Sabtu, 14 Jun 2008

Minyak seribu khasiat cap PETRONAS

Kemaskini dan tambahan dari Post Siapa yang membazir? Siapa yang Perlu berjimat?

Malaysia RM 2.70
Brunei RM 2.03
UEA RM 1.19
Kuwait RM 0.67
Turkemenistan RM 0.39
Arab Saudi RM 0.50
Nigeria RM 0.32
Iran RM 0.29
Mesir RM 0.18
Venezuela RM 0.16

Begitulah senarai harga petrol dalam ringgit Malaysia selepas kenaikan mengejut yang memecahkan rekod kenaikan harga minyak dengan kenaikan sebanyak RM 0.78 sen seliter bagi petrol. ( sumber: HarakahDaily.net ) Bodohnya rakyat Malaysia yang tenggelam dalam ‘ketenangan’ apabila diperbodohkan dengan mudah PM yang membandingkan harga minyak negara dengan harga minyak jran-jiran kita. Siapa jiran kita untuk dibandingkan? Adakah mereka pengeluar minyak? Malaysia yang diterajui oleh Pengerusi OIC menduduki tangga teratas podium harga minyak bagi negara pengeluar minyak. Tahniah.

PM yang bijak pandai pula ketika diminta untuk memberi komen sewaktu di Kelantan, menyarankan supaya kerajaan Pakatan Rakyat sahaja yang menurunkan harga emas cair itu sedangkan pendaratan gas yang sepatutnya didaratkan dan diproses di Kelantan telah dirompak dan didaratkan di negeri lain. Manakala pendaratan ‘royalti’ minyak untuk rakyat Terengganu yang dianggap sebagai anak emas Hadhari juga tergendala.

Menteri Minyak Naik pula dalam debat di RTM bertegas bahawa minyak memang patut naik sebab harga minyak dunia naik. Alasannya bahawa PETRONAS telah menanggung kos subsidi yang berjumlah berbilion ringgit. Hei Menteri, lupakah ketika PETRONAS mula ditubuhkan untuk mencarigali minyak pada tahun 1970, lalu minyak yang digali di Malaysia dieksport keluar negara. Ianya lebih menguntungkan berbanding digunakan terus di dalam negara kerana minyak Malaysia lebih berkualiti dan lebih mahal. Maka keuntungan itu (PETRONAS) di persetujui oleh kerajaan untuk dikembalikan kepada rakyat dengan wajah subsidi bagi menggantikan harta rakyat (minyak Malaysia) yang dieksport. Memang untung PETRONAS untuk subsidi rakyat. Maka rakyat Malaysia pada ketika itu mampu memiliki harta mereka dengan harag yang berpatutan.

Itu tahun 1970. Sekarang tahun 2008, seiring dengan kenaikan harga minyak dunia, maka keuntungan PETRONAS juga kian meningkat pada nisbah yang berkadar terus dengan kenaikkan harga minyak dunia. Soal peningkatan jumlah RM yang dikeluarkan oleh PETRONAS sebagai subsidi tidak menjadi masalah, yang penting jumlah peratusan subsidi berbanding keuntungan yang dipertikaikan. Cuba bandingkan jumlah peratusan subsidi 1970, 1997 dan 2008? Adakah ianya berpatutan? Adakah kerajaan semakin membela rakyat atau mendera?

PETRONAS pula lebih suka membazir di luar dengan alasan ‘melabur’ yang sebenarnya melebur. Masih diingat lagi kebodohan PETRONAS menyertakan diri dalam sukan perlumabaan motosikal termahal, World Superbike Championship dengan psuka Foggy-PETRONAS dan menjemput Carl Fogarty sebagai rakan kongsi kononnya kerana ianya lagenda, Foggy..Berapa kerugian yang ditanggung sehingga PETRONAS akhirnya menarik diri dari arena kejohanan itu ? Dimana keuntungannya untuk rakyat ?
Untuk akhirnya saya tinggalkan satu persoalan untuk renungan bersama, kenapakah PETRONAS yang dimilikki kerajaan lebih suka untuk mengiklankan produknya di Media Prima berbanding RTM (kerajaan) ? Bagaimana dengan siaran Petronas Sprinta, Iklan Petrol, minyak pelincir bahkan peraduan yang dianjurkan Petronas. Fikir-fikrkanlah (dengan nada Farid Ismeth Amir).

Tiada ulasan:

Facebook Comments Box: Bloggerized by HASANHUSAINI.COM

Catat Ulasan

Komen Anda Adalah Buah Tangan Terbaik [hasanhusaini]