Jumaat, 24 Oktober 2008

Dalam ukhuwah ada Bekalan dakwah

Hari Isnin. Petang agak kosong dari jadual kuliah. Bersama usu Gegar, saya merancang untuk ke UKM. Mulanya hanya dengan kenderaan roda dua, tapi memikirkan adik beradik usrah yang lain pasti ingin bersama, saya menukar plan untuk ke sana dengan kereta. Perancangan lima minit itu terhasil apabila kereta wira aeroback itu saya pecut laju ke hilir selangor. (betul ke..?) Usu, Ude, Ateh bersama sebiji kek kegemaran Aong Gegar di UKM.
Seorang sahabat menegur, "banyak duit nta, beli kek, isi minyak...banyak ke elaun masuk...?" mungkin hairan dengan cara saya hebahkan harta kekayaan saya.
Duit saya tak pernah banyak. kalau berbaki puluhan ringgit dalam akaun, amat kaya bagi saya. Justeru saya akan erkongsi kekayaan itu bersama rakan seperjuangan.
Kali ini saya dan adik beradik usrah ke UKM semata-mata untuk wish birthday Along usrah Gegar. Dengar sekali macam pelik. Tak berbaloi menempuh perjalanan lebih 100 km semata-mata birthday. Tapi saya tidak begitu. Dalam ukhuwah yang kami bina, ada kekuatan yang bakal saya dapat. Semangat utnuk berjuang pasti meningkat. Tambahan pula, saya berpeluang memanggil nama "abang" yang tak mungkin saya dapat lakukan sebegitu di DQ.
Sesampai di UKM, masjid seolah menyeru kam ke situ sebelum meneruskan perjalan ke kolej Ungku Omar. Maha Suci Allah, rupanya along sedang berehat di situ.
Sambutan hari lahir di BBB tom yam tidaklah ekslusif. Namun amat bermakna bagi kami. Mereka yang amat berlaianan alatrbelakang dapat berkumpul beremesra. Hanya dengan ikatatan Aqidah. Abg Idris bersama usrah barunya dari UKM turt hadir bersama, Hamiezy, Fahmi, Zulhilmi dan Anuar membuka lembaran baru dalam diari usrah saya.
Ya Allah, dalam ukhuwah kami, ada bekalan untuk berjalan di atas landasan dakwah Mu, kekalkanlah kasih sayang di anara kami, pertemukan kami di Syurga Mu...

