Ahad, 30 November 2008

Seeruu 'Ala Barakatillah

28 November : Tarikh Pembuangan Undi

29 November : Annual General Meeting


Hari ini 30 November 2008. Telah genap sehari bergelar mantan. (mundar mandir tanpa jawatan ). Mungkin jawatan sudah tidak lagi terpikul dibahu ini. Namun tugas dan taklifat untuk menunjukkan jalan kepada adik-adki pimpinan baru masih tergalas dibahu.

28 November. Hari ini seperti biasa. Ke kelas dan iadah. pulang dari kelas, saya meninjau-ninjau pusat pembuangan undi. Masing-memperkatakan tentang calon pilihan mereka. Saya hanya tersenyum. Hujah bergilir-gilir diutarakan. Bagus. Mereka memilih pemimpin dengan hujah, bukan taqlid.


Malamnya, saya memberikan ucapan terakhir di masjid. Sedikit panjang lebar berbanding biasa. Banyak nasihat dan harapan yang saya lontarkan.


Selidikilah sebelum menuduh. Kata hati mu bukan bukti. Kami juga menjunjung Al Quran dan Sunnah. Tahu apa itu amanah. Jangan kerana kesalahan sendiri, kita palitkan pada mereka yang menjalankan amanah dengan baik. Betul, amanah itu subjektif untuk diterangkan.


Sering diminta bukti, di mana amanahnya kami..? Pelik sungguh golongan agama ini.. seolah tidak memahami syariat. Yang menuduh itu sepatutnya membawa bukti, bukan yang tertuduh.


Jagalah batasan pergaulan. Bukan untuk menindas, namun untuk memelihara khazanah yang amat berharga.


Jagalah pertalian dengan Allah. Juga dengan manusia. Namun pertalian dengan manusia itu diukur denag acuan sepertimana yang Allah kehendaki.


Jagalah akhlaq selaku pembawa Al Quran. Tidak ada maknanya menghafal Al Quran, jika amalan kita tidak selari dengan Al Quran.

Teringat impian, bilakah lafaz itu mampu ku ucapkan, " Akhlaq pelajar DQ adalah Al Quran".


29 N0vember. Annual General Meeting berlangsung. Saya selaku pengerusi memulakan dengan pujian pada Allah dan Selawat kepada Rasul.


Perbentangan aktiviti persatuan berlangsung. Kami dedahkan apa yang kami lakukan secara 'hardcopy'. Namun, perjuangan secara sebalik tabir kami menuntut hak sahabat sekalian hanya menjadi kenangan. Pengalaman pahit manis perjuangan memipin PERKEMAT DQ menjadi bayaran kepada kesedihan selama ini.


Sesi perbahasan usul bermula. Pelbagai usul diperbincangkan. Moga semuanya membawa kepada kebaikan. Bukan hnya kerana kepentingan persendirian.


Ucapan terakhir dari para pimpinan meruntun hati ikhlas untuk tunduk menyeru air jernih untuk menitis. Saya bersajak sebelum berucap. Sajak yang berusia setahun itu seakan masih segar. siapa dai'e dan siapa mad'u. Di mana tolak ansur. Di mana 'Salamatu Shadri'. Siapa penghkum dan siapa yang keras kepala untuk mentaati pemimpin.


Al Kharuj minal ikhtilaf mustahabbun. Jelas dan terang pesan baginda Rasulullah.


Ya Allah ya tuhan kami, berilah hidayah dan petunjuk kepada kaum ku, kerana sesungguhnya mereka tidak tahu apa yang kami lakukan adalah yang terbaik untuk mereka.
Simbolik peletakan jawatan megundang rasa sayu. terasa banyak tanggungjawab yang tidak tertunai.
Ya Allah, jangan jadikan kami dari golongan mereka yang terhina dan menyesal di Akhirat lantaran banyak tanggungjawab dan hak yang tak tertunai.

Pengumuman pimpinan baru diketuai oleh saudaraMuhammad Isa, sahabat baik kami yang telah dipisahkan dari kami. Semata-mata untuk menjaga ketelusan.Alhamdulillah. Allah tahu siapa yang layak untuk memikul amanah ini.

Persaan kami lega dan redha. Harapan menggunung supaya pimpinan akan datang dapat melakukan yang lebih baik dari apa yang telah kami lakukan.

Barisan Pimpinan PERKEMAT DQ sesi 0809 dikepalai oleh Ahmad Qutaibah Bin Muhammad. Junior sekolah lama ku. MTDQ Repek. Monarki ke..? atau tak telus..?


Penyerahan tugas dilakukan dengan simbolik yang sungguh shahdu. Turun tak terhina, naik dengan mulia.

" Wahai adik-adik ku para pimpinan.. jalankan tugas dan amanah serta taklifat yang terpikul di bahu dan pundak kalian dengan itqan. Bukan sambil lewa. Kekuatan yang ada jangan disiakan. Kami selaku mantan-mantan akan sentiasa memberi jalan dan tunjuk ajar jika diperlukan.


Seeru 'ala barakatillah...

Tiada ulasan:

Facebook Comments Box: Bloggerized by HASANHUSAINI.COM

Catat Ulasan

Komen Anda Adalah Buah Tangan Terbaik [hasanhusaini]