Khamis, 31 Januari 2008

Perginya seorang Pejuang

Dato' Mufti Haji Ishak bin Baharom (1 Januari 1928 - 30 Januari 2008) merupakan bekas mufti negeri Selangor Darul Ehsan dan sekarang ini menjadi pendakwah bebas. Beliau dilahirkan pada 1 Januari 1928 di Kampung Batu 22, Kanchong Darat, Banting, Selangor. Ayahnya Haji Baharom bin Jaafar , berketurunan Banjar, berasal dari Banjarmasin, Kalimantan Selatan. Manakala ibunya Hajah Fatimah bt Haji Junid berasal dari Melaka. Beliau mempunyai 5 orang adik-beradik. Beliau mendirikan rumahtangga pada 1963 dengan Datin Hajah Maznah bte Yusuf yang berasal dari Manung, Kuala Kangsar, Perak. Hasil perkahwinan ini, mereka mendapat 3 anak.

Pendidikan Awal

Dato Haji Ishak baharom bersekolah di Sekolah Melayu Kanchong Darat dari 1935 - 1941. Semasa pemerintahan Jepun, beliau tidak dapat meneruskan persekolahan selama 2 tahun. Pada tahun 1945, beliau menyambung pelajaran di di Sekolah Menengah Arab Madrasah Bukit Mertajam, Seberang Perai , Pulau Pinang. Seterusnya melanjutkan pelajaran di Darul Ulum, India.

PERJUANGANNYA

Pernah mengeluarkan fatwa mengharamkan Pertandingan ratu cantik hingga menyababkan beliau terpecat jawatan sebagai Mufti kerajaan. juga pernah mengeluarkan fatwa mengharamkan BOTOX. Seorang yang amat berani mengatakan yang hak. Berpendirian tegas.

Akhir hayatnya

Pada 30 Januari 2008, Dato' Haji Ishak, 80 tahun, telah meninggal dunia akibat tekanan darah rendah pada jam 2.50 ptg di Hospital Sungai Buloh. Beliau telah dimasukkan ke hospital tersebut pagi semalam selepas tidak sedarkan diri dan koma akibat masalah tekanan darah.

Moga-moga pemergian beliau adalah pemergian yang dirahmati dan perjuangan suci beliau disediakan pengganti oleh ALLAH S.W.T. Ameen.

Tiada ulasan:

Facebook Comments Box: Bloggerized by HASANHUSAINI.COM

Catat Ulasan

Komen Anda Adalah Buah Tangan Terbaik [hasanhusaini]