Ahad, 27 Julai 2008

Konvokesyen DQ.
Dari 25 hingga 27 Julai, berlangsungnya majilis konvokesyen ke-17 Darul Quran. Persediaan selama hampir sebulan perlu dibukitikan kelancarannya pada hari ini. Setiap hari ada mesyuarat yang perlu dihadiri.
Para graduan sibuk menyediakan kostum terbaik untuk dipakai pada hari bersejarah ini.
Saya bertugas sebgai Eksekutif Protokol untuk mengiring Menteri dan KP Jakim serta VIP yang lain.
Sedikit kelainan yang dirasakan. Tak mendalam di hati seperti perasaan ketika mengiringi Seorang umara' yang bertaraf ulama di timur semenanjung. Jauh perbezaannya.
Majlis Konvokesyen berakhir pukul 1.00 p.m. Parsa graduan berarak keluar, bertebaran utnuk merakan kenangan terakhir di bumi barakah ini. Masing-masing dengan senyuman lebar.
Namun ada segelinti yang bersedih pada hari ini. Tidak siapa yang hadir uantuk meraikan kejyaan. hendak berkongsi bersama sahabat, merekea sibuk bersama keluaga. Lalu neyendiri dengan air mata. Saya terfikir, adakah aku nanti juga begini.
Melihat abang-abang yang keriangan menggalas barang untuk meninggalkan DQ, hati saya tersentuh. Ertinya, saya tiada lagi tempat untuk merujuk dan bertanya pandanga. Kami hanya kan sendirian berjalan merempuh onak duri dalam perjuangan.
Saya hanya memerhati dari jauh. Takut untuk mendekati, bimbang air jernih akan mengalir.
Namun begitu, kelangsungan dakwah dan tarbiyah di DQ mesti diteruskan. Tidak istilah berhenti sebelum kejayaan datang bertandang.

Tiada ulasan:

Facebook Comments Box: Bloggerized by HASANHUSAINI.COM

Catat Ulasan

Komen Anda Adalah Buah Tangan Terbaik [hasanhusaini]