Sabtu, 18 Oktober 2008

Ilmu yang berkat @ Penangan Tahun Akhir

" abang, apa pandangan tentang budak tu...?" tanya seorang sahabat tentang pandangan saya terhadap seorang muslimat.
" nta rasa camne dengan pilihan ana ni..." tanya seorang lagi sahabat meminta pandangan.
Blog
Satu blog menceritakan dialog rumah tangga. Satu lagi tentang siapa yang sekupu untuk menjadi teman. yang lain pulak menceritakan kisah sahabat yang baru kahwin diperantauan.
Semuanya bercerita tentang agenda masa depan.
Sambil membaca, saya tersenyum. Berkat ilmu Fiqh Munakahat (muqarrar sem 5) atau penangan siswa dan siswi tahun akhir. Saya tak mahu menyediakan jawapan. Silalah buat pilihan sendiri.
" sesiapa yang mampu diakalangan kamu, kahwinlah..." Petikan ringkas dari hadis nabi ini sering mejadi hujah.
Sejauh mana kita mampu menafsirkan mampu yang diungkap nabi. Umumnya mampu itu perlu dikaitkan dengan pelbagai aspek. Keewangan, ilmu, masa, kesihatan, semuanya perlu difikirkan.
Alasan ingin mengelak maksiat sering diutarakan. Bagi saya, itu hanyalah alasan mereka yang iman lalang. Kalau maksiat ingin dielak, terleih dahulu maksiat itu jangan dicari. Seorang berada di hujung barat, seorang dihujung timur, beralasan kerana takut maksiat. Lucu betul. Maksiat itu tidak datang, maksiat itu dicari.
Berkorban juga menjadi taruhan. Alam rumah tangga jangan disempitkan dengan hanya memilih faktor dan sudut tertentu. Kahwin bukan hanya untuk mengelak maksiat, bukan hanya sekadar untuk berkorban. Ianya untuk memenuhi tuntutan syariat serta fitrah kejadian manusia.
Berbaiklah dengan Wali
Ini antara teknik yang sering diguna pakai oleh mereka yang ingin masuk jarum, memikat hati wali. Si teruna akan menjadi manusia paling 'ter' dalam segalanya untuk mendapat restu wali. Tutur bicaranya lembut, langkahnya tersusun. Memikat hati wali yang zahir, berusaha memenuhi syarat wali tersebut. Begitu juga si dara.
Dalam tidak sedar, kita telah melupakan wali yang lebih besar dan lebih ketat syaratnya. Allah.
Allah juga mempunyai syarat dan hukumnya. penuhilah syarat dan garis panduan yang telah ditetapkan oleh Allah untuk mendapat restu serta rahmat dari-Nya yang menjadi resipi utama kebahagiaan rumahtangga.
Pesetujuan wali sebelum akad bukan lesen untuk berhubungan. Bahkan saya lebih suka berpegang dengan pesanan Almarhum datuk saya, semakin kita tertarik dengan 'nikmat' dunia itu, semakin kita perlu jauhinya. Supaya nikmat itu betul-betul nikmat tika kita menikmatinya.
Jangan buat pandai
Lumrah zaman sekarang, berdikari. Semuanya kita nak buat sendiri. Pesan saya pada adik yang bertanya, "jangan cari sendiri". Pesanan yang mudah untuk difahami dan dicernakan oleh pemikiran yang sihat, namun amat payah untuk dilaksanakan. Kita lebih suka untuk merisik sendiri, bagaimana keadaan 'si buah hati'. Padahal pada waktu itu, hati teruna telah mabuk, hanya yang terlintas dimata semuanya baik. Lalu keputusan yang dibuat tidak saksama, makan diri bila bersama. Tidak sekupu. Orang tua saya pernah berkata, " wanita yang dikenali secara sendirian (tanpa orang ketiga) adalah wanita yang paling tidak kita kenali..."
Kenali diri sendiri
Kenali bagaimana sifat dan naluri serta tabiat sendiri untuk memelih pasangan. Jangan cari yang hanya berkenan dimata. Cari yang berkenan dengan HATI dan serasi.
Pasangan ideal
Perempuan yang baik untuk lelaki yang baik, begitulah sebaliknya. Cermin diri sendiri sebelum memilih. Baiki diri sendiri sebelum mengharapkan teman yang baik.
Teringat kisah bagaimana Ayahsu saya dinikahkan di atas tangga setelah tiba dari mesir. Begitu juga kisah ibu yang hnya mengetahui suaminya adalah ustaznya pada hari perkahwinannya.
Begitu juga kisah bapa Abdul Kadir Jailani dan ibunya. Mampukah kita melahirkan Abdul Kadir selepas ini andainya keadaan kita pada hari ini tidak diubah ke arah yang lebih baik. jangan mendambakan keluarga bahagia, anak yang soleh seandai perhubungan ibu dan ayahnya tidak dijaga sejak sebelum kahwin lagi. Kalau si teruna boleh menduga hati dara ketika ini, tak mustahil perbuatan itu akan berulang bila mereka bersama. Jika si dara sudah pandai melayan ajanabi yang haram baginya ketika ini, mungkin sahaja bila bersuami nanti, nikmatnya bukan berada pada yang halal, bahkan terus tertarik pada yang haram.
Jangan Ajar Allah
"Ana dah istikharah...Memang tak nampak orang lain."
Betulkah cara kita beristikharah? Kita minta Allah tunjukkan yang baik atapun kita memberitahu bahawa pilihan kita sudah baik..? tepuk dada tanya iman. Ramai yang beristikharah ketika hati mereka sudah mabuk. Pilihan sudah ada dihati, seolah mengajar ALLAh, "inilah teman yang terbaik untuk saya, Perkenankanlah..."
Buat sahabat dan sahabiah yang sudah terdetik untuk membina tangga dirumah masing-masing, renungilah post ini sebaiknya.
Saya sudah mencernakan sebaiknya untuk mudah difahami. Bacalah dan renungilah sebaiknya.

