Rabu, 16 April 2008

Bila kemenyan Dibakar lagi

Panggilan telefon tak terjawab sebanyak 17 kali nombor yang sama. Saya membalas. Ayahsu (Ust Helmi) ditalian. Sejurus panggilan disahut mulut saya mengucap innalillah. Ayahanda telah kembali ke rahmatullah.
Kelas pengajian Al Quran dibatalkan. Saya berkemas seadanya.
Sepanjang perjalanan, wajah sugul menahan larian air mata. Namun marathon juga akhirnya bila melihat kereta jenazah Masjid Telipot diparkir diperkarangan rumah 2 tingkat itu.
Saya melangkag laju, masuk ke ruang utama rumah. Ruang yang kami selalu berlabuh andai berkunjung kesini. Namun, kunjungan kali ini amat jauh berbeza. Tidak ada kuntuman senyuman yang hinggap du raut wajah hadirin.
Saya menyelak kain ihram putih yang menutupi arwah, wajahnya kepong, tidak berisi. Mungkin nutrien dirompak kerana makanan tidak menziarahi ususnya sejak seminggu lalu. Sekuntumkucupan hinggap didahi sejuk itu.
Sepanjang hidupnya, arwah merupakan seorang pejuang yang tidak pernah mengenal erti penat lelah. Berjuang untuk jemaah islam, kebajikan masyarakat, pngajian islam dan sebagainya.
Arwah kini mempunyai sebuah tempat pemulihan akhlak di Sg Sam, sebuah Maahad Tahfiz dan menaja beberapa pelajar di luar negara.
Semoga rohnya ditempatkan di kalangan Muqarrabin. Saya tak mampu untuk mengulas panjang tentang kisah ini. Sebak di dada tak mampu untuk ditahan. Mengenang kisah pahit manis seorang hamba sebaik manusia.

1 ulasan:

  1. takziah sy ucapkan... tak terbayang andai sy ditempat saudara... moga tabah menempuh kehidupan semenatara ini

    BalasPadam

Komen Anda Adalah Buah Tangan Terbaik [hasanhusaini]