Sabtu, 22 Disember 2007

Pesanan Untuk HAJI DAN HAJJAH

Melihat siaran langsung ibadah wukuf di Padang Arafah dari saluran TV yang agak islamik, TV9 dekat dihati. Teruja melihat betapa utuh dan gahnya umat islam. Memakai seragam putih BERSIH berhimpun dalam perhimpunan agung terbesar di dunia. Lautan putih itu melambangkan betapa raminya unmat islam yang mempunyai kesedaran untuk ‘kembali’ kepada penciptanya. Seperti mana gambaran Padang Mahsyar. Mendengar lalungan talbiyyah, “labbaikallaahumma labbaiik,labbaika la syarika labbaik, inal hamd, wanni’mata laka walmulk, la syarika lak” Gemaan itu di sahut pula dengan laungan takbir yang bergema, Allahuakbar kabiira, wal hamdu lillahi kathira, wa subhaanallahi bukaratan wa asiila, la ilaaha illallahu wahdah, sodaqo wa’dah, wa nasoro ‘abadah, wa ‘azza junadahu wahazamal ahzaaba wahdah"
Meremang bulu roma saya mendengar betapa semangatnya ‘haji-haji’ dan ‘hajjah-hajjah’ melaungkan lafaz ikrar dan janji di Tanah Haram. Janji dan ikrar itu menjadi zikir harian mereka sepanjang berada di sana. Sedarkah mereka bahawa lafaz yang merea laungkan itu bererti,
“kami menyahut seruanmu ya allah, seruan untuk tidak menyekutukan mu, segala pujian dan nikmat bagimu. Dan juga kerajaan (langit dan bumi) adalah milikmu, tiada sekutu bagimu”.
“Allah, tuhan yang maha besar,pujian sebanyaknya untuk Allah, maha suci Allah pdai pagi dan petang, tiada tuhan selain Allah, tuhan yang esa, tuhan yang benar janjiNya, tuhan yang menolong hambaNya, tuhan yang meng’izzah’kan tenteraNya, tuhan yang mengahpuskan AHZAB, (parti komponen) secara berseorangan, tiada tuhan selain Allah dan kami tidak mengabdikan diri selain kepadaNya, tulus suci kerana agama (deen), meski dibenci oleh orang kafir, walau dibenci oleh sang munafiq, walau di benci oleh musyrikin”.
Janji mereka untuk taat setia beragamakan Deen Islam dan mengikuti perintah Allah tanpa mengira waktu dan tempat, beriltizam dengan berpegang kepada Al-Quran dan Hadith sebagai panduan kehidupan.
Saya yakin dan pasti, semua pengunjung Tanah Suci terutamanya dari Malaysia pasti melafazkan ikrar tersebut. Mereka menghafalnya semenjak berbulan lamanya melalui kursus dan bengkel bakal haji. Namun masih ada yang sekembalinya ke tanah air masing-masing, mereka juga kembali kepada perangai lama. Menentang ajaran Al-Quran dan ajakan Hadith, melanggar hukum yang ditetapkan Allah. Sedangkan janji mereka untuk hanya berabdi kepada tuhan yang Esa, tidak mensyirikkanNya dengan sesuatu itu masih panas. Butiran pasir Arafah yang melekat di tapak kaki masih belum tertanggal. Aroma padang pasir masih semerbak. Tanda-tanda HAJI masih jelas. Kepala yang di botakkan setelah selesai tahallul, masih belum ditumbuhi rambut. Namun memang melayu mudah lupa. Janjinya untuk taat setia pada islam sebaga cara hidup juga dilupainya.
Mereka membazirkan duit puluhan ribu untuk pergi menipu, berlakon di Tanah Suci Makkah. Menipu di Tanah yang paling ‘dekat’ dengan Allah. Tiada perasaan bersalah. Mereka tidak berjaya untuk mengambil pengajaran dari pengalaman mereka mengerjakan haji. Pasti haji mereka tidak diterima, jauh sekali untuk mendapat haji mabrur.
Menjadi satu perkara yang pelik, mereka bersusah payah mengumpul duit, berhabis harta sehingga ada yang bergadai semata-mata untuk mengerjakan ibadah yang hanya sekali di wajibkan seumur hidup. Tapi mereka tidak merasa rugi walaupun tidak dapat menyempurnakan tuntutan ibadah ‘mahal’ mereka. Seolah-olah ibadah mereka hanya untuk mendapat title HAJI untuk dibanggakan di kalangan kawan sekerja.
Namun, bila difikirkan kembali, memang mereka seudah lali dalam hal berbohong dan melanggar janji, barangkali. Mereka juga berjanji setia untuk melakukan segalanya aktiviti dalam hidup mereka kerana Allah dalam Iftitah solat mereka.
Oleh itu, saya berpesan kepada mereka yang sentiasa bersolat lima waktu sehari dan secara khususnya kepada pak haji dan mak haji yang akan kembali ke tanah air masing-masing,

“Tunaikanlah janji-janji anda kepada Allah. Jangan lagi menjadi pak haji dan mak haji yang penipu. Jadikanlah Islam sebagai cara hidup anda, ikutilah perintah Allah dan Rasulnya serta jauhilah larangan keduanya. Ingatlah, janji anda adalah kepada Allah, bukan kepada makhluk. Tepuk dada, Tanya iman, jangan Tanya selera, kerana selera itu nafsu, nafsu sentiasa condong kepada kesalahan. Titipkanlah niat murni untuk bertuhankan Allah yang Esa, berpandukan Al-Quran dan Hadith. Ingtlah matawang yang hanya akan laku di DUNIA AKHIRAT adalah PAHALA. Pahala yang di perolehi dari mengkut suruhan dan meninggalkan laranganNya”.

SEKIAN NASIHAT DARI INSAN DHAIF UNTUK SAUDARA SEAGAMANYA.

Tiada ulasan:

Facebook Comments Box: Bloggerized by HASANHUSAINI.COM

Catat Ulasan

Komen Anda Adalah Buah Tangan Terbaik [hasanhusaini]