Rabu, 20 Februari 2008

Bila Melayu tak lepas standard

Berpagi lagi kami bersiap untuk menempuh perjalan jauh ini. Berehat 4 jam di rumah sahabat di Subang sedikit sebanyak menghilangkan lenguh sengal badan. Demem saya sedikit kebah. Destinasi pertama, Pusat Imegresen di Terminal Dua Subang. Buat Pasport Antarabangsa.

Pusat imegresen dirasakan berada di Beijing lantaran hanya kami sahaja pengunjung MELAYU. Selainnya merupakan ‘rakyat china’. Mungkin mereka ingin memperbaharui passport untuk melancong ke luar Negara sempena raya masih berbaki. Beli borang RM1, Isi borang, tandatangan, cop jari, RM 300 melayang. Fuh. Nasib baik lambaian Madinah menenangkan hati.
Selesai di Subang, kami menuju ke wilayah pusat pentadbiran Negara, Putrajaya. Isi minyak van RM50, minyak pemandu dan penumpang RM10, 100plus dan Mineral 2 botol. Menuju ke Putrajaya, menempuhi beberapa tol yang sering meminta duit. Duit lagi.

Tapi bukan isu duit yang ingin diceritakan di sini. Tapi alangkah bagusnya kalau tak perlu bayar tol. Lagi bagus kalau harga petrol kembali murah. Bagusnya kalau sedikit dari kekayaan negara dijadikan bantuan kepada rakyat. Tapi bagaimana ye...? Apa cara dia haa....?
Masakan semuanya berbayar. Dahla passport RM 300, nak ambil borang pon kena bayar gak.
Sesampai di Putrajaya yang menjadi kebanggaan rakyat Malaysia termasuk saya, sebabnya, saya pasti duit saya termasuk dalam kos pembinaan itu. semua mata terlopong kecuali saya. Al maklumlah kali pertama sampai. Saya kali ketiga selepas Terawih pada 2004/2005.
Nak cari KPT, Kementerian Pengajian Tinggi satu masalah. Tidak ada signboard yang menunjuk arah tersebut. Pusing punya pusing hingga ke Alamanda.

Selesai.

Van Mazda 1600 cc itu dipecut menuju ke masjid Putra untuk sembahyang jama’ taqdim walaupun saya mencadangkan jama’ ta’khir kerana bimbang pejabat tutup. Saya kenal sangat dengan sahabat-sahabat saya. Pantang dapat benda baru, pasti nak tenung, nak belek dan sebagainya.

Kebetulan bersama kami beberapa buah bas persiaran membawa pelancong dari Turki. Ramailah yang berbaris menanti giliran memakai jubah pink yang disediakan kepada mereka yang ingin melawat masjid, tapi pakaian mereka tak cukup kain. Kebanyakan yang berbaris adalah pelancong luar Negara.

Selesai sembahyang 4 rakaat untuk 2 waktu, saya keluar. Berjalan seiring saya seorang wanita yang memakai jubah pink itu. Laju langkahnya. Namun lagi laju langkah lelaki saya. Sangka saya, mungkin pelancong ini bergegas kerana bimbang ditinggal bas. Namun saya terperanjat besar apabila yang memakai jubah itu ialah perempuan melayu yang islam. Terkejut bukan kepalang. Masakan melayu islam pun kena pakai jubah untuk memasuki kawasan masjid..? saya menyoal sendiri.
Gambar Hiasan
Segalanya terjawab apabila beliau menanggalkan jubah. Pakaiannya serasakan lebih teruk dari pelancong cina. Saya yang sepetutnya tidak kena-mengena merasa malu. Umat islam tak lepas standard ditempat sendiri. Seolah-olah pegawai JPJ disaman oleh polis. Boleh bayangkan tak?

Saya teringat kepada sebuah klip video, seorang wanita memberi komen tentang tudung dan pakaian menutup aurat, “asalkan hati bersih”.

Bila saya tenung dan renung sedalamnya, rupanya inilah konflik besar yang berlaku di Malaysia. Disaman hak sendiri. Lihat bagaimana Pegawai BPR didakwa menerima rasuah. Pegawai polis didakwa melakukan jenayah. Pegawai keselamatan dah tak selamat lagi. Harapkan pagar, pagar makan padi.

Mungkin bersempena PRU ini, menjadi peluang bagi saya untuk mengajak kita sama-sama menukar pagar dengan menggantikan kesemuanya dengan pagar baru. Pastikan pagar kita pada kali ini sekada pagar yang berbentuk material semata-mata, bahkan juga berbentuk spiritual. Mari kita tukar angin. Menyahut seruan bekas Menteri Pelajaran merangkap Ketua Pemuda Umno kepada rakyat Kelantan, “mari kita cuba angin baru. Cukup la 18 tahun terhimpit dan tersempit”

Saya jawab, “jom kita pakat tukar angin. Memang tak patut kita dihimpit dan kita ditipu selama 50 tahun, ambillah Kelantan kepada Umno, beri 13 negeri lain kepada BA, baru adil. Semua dapat tukar angin”.

Tiada ulasan:

Facebook Comments Box: Bloggerized by HASANHUSAINI.COM

Catat Ulasan

Komen Anda Adalah Buah Tangan Terbaik [hasanhusaini]