Sabtu, 15 Disember 2007

MS ISO 9001:2000 Darul Quran, Antara Harapan dan Realiti
Ayat ke-2 surah Al-Mulk, "dialah tuhan yang menciptakan mati dan hidup untuk menguji kamu semua, siapakah yang paling baik amalannya". Ini mungkin indicator ISO dari ALLAH SWT untuk hambanya. Paling baik amalnya. Mungkin berorientasikan ayat inilah, pihak pentadbiran Darul Quran melancarkan gerak kerja ke arah Pensijilan MS ISO 9001:2000.Tanggal 14 Disember 2007. Hari ini mungkin amat bersejarah bagi warga Darul Quran. Apa tidaknya, kolej kesayangan kami bakal dianugerahkan sijil MS ISO 9001:2000. Namun mungkin tidak semua yang mempunyai perasaan yang sama. Majlis pelancaran ke arah pensijilan MS ISO 9000:2001 berlangsung dengan begitu meriah. Kehadiran vvip disambut dengan penghormatan dari seluruh sidang dewan. Inilah hari yang amat bersejarah di sepanjang beberapa dekad penubuhan Darul Quran.
Mendengar ucapan dari Pengarah dan Timb.Pengarah (JAKIM) menyebabkan ramai bertepuk tangan. Di dalam hati saya terbayang, apa yang akan berlaku apabila rancangan ini berjalan kelak...? Apakah kehendak pelangan akan betul-betul diambil perhatian, atau sekadar untuk mencantikkan draf cadangan dengan janji-janji dan ayat manis. Sejauh manakah kesan dari perancangan yang dibuat. Apakah matlamat yang digarap selari dengan kehendak agama dan keperluan zaman?
Terbayangkan kejadian-kejadian sebelum ini, rakan-rakan pimpinan diherdik bila bertanya tentang tarikh kemasukan elaun yang tertunggak selama 2 bulan. Terbayang muka bengis dan angkuh pegawai-pegawai yang bertugas di salah satu bahagian pengurusan penting. Terlintas tentang result peperiksaan yang dikeluarkan secara 'paksa' beberapa kali tersilap dan mengundang kontroversi setelah beberapa kali disemak. Terbayang pula makanan dewan makan yang sentiasa tidak mencukupi walupun pada hari cuti.
Sebagai pucuk pimpinan mahasiswa Darul Quran, saya tidak ingin bergembira terlalu awal. Bimbang nanti, kecewa akan menghantui apabila pengharapan tidak tercapai.
Membaca dan meneliti draf ringkas manifestasi MS ISO 9001:2000, tertera beberapa dokumen dan syarat-syarat yang perlu diikuti. Namun, bagi saya ia bukanlah sepenuhnya berorientasikan kesenangan dan kemudahan kepada pelanggan bahkan sebaliknya. Pelbagai prosedur pasti akan mengikat aktiviti-aktiviti siswa dan siswi. Pelbagai syarat mungkin akan dikenakan untuk menambat idea-idea kreatif dan inovatif dari seorang mahasiswa Al-Quran.
Saya bimbang apa yang saya nampak di sebalik MS ISO tersebut. Visi dan misi Darul Quran yang akan diperkukuhkan melalui MS ISO9001:2000 agak tidak menepati kehendak syariat dan keperluan zaman ni. Hasrat melahirkan golongan yang mahir dalam ilmu Qiraat dan ‘masyi’ dalam penghafalan Al-Quran tidak salah. Namun itu hasrat pada awal penubuhannya. Ia seharusnya diubah dan disesuaikan dengan kehendak zaman. Hasrat untuk menjana generasi qari dan qariah yang mahir bertarannum itu bagus. Akan tetapi, harus diingat akan kepentingan dan keperluan zaman ini kepada golongan huffaz. Ada agenda yang lebih penting untuk dilaksanakan.
Abad ini tidak lagi memerlukan golongan Huffaz untuk menjaga tiang masjid-masjid besar. Huffaz yang mampu melagukan kesemua jenis lagu tarannum. Tetapi zaman ini memerlukan huffaz yang mahir dan professional dalam banyak bidang. Profesional Huffaz yang mampu mangubah zaman. Mampu terjun dalam kemahiran dan lapangan yang berbeza. Huffaz yang mampu berlari selari dengan massa, tidak jumud ditelan gelombang perkembangan zaman yang sentiasa maju ke depan dan tidak hanyut dibawa arus kemodenan.
Huffaz yang boleh ‘mensyafaatkan’ bukan sekadar sepuluh orang, bahkan beribu-ribu dan berjuta-juta manusia melalui kefahaman yang mendalam kepada isi kandungan AL-Quran dan berkemahiran tinggi dalam mengaplikasikan teknologi sebagai alat bantu dalam medium dakwah mereka. Huffaz yang mampu mengeksploitasi dan menterjemahkan pelbagai bidang professional sebagai medium kepada gerak kerja di medan dakwah mereka. Teringat kata-kata akhir mantan Pengarah Darul Quran yang berpandangan jauh kepada masa depan Huffaz semasa majlis perpisahannya, “ saya mahu melihat suatu hari nanti, siswa Darul Quran akan ke angkasa lepas”.

Manakala Y.Bhg. Prof. Madya Dr. Sidek Baba selaku Ahli Lembaga Pengarah Darul Quran juga telah membentangkan satu kertas kerja yang bertajuk “Perancangan Masa depan Program Akademik Darul Quran” di dalam Muzakarah Masa depan Darul Quran pada 21-22 Februari 2000. Beliau juga turut mencadangkan agar Darul Quran memainkan peranan bukan sahaja melahirkan Hafiz dan Hafizah yang berketrampilan dalam bidang agama, malah layak menjadi ahli sains dan professional yang berwibawa.
Satu kata-kata yang mencabar kami, golongan yang terpisah dari teknologi semasa. Namun tidak mustahil bakal berlaku sekiranya pihak terlibat mempunyai kesedaran tentang kepentingan tersebut. Moga-moga MS ISO 9001:2000 ini adalah langkah awalnya.
Namun begitu, saya amat yakin dan optimis bahawa apa yang dilakukan oleh pihak pentabiran pasti ada mungkin mempunyai banyak kebaikkan dan kemaslahatan yang terlindung dari kami yang tidak berada di tempat tersebut. Moga-moga apa yang diusahakn bakal membawa kebaikkan kepada semua pihak terutama kepada golongan ‘hardcore’ di Darul Quran, pelanggan utama, siswa dan siswi Huffaz.
Apa yang menjadi harapan saya dan kami semua, MS ISO 9001:2000 ini bakal menjadikan kami siswa dan siswi Al-Quran yang beramal dengan isi kandungannya dan mampu memberi sumbangan kepada Agama, Negara dan bangsa. Semoga gerak kerja kami dan kewajipan yang terpikul di bahu kami akan dapat dijalankan dengan mudah dan berkesan. Apa yang menjadi hak kami dapat ditunaikan dengan cepat dan tepat. Semoga suara-suara 'pelanggan' akan didengari tanpa sebarang hijab dan tembok yang menghalang, walau ianya bernama 'protokol'. Moga-moga natijah yang bakali kita terima adalah keredhaan Allah. Semoga MS ISO 9001:2000 ini mematuhi ISO ALLAH, ahsanu 'amala. Dalam erti kata lain, paling ikhlas dan paling bertepatan dengan syariat -NYA.
Ameen.

Tiada ulasan:

Facebook Comments Box: Bloggerized by HASANHUSAINI.COM

Catat Ulasan

Komen Anda Adalah Buah Tangan Terbaik [hasanhusaini]