Sabtu, 28 Jun 2008

4 Tahun Kehilangan

Jun 2008. Genap 4 tahun Nenda, Abdul Wahab Bin Mohamed meniggal dunia.

6 Jun 1986.

Saya dilahirkan ke dunia. Anak dan cucu sulung dalam keluarga Wahab Maryam ini lahir setelah 4 tahun ayah dan ibu saya diijabkabulkan. Sehingga akhirnya, datuk saya bernazar, “ kalau aku dikurniakan cucu lelaki, aku akan menjadikannya seorang ‘hafiz’". Nazar ringkas itu dilafazkan setelah hampir 2 tahun penantiannya hampa.

Penantian itu akhirnya terubat dengan kelahiran saya yang ditakdirkan meneruskan generasi Adam.

8 September 1990.

“ Mari kat ayah…” kata-kata ringkas datukku itu masih belum aku fahami. Seruan itu sebagai memujuk saya yang tidak henti-henti meraung, menangis memanggil ayah yang dari semalam tidak kelihatan selepas beliau tidur berpakaian putih penuh. Dahi ayah yang saya cium waktu itu terasa amat dingin. Ibu masih belum reda dari tangisannya. Dengan dodoian burdah berzanji, saya mudah terlena dipangkuan 'ayah' itu.

1 Januari 1992

Hari pertama persekolohan ditahap satu Sek Keb Perol. Saya hanya berkepit dengan atuk saya setiap masa. Saya akan mengikuti setiap kelas yang beliau hadiri untuk mengajar. Atuk tak pernah marah dan tengking. Masa rehat, dia pergunakan sepenuhnya supaya saya berkenalan dengn kawan-kawan. Seminggu begitu, akhirnya saya dapat masuk kelas seperti pelajar lain.

23 september 1995

Saya balik ke rumah dalam keadaan menangis. Kawan-kawan sekolah mengejek saya dengan nama ayah. Saya bergaduh, menang. Tapi akhirnya saya tetap dimarahi oleh ibu budak tersebut yang bertugas sebagai guru kelas saya ketika itu.

10 ogos 1998

Selepas kelas tambahan waktu malam, saya terus balik ke rumah tanpa menemani sepupu perempuan saya untuk balik bersama. Tidak ada sebab lain, hanya kerana benci diejek sebagai 'suami isteri', kerana saya selalu bersamanya. Sampai dirumah, atuk bertanya seolah mengetahui perbuatan saya, “ mana Kak long?”. Akhirnya saya terpaksa berkayuh kembali ke sekolah untuk menjemput sepupu saya tersebut. Atuk saya mengajar erti kehidupan seorang lelaki yang bertanggungjawab menjaga kaum wanita.

23 Jun 2002

Saya baru selesai peperiksaan pertengahan tahun di MTDQ. Segalanya serasakan lancar. Seusai sahaja keluar dari dewan, pakcik datang menjemput. Arahannya ringkas. Kemas baju untk seminggu. Atuk saya telah dimasukkan ke wad HPRZ tiga hari lepas akibat strok.

12 Ogos 2003

Hari keramat. Pada tarikh ini, saya telah Berjaya khatam 30 juz Al Quran. Balik ke rumah untuk mengkhabarkan berita gembira. Dalam rantaian kelumpuhan, tok ayah sempat mengukir senyuman yang amat bermakna disamping linangan air mata.

6 Jun 2006.

Saya baru balik dari majlis tahlil sempena sebulan lebih kematian ayah Zubaidillah, kawan rapat saya. Sambil berbual-bual dengan rakan-rakan di bilik B 13, bercerita suka duka masing-masing. Hampir sahaja jam menunjukkan pukul 3 pagi, saya berceloteh, “tok se sambut besday aku ko?”..deraian hilai tawa memenuhi kesunyain malam. Dan akhirnya kami terlena.

5.00 pg. bangun unutk solat subuh, tiba-tiba tingkap bilik terang dengan suluhan lampu kereta yang semakin menghampiri. Saya bingkas menyelak daun pintu. Mak usu yang bergegas ke bilik saya dengan arahan tanpa bersuara, hanya dengan air matanya cukup cepat memahamkan saya. Capai beberapa helai baju, berlari ke van. Semuanya bagai membisu. Sunyi membunuh perasaan waktu itu.

Sampai di rumah, orang ramai kelihatan. Saya berwudhuk menenangkan diri. Solat subuh. Naik ke rumah, langkah pertama saya di sajikan dengan sekujur jasad yang dilitupi kain putih. Betul-betul di tepi dinding tempat saya selalu diulik dengan burdah ‘abdau bismillahi war rahmaani’… Inna lillah. Perasaan lerai dan air mata saya tumpah.

Tiada ulasan:

Facebook Comments Box: Bloggerized by HASANHUSAINI.COM

Catat Ulasan

Komen Anda Adalah Buah Tangan Terbaik [hasanhusaini]