Isnin, 31 Disember 2007

Tahniah PLKN, tapi..?Tahniah diucapkan kepada Program Latihan Khidmat Negara kerana berjaya melatih anak-anak muda untuk menjadi anak muda cemerlang, gemilang dan terbilang. Namun persoalan yang harus dijawab oleh mereka yang terlibat, Khidmat Negara sudah ada, mana Khidmat Agama..? sedangkan tema kita, berkhidmat untuk agama, nusa dan bangsa. Tiba-tiba, tanpa Khidmat Agama, Khidmat Negara mendahului. Mungkin mereka beralasan bahawa mudi-mudi sekarang kehilangan semangat patriotik, kita jawab, anak muda lebih dahagakan kesedaran beragama. Ini kerana kesedaran beragama dan pegangan serta pemahaman yang jelas kepada agama akan melahirkan golongan muda-mudi yang cintakan Negara. Setiap agama akan mengajar penganutnya utnuk menyayangi agama.

Menjadi suatu yang amat pelik, apabila orang yang cerdik pandai tidak melakukan perkara yang untung, minum air sambil menyelam dalam perkara ini. Sepatutnya mereka mengadakan Khidmat Agama yang pasti akan melahirkan muda-mudi yang ‘khidmat negara’. Seperti yang mereka lakukan dalam hal-hal lain.

Kepada adik-adik yang bakal mengikuti program Khidmat Negara, jangan lupa berkhidmat kepada diri sendiri dengan memenuhi kewajipan dan menjauhi perkara yang bakal merosakkan anda. Sayangilah diri sendiri. Anda sedang melakukan kerja yang mulia, berkhidmat untuk Negara, jangan cemari kerja mulia itu dengan dosa dan nista. Penuhilah kehendak agama dan Negara serentak. Jadilah pemuda dan pemudi agung.

Tiada ulasan:

Facebook Comments Box: Bloggerized by HASANHUSAINI.COM

Catat Ulasan

Komen Anda Adalah Buah Tangan Terbaik [hasanhusaini]