Rabu, 4 Jun 2008

Seni Bina Bait Muslim

Lagi dua hari, usia saya bakal genap 22 tahun. Dalam usia sebegini, Muhammad sudah hampir berkahwin dengan Khadijah. Dalam usia ini, Musa diketemukan dengan Anak Nabi Shu’aib. Dalam Usia sebegini, Adam memohon untuk berteman. Dalam usia sebegini, Yusuf digilai Zulaikha.

Seolah memahami kematangan usia saya, keadaan sekeliling berubah. Segalanya seolah berkisar tentang ‘kehidupan baru’. Bermula dengan pernikahan mengejut sahabat baik di Tanah Haram. Diikuti juga secara mengejut seorang sahabat yang mengahwini dua wanita sekaligus. Menjadi saksi pernikahan dua abang tiri. Pertunangan sepupu dengan sepupu. Kelahiran ahli baru dalam keluarga Wahab Maryam. Semuanya seolah meraikan hari lahir saya yang ke-22.

Mengingatkan sedemikian, tertarik minat saya untuk menulis sedikit tentang senibina Bait Muslim. Bukan untuk meruntun jiwa ke arah itu, tetapi untuk menambah sedikit ilmu melalui pembacaa dan perkongsian ini. Semoga ia boleh dijadikan bekal bila tiba masa dan waktunya.

Dalam bait muslim, Rasulullah SAW adalah uswah hasanah sebagai seorang suami kepada isteri-isterinya, sebagai bapa kepada anak-anaknya dan sebagai pemimpin. Di dalamnya tergambar identiti dan ciri-ciri tersendiri bait muslim untuk dicontohi senibinanya.
Sabda Nabi Bermaksud:
“Apabila seseorang hamba itu telah berkahwin maka dia telah melengkapi separuh dari agamanya, bertaqwalah ia kepada Allah dalam hal yang separuh lagi. (Baihaqi)
Muhammad Rashid Ridha dalam menafsirkan firman Allah SWT:
Yang bermaksud: “Dan di antara tanda-tanda kekuasaanNya ialah Dia menciptakan untukmu isteri-isteri dari jenismu sendiri supaya kamu cenderung dan merasa tenteram kepadanya, dan dijadikanNya di antaramu kasih sayang. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda-tanda bagi kaum yang berfikir.” (Ar Rum:21)
Berkata, ada tiga unsur yang harus dicapai oleh rumahtangga muslim:
1) Lahir ketenteraman jiwa suami isteri – perasaan rindu, kasih dalam pergaulan mereka
dan saling menjaga antara satu sama lain.
2) Lahir perasaan cinta melalui pergaulan dan tolong-menolong.
3) Lahir naluri keibuan dan kebapaan yang memberikan kasih sayang kepada anak-anak.
Pemilihan Calon Suami Atau Isteri

Pemilihan suami atau isteri dalam rumahtangga mestilah berdasarkan Syariat. Orang berilmu dan beragama adalah kufu’ untuk orang-orang seumpamanya juga, supaya tidak terjadi kepincangan antara suami isteri. Di dalam sebuah hadis, Rasulullah SAW bersabda:

تخيروا لنطفكم وأنكحوا الأكفاء
Maksudnya: “Dirilah olehmu benih-benih dari keturunan yang baik-baik sesungguhnya sistem baka (sesuatu yang diwarisi) itu suatu warisan”.
Di dalam hadis lain Rasulullah SAW bersabda:
تنكح المرأة لأربع : لمالها، ولجمالها ، ولحسبها ، ونسبها ، ولدينها فاظفر بذات الدين تربت يداك
Firman Allah dalam surah An Nur.
Maksudnya: “Lelaki-lelaki yang berzina, tidak berkahwin melainkan dengan perempuan penzina atau perempuan kafir, manakala penzina perempuan tidaklah berkahwin melainkan dengan penzina lelaki atau seorang musyrik dan diharamkan mereka itu ke atas orang mukmin.”
Bersabda Rasulullah SAW dalam satu hadis:
اذا خطب اليكم من ترضون دينه وخلقه فزوجوه انكم لال تفعلوا تكن فتنة فى الأرض وفساد عريض
Maksudnya: “Apabila datanglah kepada kamu pinangan orang yang kamu redhai agamanya dan akhlaknya, maka kahwinlah olehmu akalnya, sesungguhnya kamu sekiranya tidak berbuat demikian akan menyebabkan fitnah dan kerosakan di muka bumi.”
CIRI-CIRI BAIT MUSLIM
1) Rumahtangga yang teguh, kukuh dan damai, ahli-ahlinya berpendidikan Islam

