Jumaat, 28 Mac 2008

Sebelum ini aku tak tahu..

Peristiwa pertama.

Sebelum terjun ke dalam dunia ‘penjaga Al Quran’ saya tersa begitu hina memandangkan bakal bergaul dengan para malaikat yang maksum dari semua kesalahan. Masakan saya pula adalah budak paling nakal di kampung.

Namun, bila menjejak kaki masuk ke dalam dulang HUFFAZ, barulah saya mengerti keadaan sebenar. Ramai juga ‘syaitan’ yang pura-pura ikhlas menghafal Al Quran.

Peristiwa kedua.

Sebelum melangkah kaki masuk ke bumi barakah Darul Quran, saya membayangkan bahawa bebudak yang mendapat tajaaan dari kerajaan adalah pak turut yang setia. Manakala mereka semua adalah juga makhluk yang maksum, terhindar dari sebarang Fahsyaa’ dan munkar.

Tapi, bila saya menjejak kaki ke sini, hakikatnya berbeza 360 darjah dari apa yang saya bayangkan.

Peristiwa Ketiga.

Ketika masih belum memegang apa-apa jawatan, aku adalah pengkritik hebat, pencadang yang dinamis serta kreatif. Berbagai cadangan, saranan dan kritikan yang saya beri. Siap dengan hujjah yan tersusun rapi lengkap berdalil dari Nas dan sejarah. HEBAT.

Tapi, setelah memegang jawatan dan taklifat, barulah aku sedari, cadangan dan kritikan aku selama ini hanyalah cadangan dan kritikan kosong. Langsung tdak mampu membina. Aku hanya syok sendiri.

Kesimpulannya, kerana aku BUKAN AHLINYA dalam hal tersebut itu. Apa yang aku bayangkan tidak tepat. Kerana aku BELUM MENGALAMINYA.

Tiada ulasan:

Facebook Comments Box: Bloggerized by HASANHUSAINI.COM

Catat Ulasan

Komen Anda Adalah Buah Tangan Terbaik [hasanhusaini]