Khamis, 28 Ogos 2008

'Dengar'lah tulisan ini

Hari ini, pengundi di Permatang Pauh telah bersuara dengan lantang, menyalahi saranan, pujuk rayu dan ajakan dari kerajaan. Suara mereka lantang mewakili suara seluruh rakyat Malaysia. Menuntut perubahan pada landskap politik juga pentadbiran Negara.

Majoriti yang lebih tinggi meski dengan pertandingan tiga penjuru dan laporan media yang berat sebelah serta tohmahan dan fitnah menjadi bukti kukuh. Pun begitu, masih ada yang beranggapan bahawa, kemenangan DSAI adalah atas sentimen simpati. Biarkan sahaja. Setiap rakyat Malaysia ada hak untuk memberi pandangan.

Yang pasti, itulah suara rakyat.

Namun malangnya, kerajaan kita masih memekakkan telinga masing-masing dari mendengar suara nasihat dari rakyat mereka. Lidah kerajaan masih berat sebelah dalam menyebarkan maklumat kepada rakyat jelata. Sedangkan, sudah ramai yang maklum akan keadaan sebenar. Media cetak dan media elektronik masih lagi menjadi lidah kerajaan tanpa menyedari bahawa mereka telah hilang kepercayaan di hati rakyat.

Kerajaan masih ego untuk menerima hakikat bahawa keputusan PRU Mac 2008 adalah isyarat terbaik untuk kerajaan berubah kea rah pentadbiran yang lebih telus dan berjiwa rakyat.

Rakyat pada hari ini lebih suka untuk menelaah akhbar oposisi yang lebih telus dalam menyebarkan berita. Begitu juga dengan kebanjiran blog dan laman maya dalam menyebarkan maklumat. Tidak kurang juga sistem pesanan ringkas yang cekap dalam menyebarkan maklumat dengan pantas dan tepat.

Malah ada dikalangan pengulas berita di radio milik kerajaan juga terlebih dahulu menyemak blog-blog sebelum menelaah akhbar rasmi kerajaan.

Pasca PRU lepas menyaksikan beberapa akhbar terpaksa mengubah gaya penampilan untuk menarik kembali kepercayaan pembaca, malah ada juga yang telah berubah rupa kepada akhbar tabloid hiburan dan gosip, bukan lagi maklumat.

Itu soal akhbar dan media. Ini pula soal pemerintah.

Baru-baru ini, PM bersuara dalam sidang media memberi respon kepada blogger kickdefella yang menganjurkan supaya jalur gemilang dikibar terbalik. Reaksi PM mudah diramal. Cadangan kempen ini ditafsir sebagai perbuatan kurang ajar. Dan seperti biasa ugutan supaya polis ambil tindakan terhadap blogger berkenaan, malah blogger lain juga terkena tempiasnya yang kononya menghasut.

Tidak terlintaskah dalam hati Dato Seri Abdullah untuk bertanya dan mengambil tahu kenapa cadangan ganjil ini dibuat? Hanya kemarahan dan ugutan untuk bertindak terhadap mereka ini menjadi jawapan. Dangkal sungguh pemikiran begitu.

Sesungguhnya itu suara rakyat wahai pemimpinku. Suara yang belum pernah timbul 50 tahun kebelakangan ini. Mengapa pada hari ini, suara sebegitu berbunyi...? Pasti ada sesuatu yang tidak kena. Rakyat merasa tertipu dengan negara yang merdeka, padahal mereka tidak merdeka.

Umum mengetahui, walau Negara kita telah mencapai usia 51 tahun merdeka, kita sebagai rakyat belum benar-benar merdeka. Undang-undang dan akta rimba masih menjajahi kita. Bukan dari orang luar, bahkan gubahan pemimpin kita sendiri.

Kebebasan beragama hanya menjadi janji manis bila islam sendiri dikongkong dan dibelenggu dengan kekangang keluli bernama ‘hadhari’ oleh pemimpin yang tamak haloba.

