Rabu, 26 Disember 2007

SAYA SOKONG PEMUDA UMNO

Bila mendengar berita dari corong media elektronik melalui stesyen swasta, bahawa pemuda umno melalui pimpinannya, mendesak pihak polis dan KPN untuk memberi penjelasan tentang kedudukan kes adik Nurin Jazlin, saya amat bersetuju. Mereka juga turut mendesak supaya pihak polis lebih menumpukan perhatian kepada masalah jenayah yang semakin meruncing sekarang.
Memang betul pun, dalam menuju 200 tahun perkhidmatan polis di Malaysia, pihak polis sekarang seolah-olah kehilangan matlamat dalam meneruskan misi menjaga keselamatan Negara. Mereka menjadi ‘bingung’ dalam nak menentukan priority kerja mereka. Masalah dan jenayah dalam Negara meruncing. Rasuah pemimpin Negara, Babi tak berlesen, rogol, kemalangan maut, bunuh, penderaan seksual, pegawai-pegawai terlibat kes bunuh, perhimpunan aman, perhimpunan tak aman, demontrasi rakyat dan sebagainya.
Semakin banyak masalah yang timbul, semakin menyepi KPN dalam pejabatnya. Kes Nurin tergantung tanpa penyelesaian. Kes tembak rakyat menjelma. Kes BABI tergendala, rakyat bangkit bersuara. Polis menjadi daging burger yang terhimpit di antara dua roti, roti negarawan dan roti Negara-wang. Mereka tersepit antara kebenaran dan kebathilan, antara kebenaran hak rakyat dan kepentingan individu, antara tugas bergaji dan keadilan yang pahit.
Memang berat memikul tugas sebagai seorang anggota keselamatan. Tugas 24 jam, gaji yang rendah, masa terhad untuk bersama keluarga, banyak peraturan yang mengikat kehidupan mereka. Semuanya menekan mereka untuk patuh dan taat. Mereka terhimpit sehingga terpaksa mencari duit ‘luar’. Kesian.
Saya amat bersimpati dengan pegawai keselamatan. Semua pihak menuding jari ke arah mereka. Tauke Babi marah kerana ‘disergah’ polis, rakyat marah polis kerana tak ambil tindakan. BERSIH mengutuk polis menzalimi rakyat, menjadi barua kerajaan menindas rakyat. Ayah Nurin masih tertunggu-tunggu, bila pembunuh anaknya ditemui dan dihukum.
Polis kehilangan wira mereka. Tiada lagi Kulaisingam ke-2 setelah mendiang Kulaisingam meniggal dunia sebulan lepas. Mereka tercari-cari wira baru untuk mengembalikan wajah bersih polis. Mengembalikan keperwiraan mereka untuk menarik kembali kepercayaan rakyat yang semakin luntur setelah marua polis dicalar dengan pelabagai peristiwa.
Beribu-ribu kes yang tiba, ribuan yang selesai, ribuan tergantung tanpa penyelesaian, ribuan lagi kes berulang. Hukuman dan denda yang dikenakan tidak memberi kesan. Masakan mereka mampu untuk menjaga dan menyelia manusia, sedangkan mannual operating dari pencipta manusia untuk mentadbir manusia diabaikan. Mereka mengenepikan Al-Quran dalam tugasan mereka seharian. Samalah kejadiannya apabila manual operating Perodua digunakan untuk Proton atau Manual kapal digunakan untuk meneliti struktur sebuah motosikal.
Fikr-fikirkanlah.

Tiada ulasan:

Facebook Comments Box: Bloggerized by HASANHUSAINI.COM

Catat Ulasan

Komen Anda Adalah Buah Tangan Terbaik [hasanhusaini]