Rabu, 20 Februari 2008

Kenapa ada pembangkang?

Angan-Angan Kosong Pembangkang. Taktik Kotor Pembangkang. Dan sebagainya.
Dalam fatrah kerajaan sementara masih ada pebangkang? Suatu yang perlu difikir dan dikaji. Kenapa Pas dipanggil pembangkang? Kenapa Umno dan BN masih dipanggil kerajaan. Inilah dasar politik tempang yang diajar oleh pemimpin demokrasi tempang di Malaysia. Selama ini kita mengeji dan mengkritik demokrasi di AS. Tapi mereka tidak ada istilah pembangkang dan kerajaan. Yang ada hanyalah Demokrat dan Republikan.
Itu satu hal. Media pula 100% diperalat oleh UMNO/BN untuk menyebarkan kempen dan dakyah mereka. Bahkan mereka menafikan hak Parti lain seerti PAS dan PKR dari menggunakan media elektronik mahupun cetak. Seolah-olah RTM,TV3 dan segala saluran media elektronik adalah milik BN semata-mata. Berbeza dengan apa yang berlaku di US, semua parti di benarkan untuk berkempen dan menyatakan manifesto mereka. Tidak ada parti yang dianaktirikan. Mungkin kita beralasan sistem dan gaya kita tidak sama, kita raja berperlembagaan. Tapi yang saya ingin tekankan di sini ialah dasar Malaysia dan US adalah sama, DEMOKRATIK. Kalu demokratik US yang kita panggil sebagai demokratik tempang, maka demokratik Malaysia lebih tempang kerana menafikan hak-hak yang sepatutnya dimilikki oleh parti lain sebagai lawan parti pemerintah.
Lihatlah apa yang terbukti dan menjadi bukti pada masa sekarang. Pelbagai isu yang ditimbulkan oleh Umno/BN melalui media mereka langsung tidak dapat dijawab kerana sekatan demi sekatan yang dikenakan ke atas parti lawan iaitu PAS dan PKR.
Oleh itu saya dengan ela hati ingin menggunakan peluang ini untuk menjelaskan beberapa isu yang timbul.
PASTI ada yuran. Isu ini panas diperkatakan oleh pihak UMNO/BN bagi menempelak Pimpinan PAS dan PKR yang menjadikan Negara berkebajikan sebagai manifesto mereka. Tidak menjadi perkara yang pelik bagi saya apabila PASTI mengenakan yuran. Memang patut. PASTI dikelola dan diseliakan oleh parti yang tidak mempunyai dana. Mereka hanya hidup dengan sumbangan yang diberikan oleh mereka yang berkesedaran akan jujurnya pihak PAS yang ingin memperjuangkan kebajikan. PAS tidak mempunyai hak royalti minyak, hak-hak keatas cukai dan sebagainya. Berbeza dengan UMNO/BN yang mempunyai hak royalty minyak yang berjumlah RM puluhan billion setiap tahun dan hak ke atas cukai-cukai yang dikutip dari rakyat selain dari keuntungan pelaburan dan sebagainya. Namun MASIH memeras wang dari rakyat yang ingin memenuhi keperluan wajub mereka seperti pelajaran dan sebagainya. Kemana perginya wang yang berjumlah RM puluhan billion itu..?
Kerajaan negeri Kelantan yang diakui oleh Dato' Pa, dianaktirikan selama 17 tahun. Hidup dan berdikari sendiri. Namun mash boleh membela nasib rakyat, membawa pembangunan yang sejajar dengan negeri lain. Itu di kejujuran dan keikhlasan Ulama' dan pemimpina PAS. Tak percaya, Jom ke Kelantan.
Maka jawab pemimpin UMNO/BN untuk memajukan Negara. Ya. Saya setuju. Mereka (BN) ingin meletakkan Malaysia sejajar dengan Negara maju lain seperti UK,US dan sebagainya. Namun mereka lupa satu perkara penting, Bagaimana dengan taraf keewangan RAKYAT Malaysia? Adakah setaraf dengan rakyat US dan UK yang purata pendapatan mereka berjumlah tidak kurang dari RM12 000 berbanding Malaysia yang puratanya hanya RM 3000? Bagaimana dengan skim kebajikan yang diterima oleh rakyat UK, Brunei dan jiran kita Singapore?
Persoalan saya sekali lagi. Dimana duit puluhan billion itu dicurahkan? Kepada kroni?

Jangan bercakap untuk menukuhkan ekonomi Negara sebelum menyelesaikan bagaimana untuk menigkatkan ekonomi rakyat.
Kita mungkin berbangga dengan adanya Menara Kuala Lumpur dan Menara Berkembar Petronas. Tapi pernahkan kit a terfikir, apakah yang kita dapat dengan adanya kedua-dua bangunan tersebut? Hanya kroni dan rakan karib pemimpin tertinggi Negara sahaja yang dapat untung. Kita rakyat yang miskin makin miskin.
Sejenak sebelum Pilihanraya dan pembubaran parlimen, kerajaan UMNO/BN mengumumkan beberapa projek mega seperti koridor ekonomi, WPI di Johor, ECER di Pantai Timur, NCER di Utara dan Wilayah ekonomi Sabag yang terbaru. Rakyat mungkin tidak mengertiapakah agenda yang ada disebalik projek ini. Kita sebagai rakyat biasa mungkin membayangkan bahawa projek ini abkal membawa keuntungan kepada kita. Saya kata, tidak sama sekali tidak. Kalau di Kelantan ingin dijadika sebagai Jelapang Makanan, lalu isi makanan dan daging ternakan Kelantan akan dieksport ke lura Negara. Maka baca penjelasan saya.
Harga daging tempatan RM 14. Kos eksport + Kos perkapalan+ kos pemborong+ cukai+ keuntungan runcit, maka harga daging Kelantan yang di eksport ke Negara lur ialah RM 30 sekilo. Paling murah. Sedangkan harga daging di Swiss ialah RM 3 sekilo. Maka siapakah yang bakal membeli daing kita..? sedangkan kita sering mengimport daging Swiss yang masyhur dengan kemurahannya. Maka, siapa yang ungtung dan siapa yang rugi…?
Saudaraku sekalian, fikirlah dengan cara yang baik. Jangan terpengaruh dengan kebendaan semata-mata. Cukuplah pemimpin BN/UMNO merompak duit kita untuk kesenangan peribadi mereka. Pak lah beli jet peribadi baru yang berjumlah RM200 juta ringgit sedangkan beliau telah mempunyai 2 buah jet yang masih elok. Najib membeli kapal selam dan jet pejuang untuk Malaysia, namun dia membedal lebih RM 500 juta keuntungan sebagai keuntungan peribadi. Inikah ciri-ciri pemimpin yang ingin kita angkat dan ingin kita tumpang?

Lihat bagaimana Tuan Guru Nik Aziz membelanjakan 50% duit gaji beliau untuk kepentingan rakyat. Lihatlah perbezaan dua orang pimpinan yang mewakili Parti masing-masing. Buatlah pemilihan yang bijak. Jangan biarkan masa depan anda gelap. Akhirat anda hancur.pilihlah kemajuan yang seimbang. Buktikan dalm PRU ini. Buat perubahan yang mendekatkan diri anda kepada kejayaan hakiki. Beri Malaysia kepada mereka yang jujur.

Tiada ulasan:

Facebook Comments Box: Bloggerized by HASANHUSAINI.COM

Catat Ulasan

Komen Anda Adalah Buah Tangan Terbaik [hasanhusaini]