BH 08 Pulau Perhentian

Bakti Huffaz akhirnya berlangsung. Saya bergeraka sehari lebih awal ke sana. Menguruskan hal ehwal yang belum sempurna.
Ketibaan sahabat yang lain disambut meriah. Majlis perasmian berjalan lancar. Malam Kesenian Islam mengajar saya banyak pengalaman. Tarian Yaban menjadi persoalan.
Menginap di rumah Ayah Mat (abg kori). Masak sendiri.
Melihat anak-anak pulau membuka paradigma baru pancaindera saya. Bahasa hati yang mulus mengucapkan segalanya. Mereka ketandusan kasih sayang. Sedikit sapaan membuatkan mereka meluahkan segalanya.
" abang.., boleh tak nak pegang tangan abang..." kata seorang remaja 11 tahun ketika berjalan menuju ke Sek Keb Pulau Perhentian untuk mengahdiri forum.
Syafiq, (Klik nama untuk gambar) seorang anak sulung yang tabah, melayani 4 adik tirinya meruntun air mata saya untuk mengalir. Impian yang beku dihadapan ayah bondanya tiba-tiba cair terluah dihadapan saya. Entah azimat apa yang dipakai.
" abang, nak tidur sebelah abang boleh tak..? pinta seorang remaja lagi ketika lambung saya berada dalam keadaan horizontal untuk melepaskan penat.
Kesibukan ibubapa mereka menjadi faktor utama. Ketandusan kasih sayang menyebabkan mereka terjauh dari fitrah sebenar seorang remaja.
Mungkin satu fenomena baru, remaja memenuhi ruang solat masjid kayu itu. Khusyuk mendengar cerita para nabi, tenang dan tenteram di hati melihat mereka berusaha menutp auratdengan sejadah semata-mata ingin berada dalam majlis khatam.
SUBHANALLAH
Hari ketiga memberi saya sedikit peluang untuk melihat bukit kebesaran Allah. Bersama abg Rosdi, menjelajah beberapa kawasan menarik. Menyelam bersama Nemo hitam kuning. Menatap karang yang berwarna warni, bertempiaran lari bila obor-obor menziarahi. Berenang bersama ikan Yu di Shark Point. Segalanya indah untuk diabadikan.
Saat itu, saya menyelam bersama Usu Gegar. Mengucapkan "uhibbuka lillah" dalam laut yang terbentang luas dengan bahasa hati dan naluri yang amat mudah difahami. Alangkah indahnya andai Achik, Ude dan Ateh bersama..Lagi indah jika dihadiri naqib, Abg Idris. Pasti ada sahaja provokasi dari beliau.
Aku syukuri nikmat-MU Ya Allah...
Bergaul dengan masyarakat yang sedikit 'fundemantalis' dalam amalan warisan agak mencabar emosi. Strategi diatur supaya impian digapai tanpa mnghancurkan prinsip. Saya menyusun langkah berhati -hati agar misi kali ini berjaya.
Siapakah yang akan menilainya....

Catatan Bisu Syawal

Lama sungguh tak bersinggah disini. Ini baru laman blog, sudah tidak ku mampu untuk berlaku adil, bagaimana pula dengan manusia, andai yang terpikul itu lebih dari satu yang perlu ditimbang dengan neraca keadilan.. tak sanggup. Tak mampu.
Selamat Hari Raya AidilFitri, Maaf zahir batin.
Sanah Helwa untuk beberapa sahabat yang baru saja meningkat usia mereka.
Selamat Bertunang kepada yang dah bertunang...sapa tu...?
Banyak betul kerja yang perlu disiapkan. Hari raya hanya sempat beberapa hari di rumah. Ibu sedikit cemburu bila melihat saya lebih sibuk di luar, berbanding melayan isi rumah sendiri. ku amat memahami perasaan itu. Saya tetap seorang anak meski jundi dalam perjuangan. Saya juga sebagai YDP di rumah. itu hakikat yang tidaka dapat disangkal. Aulawiyat mengambil tempat.
Jemputan jamuan hari raya berderetan untuk dipenuhi.
Jadual ziarah yang diatur belum terlaksana.
Bakti Huffaz 08 sudah menagih keringat.
Tanpa di sedari, ini mungkin 'idulfitri terakhir saya di bumi Malaysia. Hakikat itu saya sedari ketika mengahdiri majlis rumah terbuka 'istana besut' (link). Singkat sungguh hayat di dunia.
Lima hari beraya di rumah terasa amat singkat. saya bermusafir menziarahi sahabat buat tierakahinya (mungkin) dari Terengganu, ke Pahang, Selangor, N9, Perak, Kedah, Penang dan Persli. Hampir seluruh Malaysia saya jelajahi.
Majid Faiz, Ude GEGAR(Syaukani), Muhamad, Tarmizi dan Amir Hafizi antara sahabat yang saya ziarahai..
Pelbagai kenangan mengusik saya untuk tersenyum sendirian.
Kembali ke medan perjuangan untuk Bakti Huffaz 08.