Rabu, 2 Januari 2008

Mana Maruah Pemimpin Kita? Mana maruah Kita?Terkejut mendengar pengakuan ikon kesihatan Negara, merangkap menteri Kabinet Malaysia yang memegang jawatan tertinggi dalam bidang kesihatan yang membuat kenyataan media bahawa beliaulah orang yang dimaksudkan dalam DVD kontroversi aksi seks seorang menteri.

Berita ini menerima pelbagai respon dari ahli akademik dan beberapa cerdik pandai Negara, antaranya Prof Dato’ Dr Khoo Kay Kim yang menyifatkan perkara itu tidak patut berlaku. Memang berita ini amat memalukan Negara. Kalau rakyat barat, -Amerika- yang sering disifatkan tidak bermoral boleh ‘menghumbankan’ Presiden Clinton kerana terbabit dengan skandal seks Monica, maka pertanyaan saya, mana maruah rakyat Malaysia yang digambarkan penuh dengan nilai positif ketimuran? Mana maruah pimpinan parti yang cerdik pandai? Kenapa masih membela ‘pengkhianat’ etika , moral bangsa dan Negara itu ?

Patutlah kementeriannya pada suatu ketika telah mencadangkan agar diberi jarum suntikan dan kondom percuma kepada penagih.

Ketika ditanya wartawan, beliau menjawab, “saya anggota masyarakat yang bertanggungjawab.” Jawapan yang langsung tidak boleh diterima akal. Melakukan perbuatan yang tidak bermoral, sedangkan sendiri memegang jawatan penting, menjadi contoh dan tauladan kepada masyarakat, adakah itu bertanggungjawab? Mana tanggungjawab terhadap tugas, janji dan etika seorang menteri, nilai sebuah bangsa bermaruah dan janji kepada negara?

Mungkin kesalahan itu tidak dipandang berat oleh beliau, namun seharusnya beliau berfikiran jauh, memandang dan memikirkan apakah kesan dan akibat dari perbutannya itu kepada rakyat dan maruah Negara.
Lebih pelik lagi, polis membuat kenyataan untuk menggempur pengedar DVD tersebut, menangkap dan menghukum mereka. Katanya, golongan ini telah melakukan kesalahan kerana mengganggu ketenteraman awam dan mengganggu peribadi. Pertanyaan saya, kalau bukan mereka yang mendedahkan, sampai bila rakyat akan duduk dan tunduk dibawah pemerintahan pemimpin yang tidak bermoral itu? Bagi saya, orang yang patut digempur ialah pesalah yang telah membuktikan kesalahannya dengan membuat pengakuan yang disaksikan jutaan rakyat Malaysia. Mana tindakan ? Mana Ketua Turus Islam Hadhari? Mana TPM yang pernah lantang? Mana Pegawai tatatertib parti? Mana penguatkuasa undang-undang? Mana? MANA?
Yang ada hanya si pembela yang masih "kebingungan" membela pesalah yang sudah siap sedia mengaku. Satu kerja yang patut dibanggakan. Kerjasama yang erat. Mungkin juga bersekongkol. Masih lagi menyifatkan beliau sebagai pemimpin yang bertanggungjawab, berdisiplin dan beretika, mana semua itu ketika ini? Inikah lambang seorang yang beretika? Bak kata orang tua-tua, kalau terkantoi sekali, maksudnya, sudah seratus kali yang tak kantoi.
Sekali lagi saya tegaskan, kalaulah rakyat Amerika pernah 'membuang, Presiden yang tidak bermoral, saya cabar rakyat Malaysia, buktikan anda semua rakyat yang mempunyai maruah. Jangan menjilat ludah kembali. Janganlah kata-kata kita yang pernah mengutuk Presiden Clinton kembali semula kepada kita.

Dayuslah andainya masih ada yang membela insan ini? Kesalahannya tidak patut dimaafkan. Menjatuhkan maruah Negara timur yang mengamalkan prinsip murni islam Hadhari. Bahkan menjadi ikon dan contoh kepada Negara islam lain.

Namun bila saya termenung sejenak, rupanya telah lama Negara kita kehilangan maruah. Peristiwa demi peristiwa tergambar di mata saya.

- Pengasas Islam Hadhari yang kini telah menjadi Pendekatan Islam Hadhari terkantoi
mengusap bahu artis dan model tersohor dalam satu majlis.
Beristerikan wanita tak bertudung.
- Orang yang bertanggungjawab menjaga keselamtan Negara dikaitkan dengan pembunuhan
kejam warga Mongolia.
- Pengarah Badan Pencegah Rasuah didakwa merasuah.
- Ketua Unit Siasatan Jenayah didakwa melakukan jenayah.
- Pengamal undang-undang berkomplot dalam membuat perancangan melantik hakim-hakim.
Mencalar kredibiliti dan maruah badan kehakiman Negara. Menteri yang dikaitkan dengan
rasuah jutaan ringgit.
Kalau dulu, semasa pemarintahan Tun, agenda penerapan nilai murni dihancurkan dengan pelbagai peristiwa,(yang mungkin dilupakan meLAYU). Maka saya rasa, telah cukup bukti untuk mengatakan bahawa agenda politik, Islam Hadhari juga telah gagal. Pimpinan parti pemerintah gagal mengawal anak buah dari melanggar prinsip mereka sendiri. Jelaslah apa yang mereka canangkan hanya untuk kepentingan peribadi semta-mata. Tiada sekelumit pun untuk melihat Malaysia utuh mapan dimata dunia dengan tidak mengenepikan moral ketimuran. Moral Islam.
Ayuh, wahai rakan-rakan semua. Medan perjuangan makin hampir. Pilihlah yang sebenarnya ingin melihat negara kita maju. Cukuplah setakat ini negara kita di perintah oleh mereka.
Mereka telah mengkhianati negara sendiri dan negara kita. Mereka menconteng arang ke muka ,aruah negara kita. Cukuplah. Buktikanlah.

Tiada ulasan:

Facebook Comments Box: Bloggerized by HASANHUSAINI.COM

Catat Ulasan

Komen Anda Adalah Buah Tangan Terbaik [hasanhusaini]