Sabtu, 9 Februari 2008

Seronoknya beraya BersamaTentu ramai yang tertanya-tanya, kenapa saya menulis tajuk hari raya pada musim Pilihanraya yang langsung tidak ada kaitan dengan sambutan hari raya. Cuba baca..


Hari Raya pasti meriah. Melihat siaran sambutan Tahun Baru Cina mengingatkan saya kepada 'Aidaini. Dua Hari Agnung Islam. Melihat berbilang kaum turut meraikan bersama, hati terasa begitu manis. Alangkah seronoknya beraya bersama.

Hari raya menjelma. Pasti seronok. Anak kecil menari riang bersama teman-teman. Muda remaja berhilai tawa bersam keluarga. Seronoknya beraya bersama. Tapi itu baru satu keluarga yang kecil. Bagaimana kalau satu keluarga besar yang bilangan ahli keluarganya mencecah seratus orang, beraya bersama, pasti bertambah meriahnya. Seronoknya terbayang sedemikian.
Tahun ini di Malaysia, semua negeri merayakan hari raya pada tarikh yang sama. Anak-pinak dan saudara-mara yang berada jauh di kota pulang ke desa. Beraya bersama. Cuba bayangkan sekiranya tarih hari raya tak sama.

Begitulah juga halnya dunia islam. Kita masih lagi dipagari dengan tembok langit yang sebenarnya tidak pernah wujud dalam kamus tauhid. Kita umat islam adalah sama. Tidak ada perbezaan. Pasti lagi meriah dan lebih gembira jika seluruh dunia islam merayakan hari raya pada tarikh yang sama. Kalau satu Negara Malaysia merayakan hari raya bersama sudah dirasakan meriah, pasti lagi meriah jika seluruh dunia merayakan hari raya pada tarikh yang sama.Namun ini semua hanya tinggal harapan dan angan-angan kosong seandainya dunia islam masih berpecah. Pipisahkan dengan sempadan yang sengaja dibina. Uammat islam tidak bersatu di bawah satu pemerintahan. Tidak wujud daulah islam. Umt islam tidak berada di bawah sistem khilafah. Tengoklah pada zaman Rasulullah, umat islam berada di bawah satu kahlifah yang memimpin. Umat islam terjamin. Pada hampir seratus tahun yang lalu, umat islam masih lagi berada dibawah sistem khalifah. Umat islam masih terbela. Namun kini, Sistem khalifah terakhir umat islam di Turki di hancurkan oleh Mustafa Kamal Atartuk sehingga menyabakan dunia islam berpecah. Umat islam lebih suka mengamalkan nasionalisme dari kesatuan aqidah. Lebih suka membela bangsa dari membela agama.Menjadi kewajipan kita, golongan yang inginkan kebahagiaan untuk mengembalikan islam dibawah Pemerintahan Khilafah. Ayuh berjuang menegakkan kebenaran, menetang kemungkaran, menuju kebahagiaan. Tegakkan Khilafah, moga kita akan beraya bersama dalam satu keluarga Aqidah yang amat besar di bawah payungan Khilafah Islamiyyah. Takbir.

Tiada ulasan:

Facebook Comments Box: Bloggerized by HASANHUSAINI.COM

Catat Ulasan

Komen Anda Adalah Buah Tangan Terbaik [hasanhusaini]