Ribuan terluka kerana dijajah oleh ISA. Tuduhan adalah bukti kukuh bagi ISA. Mereka ibarat berdosa sebelum bersalah.

Ribuan mahasiswa tersekat idealisma kreatif dan inovatif mereka dengan AUKU. Malah, idealisma mereka dibunuh dengan akta tersebut.

Ribuan menangis kerana hak mereka dirampas di Terengganu. Namun, ada yang masih ingin bermewah denga kereta eksotik buatan Jerman.

Ini hanya sedikit sebagai contoh.

Fitnah menjadi mainan dalam pentadbiran Malaysia. Lebih-lebih lagi dalam politik. Saya lebih senang melihat pertempuran di A.S dalam kempen bakal presiden mereka. Mereka lebih matang dalam berpolitik. Agenda pembangunan Negara, sosio masyarakat dan ekonomi menjadi taruhan calon setiap parti. Dan akhirnya sesi muhasabah mengaku kesalahan lampau. Bukan fitnah memfitnah!! Jelas tampak kepada kita, jurang perbezaan nilai dan norma masyarakat. Tapi kita masih berbangga dengan nilai dan budi ketimuran, sedangkan kita tanpa sedar, telah melontar jauh nilai itu.

Bak kata Tun DR Mahathir :

“Sesuatu sudah hilang daripada makna kemerdekaan. Mulut sudah ditutup dan apa yang ada dalam hati tinggal tertambat, tidak boleh diluahkan. Kita takut berkata apa-apa kerana polis akan digesa bertindak. Kadang-kadang saya berasa yang kita berada dalam sebuah Police State.”

Dan ingatlah wahai pemimpin sekalian, sekinya hari ini suara rakyat tidak didengari, pasti suatu masa, kamu akan mendengar teriakan dan pekikan rakyat..... menuntut kamu turun dari takhta kesombongan mu...

Jumaat, 22 Ogos 2008

Cerita Promoter Gagal

Promoter satu
“Encik, ubat ini sangat mujarab untuk menghilangkan jerawat. Cuba sekali dah ada kesan.” Kata seorang promoter syarikat jualan langsung yang berkaitan dengan alatan pembersih wajak dan kosmetik.

“saya tengok muka encik ada jerawat dan jeragat, pakai ni memang boleh sembuh”, tambahnya lagi.

Mana mungkin pelanggan tertarik untuk membelinya, sedangkan muka si promoter tadi kusam dan penuh dengan jerawat serta jeragat.

Promoter Dua
“susu unta ni boleh mencerahkan kulit, saya amalkan setiap hari” kata seorang mutawwif kepada anak jagaannya ketika melawat ladang unta di Hudaibiyyah yang terkenal dengan pusat unta.
Dalam sejarah islam, Hudaibiyyah terkenal dengan Sejarah Sulh Al Hudaibiyyah.
“Ianya juga boleh mengeluarkan angin, mencuci darah, buang toksik dari dalam badan, baru tubuh kita sihat dan dapat bertahan macam unta, tak lemah longlai bila panas lebih sikit ”.

Sedangkan si mutawwif itu terpaksa menelan ubat untuk melancarkan sistem perkumuhannya. Mungkin si mutawwif itu juga belum merenung kembali kepada dirinya yang sditimpa pelbagai penyakit, walau mengamalkan minum susu unta setiap hari.

Promoter Tiga
Saya menaiki bas ekspres dari Tanjung Malim ke Kota Bharu. Singgah di Gopeng untuk turun dan naikkan penumpang. Setiba di Gopeng, sebaik sahaja bas diparkir, segolongan manusia yang berjubah singkat datang menyerbu pintu, berebut-rebut.

Pintu bas dibuka, setengah dari mereka melangkah naik. Dengan beg pakaian yang berserayut sekeliling pinggang. Bising sesame mereka mencari tempat duduk. Naik ke atas. Aroma baru menusuk hidung. Sedikit hamis, namun semerbak bila disebarkan oleh pendingin hawa bas. Alhamdulillah, ungkap salah seorangnya dengan nada yang agak nyaring, mungkin bersyukur dapat kerusi yang agak terkedepan.

