Khamis, 13 Mac 2008

Memenuhi syarat kemenangan...

"apabila datang pertolongan Allah dan pembukaan, dan kamu melihat manusia berpusu-pusu memasuki agama Allah berpuak-puak. Maka bertasbihlah dengan memuji tuhanmu dan beristighfarlah, sesungguhnya Dia amat penerima taubat" Surah Al-Asr.
Itulah syarat kemenangan yang telah ditetapkan oleh Allah kepada tenteranya. Subahanllah, Alhamdulillah, Astaghfirullah.
Tidak dapat lari dari fitrah, manusia pasti akan merasa sedikit 'puas hati' sehingga merasakan bahawa segala usahanya telah 'berkesan' sehingga sedikit-sebanyak telah menghakis 'iman' mukmin. Menjadi fitrah pertandingan, ada kalah menangya. Fitrah perjuangan Islam, ada turun naiknya. Senario yang sama berulang sejak dari zaman dahulu. Perasaan selesa akan membuatkan muharrikin futur. Getir tak akan melusuhkan semangat, kerana begitu mereka dilatih, namun kesenangan yang senantiasa menjadi jalan mudah hancurnya jalan perjuangan.
Lihatlah pola perjuangan sejak 1965 sehingga sekarang. Kemenangan akan menyebabkan pemenang-pemenang terlalu asyik menikmati kemanisan kemenangan. sehingga terlupa untuk melunaskan janji-janji yang ditabur.
Persediaan pertempuran memang memeritkan. Namun di dalam politik, fatrah selepas kemenangan lebih berat untuk dipikul dan dilaksanakan.
Namun itulah fitrah KHALIFAH ALLAH di dunia.
Pun begitu, sebagai pemenang, kita masih memerlukan sokongan dan pertolongan. justeru di disi, saya ingin menyebut beberapa syarat yang mampu 'menyeru' bantuan dan pertolongan dari sebaik-baik penolong.
" dan Allah pasti akan menolong sesiapa yang menolong Nya, sesungguhnya Allah itu amat kuat dan perkasa. (iaitu) mereka yang apabila diberi kekuasaan memerintah, mereka akan mendirikan solat, mengeluarkan zakat dan menyuruh kepada kebaikan serta mencegah kemungkaran...."

Tiada ulasan:

Facebook Comments Box: Bloggerized by HASANHUSAINI.COM

Catat Ulasan

Komen Anda Adalah Buah Tangan Terbaik [hasanhusaini]