Isnin, 10 Disember 2007

Khalil dalam lipatan kenangan Gegar.


Khalil dalam usrah Gegar bersama Abg Idris...

Entah kenapa, tiba-tiba jari ini riang melompat untuk menulis kisah seoang ahli Gegar yang kini telah meninggalkan kami. Mungkin ia menzahirkan kerinduan yang telah lama terpendam. Setahun tidak bertentang mata. Rakan seperjuangan, teman tika susah dan senang.

Menatap gambar kenangan usrah, hati ini sayu tiba-tiba. Rindu menerpa mendadak. Kini hampir setahun Khalil pergi. Kehilangan yang begitu memberi kesan. Kehilangan yang pasti tak berganti. Bersama adik-beradik gegar yang lain, bercerita bergembira, gelak ketawa. Namun jauh di hatiku, alangkah baik kalau Khalil masih bersama.


Banyak kenangan suka-duka bersama. Jatuh bangun sejak dari MTDQ Repek sehingga ke arena perjuangan di Darul Quran. Fuh, mungkin kenangan sebegini takkan menjengah kali kedua. Terfikir beban yang terpikul, terasa berat. Mungkin berat lagi hati ini melepaskan beliau pergi. Renungan terakhir yang syahdu meningalkan sejarah hitam kepada GEGAR. Kenangan memujuk beliau kembali masih terngiang di depan mata. tTekadnya, kami hormati.Tiada lagi dendangan nasyid ‘on stage’ versi percuma. Ikhwan kehilangan ahli, Gegar hilang adik-beradik.

Malam 3 Ogos 2007, modul menyambut birthday Abg. Idris, Naqib Gegar. Ketika bersama-sama nak potong kek, tiba-tiba Abg Idris mencelah, "Mana Khalil...? tak ajak dia ke..? panggil Kahlil, kalau tak, jangan potong kek tu.." gurauan itu mencuit hati kami. Suasana suram tiba-tiba. Betul-betul terasa kehilangan 'adik-beradik'. Masing-masing menahan sebak.Teman ku yang di kasihi,
Walau jauh di sana, semangatmu masih bersama kami,


Bersama dalam perjuangan ini..


Tiada ulasan:

Facebook Comments Box: Bloggerized by HASANHUSAINI.COM

Catat Ulasan

Komen Anda Adalah Buah Tangan Terbaik [hasanhusaini]