Sabtu, 22 Disember 2007

Rutin Hidup Saya Berubah..?

Cuti kali ini tak seperti biasa, segalanya berubah. Rutin harian saya tidak seperti dulu. Kini saya terpaksa memenuhi jadual dengan memenuhi jemputan dan undangan di samping menjaga empat ekor lembu. Teringat masa kecil, saya pernah memelihara seekor beruk. Beruk betina yang dibelai oleh arwah datuk secara kebetulan dari seorang tukang urut. Beruk itu memang jinak. Setiap hari kena jaga beruk. Mandikan, bagi makanan. Sekali sekala, bawa ke sungai untuk berenang, katanya untuk merenggangkan tulang dan menghilangkan lenguh memanjat kelapa.

Setiap petang atau hujung minggu, saya akan ambil upah memanjat kelapa. Upah sekadar 5 sen sebiji. Agak menyeronokkan. Tapi beruk tu kena bagi makan secukupnya untuk mendapatkan hasil yang sepatutnya. Bawa bekal dan makanan yang secukupnya. Paling penting, bawa tali panjang. Naik kelapa bunyinya mudah, tapi tak semua pokok kelapa bolh dinaikki. Kalau yang ada kerengga, memang beruk tu tak nak naik. Walau dicucuh ‘karak’ sekalipun.


Pernah sekali, pada satu petang sewaktu balik dari ambil upah, saya mengheret beruk dengan -tali panjang. Tiba-tiba ada lori datang dengan lajunya. Dek kerana terkejut, beruk tu melompat dan mendakap badan saya. Saya yang juga terkejut beruk takut kena gigit lekas-lekas menolak kepala beruk tu.. tup-tup jari masuk dalam mulut dia, apalagi, memang kena gigit la... sampai sekarang, kelingking kiri saya masih bengkok dan masih terdapat kesan gigitan taring beruk tu. Pedih-pedih.
Ada juga cerita beruk terlepas. Entah macam mana petang tu, bila nak bagi makan, tengok-tngok beruk dah hilang... sudah!! Mana nak cari. Tiba-tiba dapat panggilan talifon, beruk dok makan roti di dapur jiran. Habis kecoh satu kampung. Saya gak kenamarah sebab tak reti jaga beruk.
Hai, memang malang nasib diri. Jaga itik, itik masuk dalam petak padi semaian orang, kena marah. Jaga kambing, kambing terlepas, makan pokok terung jiran, kena marah. Pantau lembu, kena tanduk kat pinggul sampai biru, sakit. Kopek kelapa, tertusuk kat leher, sampai sekarang masih berparut. Semuanya berlaku semasa saya masih kecil. Terimbau kenangan itu ketika memberi lembu-lembu makan. Tak lama lagi 3 ekor kena sembelih. Tinggal la sekor. Ringan sikit beban ayah naka jaga lembu.
Bila terkenang kisah lama, teringat arwah datuk dan nenek. Terbayang wajah arwah ayah tercinta. Rawan hati, sebak dalam jiwa. Mereka telah lama pergi. Dan kita? Pasti bakal menyusul. Apakah bekal yang kita ada untuk hidup disana. Tidak ada matawang lain untuk berurusan di barzakh dan mahsyar, kecuali matawang yang bernama pahala. Pahala hany boleh diperolehi jika kita menjunjung perintah ALLAH dan meinggalkan larangannya. Perintah, suruhan dan larangan Allah hanya terdapat dala Al-Quran dan Hadith. Oleh itu, berpeganglah kepada keduanya, jangan sedikitpun amalan kita yang tersasar dari keduanya.
Rutin saya rupanya masih seperti dulu, hamba Allah selaku Khalifah di muka buminya. Cuma kerja yang saya perlu lakukan agak berbeza. Sesuai dengan berbezanya saiz badan dan umur saya. Paling penting, sesuai dengan tanggungjawab yang saya pikul sekarang. Tiada lagi hobi yang memenuhi ruang masa kosong. Semuanya dipenuhi kewajipan dan tugas yang tak habis-habis. Selagi jasad memikul roh kurniaan Ilahi.

Tiada ulasan:

Facebook Comments Box: Bloggerized by HASANHUSAINI.COM

Catat Ulasan

Komen Anda Adalah Buah Tangan Terbaik [hasanhusaini]