Rabu, 25 Jun 2008

Ini Kerja Tidak Ikhlas

Berzzz, Berzzz : Balance 0132002074 RM 0.03, valid until 21/07/2008, Tariff plan UOX.

Kredit RM 75 habis dalam masa tak sampai sebulan. Saya hanya sempat menghubungi emak sebanyak dua kali. Itupun dalam masa kuarantin, saya tidak menggunakan HP. Kertas nipis sebesar 3x4 cm tu pulak amat mahal, paling murah pun RM 5 sekeping…

Dari Kelantan, nak balik ke DQ, nak kena pakai duit lagi. Minta dengan mak ? Malu. Saya anak sulung tua. Sepatutnya sudah menyumbang untuk si ibu itu. Cukuplah adik sahaja yang dibiayanya setiap minggu.

Sesampai di DQ, banyak makanan yang perlu saya elak dan berpantang. Perlukan duit lagi untuk membeli makanan yang halalan toyyiba. Program-program pula berjalan, mesti ada sumbangan yang disalurkan oleh seorang YDP.

Sebagai pimpinan yang bakal menjadi perhatian ramai, penampilan sedikit sebanyak perlu dijaga. Jubah rasmi bernilai RM 100, kopiah Hj Idris pula naik harganya. Kasut yang terkopek tapaknya mungkin perlu diganti. Tapi caranya entah bagaimana…atau tampal sahaja dengan gam gajah.

Dalam kesibukan, appointment dengan HKKB sahaja yang free, tapi ongkos untuk ke sana memerlukan RM14 pergi balik kerana kenaikan harga tambang private car setelah naiknya harga minyak.

Program anjuran Persatuan pula beratur panjang untuk diselesaikan. Setiap gerak-geri memerlukan duit untuk dilaksanakan. Berhubung dengan mereka yang berjawatan besar perlu, sudah semestinya SMS tidak berguna saat itu.

Kerja kami juga amat banyak di luar. Justeru banyaklah jabatan yang perlu kami kunjungi seperti ROS dan sebagainya. Dan pengangkutan hanyalah komuter kerana kenderaan lain ‘haram’. Oleh kerana tidak semua komuter dan LRT menghantar kami ke pintu pagar bangunan terbabit, susahlah jadinya. Acap kalilah kami terlewat balik dan lantas diberi ‘nasihat’ supaya balik awal. Hem, nasib badan.

Bakti Huffaz yang kian tiba, menekan komitinya supaya banyak berkorban. Kenderaan perjuangan, Toyota KY tidak sempat tidur lena. Ada saja ajakan untuk dibantu dengan keringat emasnya yang bernilai RM2.70 seliter. Perjalanan sejauh 480KM memerlukan hampir 70 liter, bayangkan sahaja kosnya. Makan minum sepanjang di sana perlu dikorek dari poket sendiri. Kami tidak pernah disediakan dengan kenderaan jabatan mahupun kad kredit @ baucer khas untuk petrol.

Teringat pula kawan-kawan dari MPM ( Majlis Perwakilan Mahasiswa ) di Universiti @ kolej lain, mereka mendapat bajet khusus setiap tahun, semuanya tidak kurang dari RM 40000. Setiap program, tidak perlu pening kepala untuk mencari sumber pendapatan. Setiap penggal diberikan persalinan khusus yang mahal-mahal untuk mereka. Yuran kolej juga free. Makcik-makcik kafeteria pula ingin berbaik dengan mereka, jadi, makan minumnya juga free.

Mesyuarat persatuan kami belum pernah dipecahkan tradisinya dengan jamuan makan atau minum walau hanya dengan sedikit santapan. Berbeza dengan mesyuarat pentadbiran yang pasti dihidangkan dengan santapan lazat. Kalau adapun, santapan rohani dari tazkirah yang diberi.

Dalam kesibukan begini, kami hanya seperti sahabat-sahabat yang lain, 24 jam sehari dan RM 50 sebulan. Pengurusannya kekadang tersasar sedikit dari jadual sebenar. Justeru, kami dihambur dengan pelbagai ‘ucapan’ ringkas.

Segala masalah pelajar dan juga yang berkaitan pelajar bakal dipersoalkan ke atas kami. Masa 24 jam kekadang amat singkat untuk memikirkan semua itu.

Saya rasa, tidak perlu untuk menulis panjang, nanti orang kata, nak mengada-ngada pula.Walhal untuk kerja yang tidak ikhlas sahaja.

3 ulasan:

 1. Salam..jika diikutkan cabaran di DQ mungkin jauh berbeza jika nk dibandingkan dgn IPTA lain.Jgn dibandingkan dgn MPP mana2 IPT yg dipegang oleh mereka yg tdk sukakan suasana Islam terus subur.Peruntukan utk mereka mmg byk, namun programnya jauh menyimpang dr suasana Islam dan suasana ilmu yg sebenar.Bukan soal duit atau kenderaan yg sememamgnya pengorbanan terpaksa dilakukan, malah nak laksanakan program simple yg berkonsepkan islamik pun kami ditekan,diugut malah diancam. kdg2 program disabotaj dsb..nak dpt peruntukan?jauh sekali..nak mendapat kelulusan program pun terpaksa berdebat dan berperang mulut...apapun mungkin di sana berbeza krn sumenya golongan huffaz yg mmg sinonim dgn imej Islam..hargailah.betapa susah nak tegakkan Islam dlm suasana yg amat mencabar..

  BalasPadam
 2. Syukran kak durrah, tu mungkin sekadar luahan ana..mmg jauh bezanya nak dibandingkan dgn IPT lain... tp kkadang, prob2 tu merunutun hati jugak..

  BalasPadam
 3. Salam. Mengimbas kenangan masa lalu yang indah. :) Alhamdulillah boleh melepasi semua cabaran tu. Cukuplah ayat "in ajriya illa 'ala Allah" menjadi pendorong dan pemberi semangat.

  Kalau kita fikir-fikir, berapa sangatlah harta dan tenaga (yang sebenarnya juga daripada Allah) yang kita habiskan berbanding habuan "sunnah hasanah" yang Rasul janjikan. :D

  Sekadar info. Masa kami dulu untuk program besar macam Bakti Huffaz ade h/p khas untuk program. H/p tu pengarah program pegang. Mane-mane ajk yang nak guna untuk keperluan program, boleh guna h/p tu. Masa nta dulu tak buat macam tu ke?

  BalasPadam

Komen Anda Adalah Buah Tangan Terbaik [hasanhusaini]