Ahad, 6 Januari 2008

Betul ke sayang..?

Seperti biasa, selepas solat maghrib dan sunnat ba’diahnya, saya akan berbual-bual dengan beberapa orang makmum yang datang bersolat di masjid As-Syakirin, tepi rumah saya, bukan kat KLCC. Bagi saya, berbual-bual dengan pakcik-pakcik ni, lebih afdhal dari solat awwabin, kerana saya boleh menyebarkan dakwah secara tidak sengaja kepada mereka. Saya boleh mencucuk jarum-jarum islam tanpa mereka sedari. Dan yang penting , mereka boleh menerimanya.
Seorang pakcik menceritakan perihal anaknya yang sama umur dengan saya. Kami pernah bersama ketika sekolah rendah.
“ anak jantan ambo kerja dia ‘jaga bandar’, balik lewat sokmo. Pukul 3@4 pagi baru sampai di rumah” kata sorang pakcik.
“dia gi mano”? Tanya saya.
“berderak (siar-siar) dengan kawan-kawan dia la, naik motor pulak tu, bimbang ambo”
“bimbang bakpo (kenapa)?
“takut orang sekat, ambil motor. Motor tu baru beli lagi. Ada sekali tu, kawan dia datang ambil dengan kereta, takpo la”
Kening saya berkerut, tanda kehairanan. Motor lebih di sayangi dari keselamatan anak. Lebih-lebih lagi keselamatan akhlak dan aqidah anak-anak.
Seorang pakcik lagi menceritakan kebimbangan tentang anak perempuannya yang selalu keluar berseorangan pada waktu malam. Dia bimbang akan keselamatan barang kemas yang selalu dipakai oleh anaknya.
“malam selalu keluar ke tempat kerja berseorangan. Kalau dulu, kawan lelaki dia selalu ambil, takpo la”. Rungut beliau.
Memang nilai keibubapaan semakin terhakis. Ibubapa sekarang tidak pandai menilai, yang manakah lebih penting utnuk dijaga pada seorang anak. Mereka lebih mementingkan nilai kebendaan yang ada pada anak-anak mereka. Bukan nilai dalaman seperti akhlak dan aqidah. Itulah sebebnya anak-anak muda sekarang menjadi sampah masyarakat.
Sayang ibubapa terhadap anak mereka adalah sayang tidak bertempat. Mereka sanggup membeli handphone dan motosikal kepada anak mereka yang bersekolah dengan alasan untuk memudahkan mereka pergi ke sekolah, sedangkan rumah mereka hanya ditepi pagar sekolah. Ibubapa lebih suka memenuhi kehendak anak-anak dari memenuhi keperluan mereka.
Anak-anak zaman ini memerlukan didikan yang membolehkan mereka mengenal dan menilai baik buruknya dunia sekeliling mereka. Mereka memerlukan didikan agama untuk keselamatan mereka. Kehendak anak-anak adalah kemusnahan, kerana mereka hanya pandai menuruti kehendak hawa nafsu mereka.
Ibubapa seharusnya pandai menilai baik buruk kehendak setap anak. Bukannya memenuhi kehendak mereka kerana beranggapan itu adalah keperluan hidup mereka. Kalau di dunia ini, ibubapa bimbangkan keselamatan anak-anak mereka, maka seharusnya mereka lebih bimbangkan keselamatan anak mereka di akhirat. Kecelakaan di dunia hanya sementara, bahkan kecelakaan akhirat adalah berkekalan. Didiklah anak-anak mengenal Allah. Ajarlah mereka dengan ajaran islam. Sekiranya anak-anak memahami islam, maka dengan automatik, mereka akan mengenal dunia. Percayalah.

Tiada ulasan:

Facebook Comments Box: Bloggerized by HASANHUSAINI.COM

Catat Ulasan

Komen Anda Adalah Buah Tangan Terbaik [hasanhusaini]