Isnin, 10 Disember 2007

Dilema MODAL INSAN

Modal insan, kalimah yang pasti meniti di bibir setiap mereka yang bercakap tentang masa depan Negara. Malah ia juga masyhur di kedai-kedai kopi. Namun sejauh mana kefahaman kita terhadap apa yang terkandung dalam dua kalimah ‘modal insan’ itu.
Apa yang di digembar-gembur , modali insan ialah golongan ‘ummal’, pekerja proudktif yang menjadi harapan untuk mewarisi Negara dan meneruskan agenda ke arah Negara maju dan membangun.
Tapi, dalam masa kita sedang berdegar-degar melaungkan modal insan, berpusu-pusu PATI memasuki Negara untuk merebut peluang pekerjaan. Malah kalau dibandingkan pada musim perayaan, hampir 2/3 penghuni ibukota ialah mat indon dan bangle yang datang mencari kerja sambil menyebarkan penyakit fizikal dan mental. Sedangkan rakyat Malaysia lulusan universit menganggur mencecah ratusan ribu. Itu belum dikira lulusan universerenti.
Merujuk balik kepada kepada prasyarat sebenar, apakah sesorang itu mempunyai kelayakan untuk diambil sebagai modal insan, ada baiknya kita sebagai ummat islam merujuk kepada sumber asal. Al-Quran dan Sunnah. Surah Al-Qasas dalam kisah Nabi Musa A.S.
Sesungguhnya, orang yang paling baik unntuk diupah (modal insan) adalah orang yang kuat dan amanah.
Berpandukan kepada kisah dan ayat tersebut, dapat kita simpulkan bahawa, kuat dan amanah menjadi prasyarat terpenting dalam memilih modal insan. Jangan bercakap tentang modal insan kalau sembahyang ditinggalkan. Jangan bercakap tentang modal insan kalau rasuah dan monopoli masih melata.
Kuat mempunyai beberapa pengertian, namun dalam konteks ayat diatas, ianya lebih merujuk kepada kekuatan jasmani. Namun tidak salah untuk ditafsirkan kepada kekuatan spiritual dan keimanan kerana prasyarat kedua, amanah memerlukan kekuatan tersebut. Hadith ada menyebut, "tidak sempurna iman bagi sesiapa yang tidak amanah". Modal insan yang lemah masakan mampu menghasilkan produk atau gerak kerja yang cemerlang. Kalau pun ada, mungkin sekadar melepaskan batuk ditangga.
Amanah pula, dalam erti kata sebenar ialah ikatan keyakinan yang kuat dengan Sang Pencipta sehingga individu tersebut akan melakukan setiap perkara dengan tekun supaya ia dapat menyelesaikan tugasa (amanah) dengan baik. Pekerja (modal insan) yang tidak mempunyai sifat amanah bakal menghancurkan syarikat atau Negara. Golongan yang tidak amanah tidak teragak-agak untuk mengambil rasuah, menggelap duit syarikat dan sebagainya.
Inilah prasyarat dan ciri-ciri yang perlu dititik beratkan. Bagaimana kita mahu melahirkan modal insan yang cemerlang, gemilang dan terbilang kalau seandainya ciri-ciri penting ini diabaikan. Mungkin minda logik kita memandang perkara tersebut sebagai nilaian sampingan, namun minda aqidah kukuh islam tidak begitu. Perancangan kita bakal berdepan dengan perancangan tuhan yang pastinya lebih sempurna. Jadi, setiap gerak kerja kita hendak memnuhi syarat dan etika serta ISO yang ditetapkan dalam perlembagaanNYA, Al-Quran. Jadikanlah Al-Quran sebagai panduan dalam segenap aspek kehidupan kita.

Tiada ulasan:

Facebook Comments Box: Bloggerized by HASANHUSAINI.COM

Catat Ulasan

Komen Anda Adalah Buah Tangan Terbaik [hasanhusaini]