Rabu, 26 Disember 2007

Seorang Ibu..tiada duanya..

Seorang ibu tunggal muda, punyai dua cahaya mata, tunggal keduanya, sulung lelaki, bongsu perempuan. Harapan menggunung ingin melihat kedua cahaya matanya Berjaya, hebat dimata dunia, hebat di pandangan Pencipta. Mendidik anak bukan kerja mudah. Tambahan anak lelakinya yang sentiasa liar memberontak. Tidak mahu dididik. Terasa terkongkong andai bersama keluarga.
Namun hasrat si ibu masih menggunung ingin melihat anaknya menjadi anak soleh. Berbagai pengorbanan dilakukan. Pelbagai teknik dan cara telah dipraktik, dari selembut bicara hingga sekeras rotan kayu ara. Si anak tetap berdegil. Ingin hidup dalam dunia sendiri.
Akhirnya, bila tamat persekolahan di peringkat rendah, si ibu merancang untuk menghantar anak kesayangannya di taman syurga, Maahad Tahfiz. Si anak yang mulanya memberontak, akur setelah menerima pujukan dan rayuan dari kaum kerabat.
Namun dunia kepuraan tidak tahan lama. Walaupun saat awal terpisah, airmata membuak-buak. Si anak tetap memberontak meski dalam diri sendiri. Berada di Maahad Tahfiz, si anak semakin liar dek kerana gerak-gerinya terlindung dari mata bonda. Peraturan dilanggar sesuka hati. Amanat untuk belajar dipandang sepi. Asyik sendiri dalam dunia remajanya.
Saban minggu, si ibu pasti datang bersama kereta buruknya membawa makanan kegemaran anak lelaki kesayanganya. Menatap wajah anak, kekadang airmata kasihnya tertumpah. Perasaan kasih terhadap anaknya membuak. Inginnya suatu masa melihat jantung hatinya menjadi insan berguna. Namun si anak masih berdegil. Duit poket diselupkan ke dalam poket baju si anak setiap kali mahu pulang. Dahi si anak dikucup sedalam-dalamnya.
..............................

Dalam dakapan malam pada satu dinihari, tika sejuk mengigit badan, kepala bagai ditekan-tekan si anak teringat si ibu tercinta. Di gapai tangan rakan sebiliknya. Demam menjadi-jadi. Si ibu dipanggil saat tengah malam. Tanpa sebarang alasan, si ibu tiba sejam kemudian. Di hantar ke klinik. Kasihnya ibu tanpa sempadan.

PERANCANGAN TUHAN

Dalam satu cuti panjang sempena Pilihanraya ke-9, si anak terjumpa satu buku catatan kelas kafa. Buku buruk itu menarik perhatiannya. Tidak tahu kenapa. Mungkin naluri kuniaan ilahi. Catatan tangan berdakwat jingga menarik perhatiannya.

..............................

15 Januari 1999.
Hari ni aku check gaji fardhu ‘ain, tak masuk lagi. Lepas ni nak pergi melawat anak kesayangn aku. Tapi duit yang tinggal hanya untuk bayar duit bas adik. Berhutang duit kutu RM50. Beli milo dan biskut, minyak kereta, duit poket. Habis.
Gajiku setiap bulan hanya RM250.
Yuran Maahad Tahfiz - RM 130
Minyak kerata - RM 40
Duit poket - RM 40
Makanan tambahan - RM 30
Baki untukku hanya RM 10. Semuanya kucurahkan untuk anak lelaki ku tercinta. Pernah aku ditegur oleh kawan-kawan,

"kenapa terlalu kerap menjenguk anak…?"
"Kalau tak boleh terpisah, bawak balik sekolah kat rumah, lagipon sekolah pondok, nak kerja apa bila besar..?"
"macammana nak tanggung ibubapa dan anak bini…?"
Mungkin mereka tidak tahu keadaanku, ini anak lelaki kesayanganku. Harapan terbesarku bukan hanya untuk menumpang kesenangan dunia, bahkan akhirat kelak. Aku melawatnya setiap minggu bukan untuk memenuhi tuntutan rinduku. Tapi aku takut anakku akan merindukanku sehingga tumpuannya untuk belajar terganggu. Aku rela berabis duit untuk pelaburan demi kebahagiaan anak-anakku.”


Tanpa disedari, air mata si anak tumpah laju. Terkenang sikapnya terhada bondanya. Disaat itu, dia memasang tekad untuk tidak lagi mengecewakan ibunya tercinta. Kejayaan demi kejayaan di gapainya. Hingga dia mencapai gelaran Al-Hafiz dua tahun kemudian. Pelajar terbaik SMU 2004, pelajar terbaik SPM pusat DC 304 2005. Dia Berjaya membuatkan ibunya menitis airmata kegembiraan. Ibunya tidak lagi hina di mata masyarakat. Bahkan menjadi sanjungan, Berjaya mendidik anak menjadi insan soleh. Terima kasih ibu. Jasamu akan ku ingat hingga hujung nyawa. Itulah ibuku. Ibu contoh yang menjadi inspirasi hidup.

Sahabat dan rakan yang dikasihi, sayangilah ibumu..dia amat menyayangimu.
Hebat kita di mata rakan tidak semestinya kita hebat di mata TUHAN. Namun hebat kita di mata ibu, mengundang redha tuhan yang menjadi resipi utama kejayaan insan.

Pulanglah di Hari Raya. Ibumu menanti nun di desa.

Tiada ulasan:

Facebook Comments Box: Bloggerized by HASANHUSAINI.COM

Catat Ulasan

Komen Anda Adalah Buah Tangan Terbaik [hasanhusaini]