Rabu, 13 Februari 2008

Patah belum tumbuh, hilang belum bergantiTanggal 12 Februari menyaksikan dunia kehilangan seorang pejuang yang telah banyak memberi sumbangan bukan sahaja terhadap kaum muslim, bahkan terhadap dunia seluruhnya dan membuka mata dunia tetang kejahatan yahudi serta memberi kesedaran tetang kewajipan membela rakyat tertindas, Palestin. Itulah As-Syahid Imam Hasan Al-Banna. Tokoh gerakan islam yang mempelopori gerakan islam seluruh dunia, Ikhwan Muslimin. Tokoh muda yang mempunyai jiwa reformis, mempunyai kesedaran dan bakat besar dalam usia yang amat muda. Bayangkan, pada usia seawal 20 tahun, beliau telah menubuhkan jemaah bersama rakan-rakan seperjuangannya.

Reformis muda ini sedar akan kepentingan kesatuan umat islam selepas kejatuhan Khilafah Islam setelah tumbangnya Empayar Islam, Turki Uthmaniyyah ke tangan mustafa Kamal Atartuk, bapa Sekularisme dunia.

Beliau telah mengorbankan sepenuh hidupnya untuk membela islam, termasuk dalam agendanya, membela umat islam di Palestin. usaha hampir berjaya untuk menumbangkan yahudi di Palestin. Begitu juga agendanya untuk 'menakluki' Mesir dari tangan thaghut dan setterusnya mengembalikan islam ke tempat tertniggi melalui satu manhaj yang disusunnya. Usrah.

Usrah merupakan platform untuk melahirkan individu muslim, seterusnya Bait muslim, mujtama' muslim, daulah muslim hingga akhirnya , Khilafah islamiyyah. Itulah pendekatan dan tajdid yang dibuat oleh Imam Hasan Al-Banna sehingga beliau dianggap sebagai mujaddid abad tersebut.


Ayat masyhur dari beliau apabila ditanya tentang apakah kitab yang telah beliau karang. Jawabnya, "kami tidak menyusun kitab,bahkan kami menyusun pemuda".


Ingin sekali saya menjejaki jalan perjuangan Mujahid ini.


Namun, fitrah pejuang kebenaran, pasti ada yang memusuhi. Pada tanggal 12 Februari 1949, beliau telah ditembak oleh ejen rahsia. Cerita pilu tidak terhenti di situ. Beliau tidak dibenarkan untuk dirawat ketika sampai di hospital. Dibiarkan dalam kesksaan yang teramat dahsyat sehingga beliau menghembuskan anfas terakhir. Janazah beliau hanya diuruskan oleh bapanya yang sudah uzur dari awal hingga ke proses pengkebumian.
Biodata ringkas Asy Syahid Imam Hassan Al-Banna:
Tarikh lahir: 14 oktober 1906
Tempat lahir: Mahmudiyah- sebuah Bandar kecil di daerah Bukhaira- 150km dari Barat Laut Bandar Kaherah.
Nama isteri: Fatimah( anak seorang tokoh yg dihormati di Ismailiyah- Al-Haj Hussain A-l Sali.
Bilangan cahaya mata: 6orang ( Perempuan :Sana, Wafa’, Raja’, Hajir dan Istisyad . Lelaki: Saiful Islam
Adik beradik: Anak pertama daripada 7orang adik beradik( dengan isteri ayah yang pertama) .Seorang lagi daripada isteri ayahnya yang kedua.
Nama bapa: Syeikh Ahmad Abdul Rahman Al-Banna (lepasan Al-Azhar, seangkatan dengan Syeikh Muhammadf ‘Abduh).
10 wasiat Imam Hassan Al-Banna:
Segera tunaikan solat
Sentiasa membaca al-quran
Berusaha bercakap dalam Bahasa Arab fushah
Jangan banyak berdebat sesama sendiri
Jangan banyak ketawa
Jangan banyak bergurau
Jangan mengangkat suara lebih daripada yang diperlukan oleh pendengar
Jangan mengumpat
Gigih berkenalan dengan orang yang ditemui
Sentiasa ingat bahawa kewajiban lebih banyak daripada waktu.

Tiada ulasan:

Facebook Comments Box: Bloggerized by HASANHUSAINI.COM

Catat Ulasan

Komen Anda Adalah Buah Tangan Terbaik [hasanhusaini]