. Hafaz Al-Quran 30 juz. Mana dia nak letak maruah seorang hamalatul quran.
Firman Allah, “adakah patut kamu menyuruh orang lain membuat kebaikan sedangkan kamu melupakan diri sendiri dan kamu merupakan pembaca kitab(Al-Quran), bukankah kamu orang yang berakal? Ayat ini menjadi ancaman kepada pembaca dan penghafal AL-Quran bermakna mereka yang tahu halal-haram satu perkara dan tahu akan kewajipan seorang manusia serta tahu kewajipan mereka di dunia terhadap Allah, Rasul dan KitabNya. Namun golongan inilah yang banyak menconteng arang kepada islam. Walaupun segelintir, kesannya amat berat.
Di sebuah kolej, seorang pensyarah yang memegang fortfolio dalam disiplin merokok. Saya memang hilang thiqah bila tahu kadaaan sedemikian. Apabila pelajar merokok, berbagai hujjah yang dia gunakan untuk mendakwah plajar tersebut. Namun langsung tidak berkesan. Sehingga kami sebagai pimpinan menjadi pening. Pelbagai usaha telah dibuat, namun jumlah yang merokok makin bertambah.
Teringat satu hadith Nabi Muhammad’ “al-mar’u ‘ala diini mulukihi.” Individu itu mengikut perangai pemimpinnya. Saya bermuhasabah sendirian, adakah perokok dalam saff kepimpinan yang saya pegang sekarang. Tiada. Sahlah, bahawa yang menjadi punca adalah pemimpin yang lebih tinggi. HEP. Bila pegawai HEP merokok, walau bukan dalam kawasan kolej, tetap memberi kesan kepada Akhlak rakan-rakan kami. Allah itu maha melihat. Haram suatu perkara tidak bergantung kepada tempat dan sempadan. Tambahan pula tanggapan masyarakat awam kepada pembawa Al-Quran yang digammbarkan oleh Sayyid Qutb sebagai generasi Al-Quran yang unik.
Apabila pimpinan merokok, jangan takut sekiranya anak buah menagih dadah. Seperti pepatah kata, “guru kencing berdiri, anak murid kencing berlari”. Bagaimana nak membendung orang bawahan dari merokok, sedangkan orang atasan yang menjadi contoh masih merokok. Bagaimana nak menahan mereka dari merokok, bila mereka beralasan, “HEP PON MEROKOK”.
Ambillah iktibar dari kisah ini. Bukan tujuannya untuk menghina mana-mana pihak, tapi untuk kebaikan bersama. Moga umat ini masih mendapat kekuatan untuk menerima teguran, meski dari hamba Habsyi yang hitam legam.

Tiada ulasan:

Facebook Comments Box: Bloggerized by HASANHUSAINI.COM

Catat Ulasan

Komen Anda Adalah Buah Tangan Terbaik [hasanhusaini]