Isnin, 1 September 2008

Malaysia di usia 51 tahun

Hari ini kita menyambut Hari Merdeka yang ke-51. Sudah matang umur ‘merdeka’ Negara kita. Namun, betulkah Negara kita merdeka? Kalau betul, merdekakah rakyat kita..? Kalau rakyat kita juga telah merdeka, matangkah kemerdekaan mereka…? Tinggalkan persoalan itu.

Wahai pimpinanku, anggaplah Negara kita telah merdeka, walau hanya separuh.

Semuanya berkat pejuangan orang-orang tua kita dahulu. Mereka berjuang bermati-matian untuk menyelamatkan Negara tanah air yang mereka dan kita sayangi ini. Bukan sahaja peluh, bahkan darah mereka juga menjadi saksi perjuangan mereka. Kita hanya merasa nikmat merdeka itu tanpa mampu menghayatinya.

Ramai antara kita yang sedia tahu, bagaimana Dato’ Bahaman berjuang menentang British? Bagaimana Mat Kilau menentang meski diugut bunuh. Bagaimana Tok Janggut berjuang menentang penjajah yang akhirnya digantung seperti bagai ikan masin? Jasad melayu islam dihina sebegitu rupa.

Dalam buku sejarah, kita dihidang dengan sejarah perjuangan UMNO yang inginkan kebebasan melayu di Tanah Melayu. Tunku dan dan rakan-rakan menjadi tokoh mereka.

Terselit dicelah lipatan itu, Perjuangan ulama menginginkan Melayu dan islam kembali menjadi rujukan. Syeikh Ahmad Fathani dan Syeikh Daud yang memegang jawatan secara langsung dengan Khilafa Uthmanniah Turki, Tuang guru Abd Rahman Limbong, Dr Burhanudin Helmi dan teman-temanya menjadi sebutan.

Ketuanan melayu dan ketuanan islam menjadi agenda utama.

Mereka berjuang.

Samada betul atau tidak mereka berjuang, selesai atau tidak perjuangan mereka, jangan dipersoalakan, yang penting, mereka telah menyumbang ke arah Malaysia merdeka. ( atau separuh merdeka)

Justeru, hari ini kita menikmati manisnya merdeka, kerana Melayu sudah menjadi tuan kepada Malaysia. Meski islam masih belum kembali menjadi perlembagaan utama dalam pemerintahan Negara. Maka, Umno menganggap perjuangan mereka sudah selesai. Namun golongan ulama masih berjuang untuk akhirnya ‘merdeka’ sebenar dapat diresapi dalam pemerintahan. Mereka terus berjuang.
Berterima Kasih

Maka, pada hari ini, kita rakyat Malaysia ingin berterima kasih dengan generasi yang berkorban untuk kita. Kita merayakan Sambutan Ambang Merdeka. Ada yang menyembah Tugu Negara meski difatwa haram. Maka pada hari ini, UMNO yang berterima kasih kepada generasi pejuang MELAYU mereka terdahulu dengan mengembalikan penjajah ke Negara sempena memperingati 51 tahun merdeka.

Artis barat, yang bukan MELAYU, sudah semestinya bukan ISLAM, tidak beriman dengan AL QURAN yang bernama AVRIL LAVIGNE dijemput untuk meraikan merdeka bersama kita. Alangkah sedihnya TUnku Abd Rahman, sedihnya Dato’ Bahaman, berdukanya Tok Jangggut melihat generasi mereka kembali membenarkan tanah air mereka terjajah sebelum perjuangan menuntut kemerdekaan sebenar belum selesai.

Patutlah timbul pelbagai cadangan pelik timbul sempena merdeka ini. Patutlah sambutan pada tahun ini serasakan hambar, tidak semerdeka dahulu.

Deretan kereta yang beratur panjang di pinggiran tol-tol, boleh dihitung dengan jari, berapa buah yang menayangkan jalur gemilang itu.

Saya terkenang dengan malam sambutan ambang kemerdekaan pada tahun lepas. Sambutan kemerdekaan Malaysia menjadi pesta UMNO dan BN. Tidak ada seorang pun yang mempunyai identiti oposisi yang dibenarkan masuk. Bahkan dihalau keluar dari malam keraian itu oleh polis yang berlagak sedang menjaga keamanan Negara. Like Police State, kata Tun Dr Mahathir.

Itu belum dikira apa yang berlaku di sebalik perayaan malam itu. Bagaimana dengan generasi muda yang dijajah dan menjadi penjajah besar.

Saya yang turut bersama dalam operasi ‘I love u’ diherdik oleh seorang remaja MELAYU dan ISLAM berambut landak dan bertindik hidung bila saya tegur, “ lawa rambut, bang…”.

Ingin juga saya sarankan, kibarkan sahaja bendera BN dan UMNO sebagai lambang merdeka, andai rakyat Malaysia yang bukan UMNO dan BN tidak boleh meraikan merdeka bersama rakyat Malaysia yang lain.

Betullah meLAYU kita makin LAYU dan MalaySIA makin SIA-SIA.

Aku menulis bukan untuk menentang kerajaan,
Aku menulis bukan untuk bersetuju dengan pembangkang,
Aku menulis mengenangkan budi mereka yang telah berjuang,
Aku menulis demi melihat malaya gemilang,
Aku menulis, menegur melayu temberang,
Maka, doaku moga Malaysia akan gemilang..

Tiada ulasan:

Facebook Comments Box: Bloggerized by HASANHUSAINI.COM

Catat Ulasan

Komen Anda Adalah Buah Tangan Terbaik [hasanhusaini]