Kenapa Gagal
Mungkin inilah beberapa contoh promoter yang gagal untuk menarik minat pelanggan. Diri sendiri tidak terurus, masakan mahu menguruskan orang lain.

Islam merupakan produk yang amat berkualiti, namun seandai promoternya (muballigh@pendakwah) tidak mampu menunjukkan keberkualitiannya islam itu, bagaimana masyarakat luar akan mempercayai dan terpengaruh dengan ajakan mereka.

Islam terkenal dengan budi pekerti mulia, disiplin yang tinggi, kemas, menarik. Namun, apa yang digambarkan oleh penyebar islam ialah, zuhud yang tidak bertempat, selekeh yang menyerabutkan mata dengan beralasan, ZUHUD. Jubah singkat yang dipakai tidak bergosok dikatakan sunnah rasul. Itu belum dikira yang jarang disirami air.

Bagaimana dengan selumbernya bersiwak di dalam bas tanpa menghiraukan teman sebelah. Lagi alasan sunnah digunakan, etika yang diguna pakai menjadi persoalan, tanpa saya persoalkan tentang sunnah bersiwak.

Saya pernah beberapa kali mengikuti bayan yang disampaikan oleh para promoter ini. Cerita jajan mereka hanyalah bagaimana kepala salah seorang dari mereka yang tidak benkak selepas ditimpa kayu kerana memakai serban. Ya Allah, betapa kecilnya fadhilat sunnah Rasul Mu. Mereka melahirkan muktazilah baru dalam membunuh muktazilah.

Saya pernah bertanya kepada salah seorang dari mereka ketika terserempak di sebuah terminal bas, awal tahun lepas, “ kenapa tak menggunakan pendekatan baru dalam berdakwah?”. Kita kena ikut sunnah. Ringkas jawapannya. Mungkin ringkas itulah yang melambangkan kebejatan pemikiran sehingga tidak mampu untuk mengolah idea baru dalam menjalankan misi dakwah.
Firman Allah : “Dan serulah kepada jalan tuhanmu dengan hikmah….”
Di mana saranan ayat ini untuk kita praktikkan..?
Memang saya amat mengkagumi kehebatan mujahadah mereka, namun prinsip mereka harus sedikit menima perubahan. Carilah sunnah yang original, bukan yang tiru-tiru. Sejarah rasul untuk dikaji, bukan untuk di copy n paste di zaman ini.
Mengkajilah supaya kita tahu apa erti ISLAM dan MUSLIM kita, apa erti IMAN dan MU'MIN kita...

Sudah Lama tak menulis

Sudah lama tak menulis. Mungkin sibuk, mungkin juga malas.

Hari ini terdetik juga akhirnya untuk menulis sedikit coretan sebagai buah perkongsian bersama. Entah angin apa yang bertiup, menjadi pemangkin menggagahkan saya untuk melarikkan jari kembali ke butang-butang putih ini.

Teringat semasa mula-mula mengenali hakikat usrah dahulu. Kami ahli gegar berimaginasi, pada suatu hari nanti, kami akan berkumpul sebagai naqib dengan membawa anak usrah masing-masing.

19 Ogos 2008

Hari ini mungkin melakar sejarah baru usrah gegar. United yang dulunya imaginasi kini berjaya dijalankan. Meski hanya peringkat permulaan. Masing-masing berbangga dengan anak usrah yang didik. Anak-anak usrah pula berbangga dengan naqib-naqib yang sedari tadi lagi tersenyum lebar.