Rumahtangga yang bercirikan Islam impian setiap orang Islam. Ia merupakan rumahtangga yang mengenal dan mengasihi Allah dan RasulNya. Kedua-duanya menjadi sebutan setiap ahli rumahtangga itu. Suatu kelaziman yang dikasihi akan disebut selalu dan diceritakan tentangnya melalui sebutan dan amalan, semata-mata kerana Allah SWT dan RasulNya. Umpamanya membaca Al Quran, mengkaji sunnah dan sirah serta sejarah gerakkan Islam. Oleh itu semestinya sebuah perpustakaan wujud di sebuah rumahtangga muslim.
2) Suasana semulajadinya sentiasa riang dan gembira.
Rumahtangga muslim adalah bagaikan sarang burung yang diselubungi oleh ketenangan dan kedamaian, jauh dari suara riuh-rendah yang keterlaluan atau melampaui batas.
Firman Allah SWT yang bermaksud:
“Rendahkanlah suaramu kerana sesungguhnya seburuk suara itu ialah suara keldai” (Luqman :9)
Walaupun dalam gembira Rasulullah SAW tidak keterlaluan dalam ketawa. Baginda tersenyum sahaja dalam gembiranya dan kadang-kadang baginda ketawa sehingga nampak dua taringnya. Senyuman menjadi lambang kepada setiap ahli rumah seperti sabda Rasulullah SAW yang bermaksud:
“Hendaklah kamu temui saudaramu dengan wajah manis itu adalah suatu sedekah”
Senyuman dapat membantu menenangkan fikiran.

3) Rumahtangga yang sentiasa suci,bersih dan selesa
Sabda Rasulullah SAW:
ان الله طيب نظيف يحب النظافة، كريم يحب الكريم جواد يحب الجواد
فنظفوا افتيكم ولا تشبهوا با ليهودز
Maksudnya: “Di antara seutama-utama ciri seorang muslim pada diri, rumahtangga dan kawasan sekitar rumahtangganya adalah kebersihan serta kesucian zahir batin.”
Sabda RasulullahSAW:
لا تتشبهوا باليهود كانوا يضعون الأكب ( القامة) فى افنية بيتهم
Maksudnya: “Jangan kamu menyerupai orang Yahudi; mereka itu meletakkan longgokan sampah sarap di halaman rumah mereka.”
Sabda Rasulullah SAW: النظافة من الايمان
Maksudnya: “Kebersihan itu sebahagian daripada iman”
4) Menjauhi perkara-perkara haram dan syubhat
5) Penjagaan sembahyang:
Sabda Rasulullah SAW:
مرو أولادكم باالصلاة وهم ابنا سيع سنين وأضربوهم عليها وهم أبنا عشر، وفوقوا فى المضاجع
Maksudnya: “Suruhlah anak kamu mendirikan sembahyang ketika berumur 7 tahun dan pukullah dia ketika berumur 10 tahun dan pisahkan mereka di tempat tidur.” (Riwayat Abu Daud)
Firman Allah SWT:
Maksudnya: “Perintahlah olehmu akan keluargamu dengan sembahyang”
Sembahyang merupakan proses pembersihan diri ataupun muhasabah. Seseorang itu akan meminta ampun atas setiap kesalahan dan maksiat yang dilakukannya dan cuba membuangnya seberapa segera. Dengan ini bersihlah masyarakat, tanpa undang-undang yang diawasi oleh polis dan pencegah maksiat.
6) Wanita muslimah (yang menjadi penghuni rumahtangga muslim) suci hatinya:
Dia benci kepada orang yang memerhatikannya sepertimana Sayyidatuna Fatimah mengatakan kepada ayahandanya Muhammad SAW ketika ditanya oleh baginda:
قالت فاطمة لأبيها محمد (ص) حين سألها أحب الى المرأة؟ فقالت : (ألاتري رجل ولايراها رجل)
Maksudnya: “Apakah sesuatu yang paling baik untuk wanita?” Jawab Saidatina Fatimah: “Supaya tidaklah wanita itu melihat lelaki dan tidak pula lelaki melihatnya”. Mendengar jawapan itu, Rasulullah mendakap Fatimah dengan gembira dan membaca ayat di dalam surah al Imran; di mana maksudnya: “satu keturunan yang sebahagiannya (keturunan) dari yang lain dan Allah Maha Mendengar dan Mengetahui. (al Imran:34)
Sabda Rasulullah SAW:
النظرة سهم مسموم من سهام ابليس اللعين
Maksudnya: “Pandangan itu adalah panahan beracun dari panahan syaitan dan iblis yang terkutuk.”
Islam menutup semua jalan kepada perzinaan dengan mengharamkan tabarruj (iaitu pendedahan diri wanita dengan segala kecantikan yang mempesonakan). Tabarruj adalah suatu pengkhianatan kepada agama, negara dan punca kerosakan.
7) Kebijaksanaan mentadbir rumahtangga
Muslimah wajar memiliki pengetahuan yang luas dan mencukupi dalam pentadbiran rumahtangga selain daripada pengetahuan agamanya. Selain itu seorang muslimah seharusnya mahir serba sedikit tentang ilmu jiwa dan pertolongan cemas serta kraftangan.
8) Rumahtangga yang sentiasa menjadi tumpuan kebaikan.

