Rabu, 19 Mac 2008

DEMO dah halal...?Banyak perkara aneh berlaku di Malaysia pasca pilihanraya umum yang ke-12. Kalau semasa perhimpunan agung UMNO tahun lepas, Presiden, Ketua Pemuda, Naib Ketua pemudanya menfatwakan setiap perhimpunan di tempat awam tanpa permit adalah HARAM. Namun selepas PRU ke-12, ia nampak seperti halal apabila UMNO Pulau Pinang telah berhimpun dan membuat tunjuk perasaan di hadapan pusat membeli-belah KOMTAR.
Banyak percanggahan pendapat, fakta dan kenyataan yang menggambarkan haru-birunya parti setelah kalah secara mengejut kepada parti yang diperlekeh selama ini.
Kenyataan mendesak Lim Kit Siang mohon ampun kerana tidak sehaluan dengan Sultan Perak telah diuangi perbuatanya oleh Perdana Menteri apabila pendapatnya bercanggah dengan Yang Amat Mulia Sultan Perlis. Pak Lah memberi watikah kepada Shahidan, sedangkan Sultan perkenankan Md Isa. Kenapa Pak Lah tak buat pernyataan mohon ampun kepada Sultan.
Terengganu masih sepi tanpa MB meski menjadi negeri yang awal memenagi pilihanraya dengan majoriti besar 2/3. Menjadi persoalan. Kalau pada 2004, penangguhan itu hanya sekadar 1 minggu, namun pada kali ini lebih lama. Mungkin kita boleh terima pakai kenyataan Presiden Pas yang mengatakan bahawa antara asbab tidak mendapat perkenan Sultan adalah ‘derhaka’. Pandangan kritis saya amat setuju dengan pendapat itu.
BN yang selama ini berbangga dengan parti komponen yang mewakili bangsa dan kaum itu telah meragui prinsip dan pegangan jumud mereka, walaupun pada saya, politik BN itu sebenarnya telah menjadi batu penghalang besar kepada pembinaan negara bangsa. Kalau beberapa tahun dahulu, BN menuduh lawan HIJAUnya mengamalkan politik jumud dan perkauman, maka kini kenyataan itu kembali ke atas kepala UMNO. Ini terbukti apbila majoriti cina dan india telah terang-terang menyokong ISLAM, parti hijau. Maka terang lagi bersuluh, prinsip icslam itu lebih universal, lebih baik ke arah membina negara bangsa.
Sedikit pandangan peribadi yang mungkin salah, PRU kali ini nampaknya seolah bersih kerana parti lawan, (saya tidak menyukai istilah pembangkang) telah berjaya memenangi beberapa negeri. Tidak bagi saya, PRU masih kotor. Janji dakwat telah terbatal. Tepat ramalan Bekas TPM. No. siri masih terpampang. Kekalahan BN adalah kerana mereka tersilap strategi dan terlampau angkuh.
Mereka terlampau menumpukan perhatian untuk merampas negeri yang telah sempurna pembinaanya secara syumul melalui prinsip Islam yang Ori, atas alasan mahu merawat. Membandingkan kemajuan jirannya yang mempunyai telaga minyak dan mendapat peruntukan POLITIK. Kelekaan inginkan Kelantan menyebabkan mereka lupa untuk menjaga negeri masing-masing. Sehingga membawa kekalahan kepada ‘seluruh’ wakil BN kecuali wakil yang mendapat undi tentera yang amat banyak. Tahukan?
Keterlampauan media arus perdan juga memberi impak negatif. Mereka terlalu mendiskriminasikan parti lawan, sehingga da yang simpati.
Lalu kekalahan ini telah diletakkan keseluruhannya kepada Pak Lah. Maka ramailah yang mendesaknya supaya mengikuti jejak langkah Samy Vellu, berundur. Namun, bagi saya yang berpandangan jauh, biarkan sahaja Pak Lah menzahirkan kelemahan, supaya senang Islam mengorak langkah ke atas untuk memeri kebajikan dan keadilan terhadap semua. Bukan hanya kepada kroni.

1 ulasan:

  1. Berita terkini:

    kronisme dah halal, kata TGNA

    TGNA menyatakan bahawa kronisme adalah halal jika seseorang itu berkelayakan.

    Wah hebat sungguh TGNA nih.Saya pun kalo boleh nak amalkan jugak kronisme ni tapi takut tak halal atau berdosa. Jadi saya mencadangkan kepada TGNA untuk mengadakan seminar di seluruh negara mengenai amalan kronisme mengikut lunas-lunas yang dibenarkan dalam Islam. Moga2 seminar ini dapat memberikan sedikit pengetahuan dan penjelasan kepada masyarakat mengenai amalan kronisme yang halal dan dibolehkan dalam islam. Wallahualam.

    BalasPadam

Komen Anda Adalah Buah Tangan Terbaik [hasanhusaini]