Sabtu, 22 Disember 2007

Malaysia Berdarah lagi, saya gembira...

Malaysia berdarah lagi. Seluruh muslimin merayakan hari pengorabanan terbesar. Hari ini juga di Tanah Haram, umta islam berhimpun secara aman berdemontrasi memerangi kejahatan syaitan. Mereka melontar batu beramai-ramai ke pusat Jamrah. Menelusuri kisah Nabi Ibrahim merejam Syaitan.
Seperti biasa, setiap kali perayaan, pasti malamnya kami sekeluarga tidak tidur. Berjaga untuk menyediakan makanan dan persiapan sepatutnya untuk menerima tetamu pada keesokan hari. Masing-masing mempunyai portfolio sendiri. Saya membersih dewan solat Surau As-Syakirin, menghias rumah dan istimewa di ‘Idul Adha, mengasah pisau-pisau untuk digunakan keesokannya. Sebelum tidur, semak teks khutbah dan meng’editnya’ ikut keperluan semasa.
Solat sunat berlangsung tepat 8.15 pagi, khutbah hari ini agak panas dengan isu perhimpunan ‘bersih’, analogi yang saya bawakan dari ibadah haji di Tanah Suci. Masing-masing terlopong mendengar kenyataan saya, “demontrasi, rukun islam ke-5”. Namun, dengan hujjah-hujah dan contoh yang saya bawa, kerut dahi mereka semakin hilang. Baru terbuka mata.
Seusai sahaja khutbah, para jemaah akan sama-sama menyantap sedikit makanan di rumah saya. Tradisi yang berlangsung hampir 20 tahun. Makanan sama sejak 5 tahun lepas, lontong. Mungkin bukan makanan tradisi, tapi ia membuat orang yang memakannya tersenyum puas.

………

Lembu-lembu yang tertambat masih mangunyah rumput perlahan-lahan. Tenang seolah-olah tiada apa yang bakal berlaku. Orang ramai kian membanjiri tempat sembelihan dan mengangkat jual beli bersama ayah baruku. Sedikit adat mencelahi.
Saya seperti biasa, menjadi pembantu setia, menjerat lembu dan kekadang turut ‘mengorbankan’ mereka dengan pisau khas yang di tempa sejak berada di Repek lagi. Melihat kesatuan orang-orang kampong bergotong-royong melapah dan mengupas lembu sembelihan, hati terasa tenang. Masih ada nilai perpaduan dalam masyarakatku. Tiada perbezaan pendapat. Kekadang diselangi deraian ketawa riang dek lawak spontan hadirin.Dalam keriuhan melapah belulang lembu ke-2, hanphone Nokia 6233 bergetar. Adik bongsu Gegar ditalian, Azan.
“salam. Se dok mano tu..?
“dok dighumoh la”
“ze dok depe ghumoh se ni…, tapi kheto takdok..”
“ada”
Saya berlari pantas ke bahagian depa rumah. Azan memang disitu. Terfikir dihati, kenapa dia datang pada pagi hari raya ini..?
“ mari mano..?
“alah nok gi ghumoh tok di Pasir Mas, tapi bila lalu kok ni, rasa bersalah pulok kalau tak singgah di rumoh abang ze sorey ni…”
Saya tenung mata ‘adik bongsu’ku itu dalam-dalam. Jawapan yang diberi tadi sedikit sebanyak meruntun hati ini.. perasaan kasih sayang islam yang diikat dengan tali tauhid. Kukuhnya ibarat Uhud yang masih utuh walau dilanda perang gergasi. Berjalan ke kereta, berjumpa mata dengan ibu, ayah dan abang-abangnya. Sekali lagi hati tersentuh mendengar kata-kata mereka..
“Sayang sangat Azan kat kawan dia, bersungguh-sungguh mintak nak singgah..” kata ibunya..
“bukan kawan la mama, Abang…” balas Azan.
Dalam kereta, Im yang saya kenal terlopong.
“haa abang, lupa pulak” Balas ibunya lagi.
Andai saya dapat membuatkan semua orang terasa seperti yang saya rasakan sekarang, sudah tentu dunia ini aman. Tidak ada lagi perselisihan faham. Semuanya boleh bertolak ansur. Indah sungguh Ukhuwah fillah. Sukar untuk menjelaskan atomnya, payah untuk menfsirkan nukleusnya. Yang pasti, sel-sel tauhid yang mengikat kami. Semuanya kerana DIA.

………

Kembali ke tapak sembelihan bersama adik beradik tiri, hilai tawa berderai apabila ada mulut yang spontan memberi respon, menafsirkan kejadian secara selamber. Riang di mata bersama mereka, namun hati ini masih teringat ukhuwah kukuh GEGAR, seorang demi seorang wajah ahli GEGAR dan sahabat seperjuangan meniti melintasi ruang fikiran. Indanhya jika semua bersamaku tika ini.

Tiada ulasan:

Facebook Comments Box: Bloggerized by HASANHUSAINI.COM

Catat Ulasan

Komen Anda Adalah Buah Tangan Terbaik [hasanhusaini]