Rumahtangga muslim adalah rumahtangga yang menyinarkan cahaya ibadah dengan melaksanakan hukum-hakam Allah SWT. Firman Allah SWT yang bermaksud:
“Dan ingatlah apa yang dibaca dirumahmu dan hikmah sunnah nabimu, sesungguhnya Allah adalah Maha Lembut dan Maha Mengetahui.” (al Ahzab:34)
Firman Allah SWT yang bermaksud:
“Dan dirikanlah olehmu rumah kamu sebagai kiblat dan dirikanlah olehmu akan sembahyang dan berilah berita gembira kepada orang-orang mukmin”.
Nas di atas menjelaskan bahawa kita mesti menjadikan rumah sebagai kiblat yang sentiasa terbuka untuk semua amalan soleh.
9) BI’AH SOLEHAH

Para da’ie harus mengekalkan bi’ah solehah dalam seluruh kehidupan kekeluargaan seseorang da’ie. Harakah Islamiah mestilah mengatur agar ahli-ahlinya berumahtangga dengan muslimat yang juga terlibat dalam dakwah. Ini penting kerana tidak mungkin seseorang da’ie itu menghayati tugasnya sekiranya suasana perjuangan itu sendiri tidak dihidupkan di dalam rumahtangga bersama-sama anak dan isterinya.
Sebaliknya jika asas perkahwinan seseorang muslim dan muslimah itu adalah untuk melaksanakan perjuangan menegakkan Islam, maka hubungan suami isteri pada hakikatnya adalah satu hubungan yang dapat meningkatkan dan meneruskan tarbiyah. Ini kerana perbincangan dan amalan mereka sentiasa berkisar di sekitar hal-hal yang berkaitan dengan perjuangan Islam. Bagaimana hendak meningkatkan komitmen dengan amal Islami, bagaimana hendak mendidik anak-anak untuk menjadi pejuang-pejuang Islam di masa depan.
Bermula dari membina Bait Muslim yang hakiki dan dengan mengetahui matlamat dan ciri-ciri yang dituntut oleh Islam akan melahirkan suatu suasana kehidupan Islam yang syumul, dari Daulah Sughro ini hingga Daulah Islamiah kerana Bait Muslim adalah anak tangga ke arah pembinaan Daulah Islamiah.

1 ulasan:

  1. salam. ise, ko mcm dah nak kawin jer. kiter tgk, sape kawin dulu. aku ke ko:)DAUS

    BalasPadam

Komen Anda Adalah Buah Tangan Terbaik [hasanhusaini]