Sedikit taaruf yang diselangi deraian ketawa amat menenangkan hati. Hari ini gelaran baru diterima. Kalau dahulunya hanya sebagai abang sulung gegar, maka hari ini, saya sebagai ayah long. Yus sebagai ayah ngah, Syaukani ayah cik, Hayyi ayah da dan akhirnya Azan sebagai ayahsu…

Diteruskan lagi dengan luahan perasaan dan harapan dari anak-anak saudara usrah. Masing-masing teruja dengan usrah kami yang masih segar, meski kami sudah tenggelam dalam kesibukan tugas dan keegoan tahun akhir. Akhirnya saya memberi sedikit kata-kata dan harapan. Berjanji akan mengadakan rehlah Gegar united dalam masa yang terdekat. Disambut dengan takbir, usrah berakhir.

Kalau kebiasaanya, sejam untuk usrah mungkin memboringkan, namun kini, 2 jam bagai tak terasa.
Dalam tidak disedari, naqib kami, Abg Idris dan Abg Izwan telah mempunyai cucu. Tujuh zuriat yang ditinggalkanya kini telah berbuah menjadi 50 orang. Tidak mustahil akan menjadi 350 jundi pada tahun hadapan. Pelaburan yang amat berbaloi….

“ wahai orang yang beriman, mahukah aku tunjukkan satu perniagaan yang menghindarkan kamu dari api neraka…?”

Sabtu, 2 Ogos 2008

Aku terima nikahnya...

Aku terima nikahnya....

Upacara membatalkan air sembahyang


Bahagianya bayt muslim....


"aku terima nikahnya dengan mas kahwin RM500"


Dengan lafaz keramat itu, sebuah bayt muslim terbina lagi. Dengan lafaz itu, ajnabi menjadi halal, dengan lafaz itu, Mohd Izwan Najib dan Dafiqah As'ad disatukan. Alhamdulillah. Saya tersenyum gembira bersama hadirin. Surau Simpang Tiga, Selingsing menjadi saksi kedua mempelai itu disatukan.

Saya hanya bertugas sebagai jurugambar yang tak bertauliah dan bidang terjun pula. Namun bernasib baik kerana gambar yang terhasil memuaskan hati semua pihak. Malah ada yang memujinya.

.......................

Perjalanan ke Kg Selingsing bermula dari petang jumaat. Singgah bermalam di rumah sahabat akrab seperjuangan , Khairun Nasirin di Chemor.

Pagi keesokannya, rehlah ukhuwah di sungai Chepor. Mandi-manda dalam air yang sentiasa kreatif dan inovatif mengalir ke hilir, tidak menghiraukan rintangan yang melanda dan menghalang. Maka air yang sejuk dan jernih itu amat bagus untuk menenangkan fikiran serabut. Mungkin macam saya. Deruan air mendamaikan. Suurrrr....

18 tahun bagi saya

Hari ini pula genap 18 tahun ayahanda meninggalkan kami kekontangan kasih sayang. Sedikit duit hasil keuntungan bisnes kecilan saya gunakan untuk membelanja sahabat-sahabat seperjuangan yang telah sekian lama , mungkin tidak menjamah makanan lazat yang berkhasiat. Akibat dari duit poket hanya tinggal RM 56. Teringat arwah ayah yang berulang-alik dari rumah di Kg Demit ke sekolah Arab Tarbiyyah Mardziah Panchor hanya dengan kain pelekat. Seluar pertama beliau ialah seluar hadiah pernikahan beliau dengan emak saya yang juga anak muridnya. Perkahwinan tanpa couple itu amat indah untuk di gambarkan dengan tarian jari di atas papan kekunci putih ini. Al-Fatihah untuknya...

kembali ke majlis

Selepas majlis akad berlangsung, kami beramai-ramai menyerbu untuk bergambar sebagai kenangan. Esoknya ada walimah, namu saya dan sahabat yang hadir bersama tidak dapat memenuhi jemputan. Bergambar awal dan bersiap untuk pulang.

Dalam perjalanan pulang, singgah di Maahad Ihyaa Al-Syariif..Ustaz Abu Bakar al Baqir dalam kenangan... Cucurilah rahmat ke atas rohnya..