Rabu, 30 Julai 2008

Sara Hidup Bertambah RM4.70!!

Seorang sahabat saya bakal melangsungkan perkahwinan hujung minggu depan. Alhamdulillah, hasil bait muslim. Bakal zaujahnya memang mujahidah yang sememangnya memahami dunia mujahid seperti beliau. Selepas solat isya', saya berborak sebentar dengan beliau. Berkongsi pengalaman la katakan...(betul ke...?)
Terbayang kegirangan diwajah beliau. Dalam rancak berbincang, dia berseloroh, " Bajet kewangan ana tahun ini bertambah RM 4.70..." saya masih belum dapat menangkap maksud itu...
Setelah diberi oenjelasan, rupanya bermaksud beliau akan menanggung bayaran zakat fitrah bakal zaujahnya nanti yang bernilai RM 4.70 sekepala di Kelantan.
Seorang lagi sahabat bakal melangsungkan perkahwinan pada hujung minggu ini, juga hasil bait muslim. Ramai juga sahabat-sahabat saya yang dah ada penjaga.
..............
Saranan ustaz.
Selepas selesai mengimami solat jumaat, ustaz memanggil saya ke bilik imam yang bersebelahan dengan bilik bilal. Saya meneka, apakah yang bakal ditanya kelak...
Beradu di situ, saya yang memulakan bicara. Soal masalah masjid yang kurang penyelenggaraan memang telah lama ingin diluahkan. Hampir 20 minit berbahas, akhinya utaz berbicara.
" nta dah berpunya ke belum?" Soalan yang memang membuatkan saya terkejut.
"kenapa ustaz..?" mengelak dari menjawab soalan.
"nta sekarang ni sibuk, adabaiknya kalau ada orang yang menjaga makan minum nta..." dalam maksudnya. "ada berkenan pada muslimat?" soalnya lagi.
Saya hanya mampu tersenyum. "saya target umur 27 ustaz.." ringkas.
"tapi tak bermasalah kalau awal, kan...?
"nak mengaji lagi ustaz..."
"ada anak murid ana yang berkenan sangat dengan penghafal quran ni...kalau ada sapa-sapa yang nak kahwin awal, bagitau kat ana...boleh ana tolong kirakan..." Persoalan terbongkar.
Macam Khadijah meminang Muhammad.
Teringat sekali, gatalnya muslimat tu. Tapi bila difikirkan kali kedua, bagus juga, dia menggunakan saluran yang betul. Tidak la bergelumang dengan dosa couple.
Apapun, saya tetap menunggu umur 27 untuk ber'bait muslim'. Ustaz yang menaruh harapan agak kecewa.

Tiada ulasan:

Facebook Comments Box: Bloggerized by HASANHUSAINI.COM

Catat Ulasan

Komen Anda Adalah Buah Tangan Terbaik [hasanhusaini]