Selasa, 13 Januari 2009

Terlupa jalan pulang

Kembali dari UKM selepas sehari suntuk melawat sahabat seperjuangan dan sama-sama merasai bahang PRK, berperang dengan pihak yang ingin menyekat kemaraan tentera muslim untuk menyebarluaskan kalimah Allah dimuka bumi.

Selepas solat Maghrib dan 'Isya' secara Jama' Qasr, saya terus memacu Kuda perang (bukan perang) berjenama Honda itu membelah lebuhraya ke pusat bandaraya. Sejam perjalanan menyampaikan saya ke tengah 'lumpur itu.

Meninjau-ninjau tanpa tahu, kemanakah tempat yang harus saya tuju untuk menjejaki da'ie yang tersesat itu.

Hajat saya, ingin memimpin tangannya kembali ke pangkal jalan yang benar.

Hajatku untuk memimpin kembali tangan yang sudah bergelang itu. Telinga yang sudah bersubang... lehernya yang sudah tergantung tauliah Syaitan..

Setahun yang lalu, dia menghulurkan tangan kepada saya untuk sama-sama bergiat di jalan perjuangan ini.

Kini, entah ombak apa yang melanda, dia tersesat di medan juang, terlupa jalan pulang.

Langkah pertama, saya menjejak di hostel kos rendah dan hotel-hotel murah, hampa tanpa kelibat bayang, janganakn untuk menjenguk wajah.

Tekad masih kukuh. Saya mencuba nasib di hotel berbintang. Mungkin sahaja beliau di situ. Tak mustahil, pasti poketnya masih tebal.

Bermula langkah di hotel sekitar Pekeliling, Sinar Kota dan akhirnya di Jalan Bukit Bintang.

Saa pakirkan motor di bahu jalan. Walaupun salah. Saya masih sayangkan jentera itu dari RM100 kompaun, kerana tempat khusus untuk parkir motosikal adalh dibelakang lorong gelap yang menjadi sarang penyamun. 'Simpan' motor di situ seolah mengamanahkan mesin itu kepada penyamun.

Kunci. Tawakkal.

Saya mundar mandir di hadapan Hotel Melia. Mencari kedai Halal untuk membeli air, memandangkan disitu hanya terdapat Starbuck dan SevenEleven. Bokiot.

Sedang terkial-kial menjenguk kedai halal, kelibat lelaki 20-an berjaket hitam melintas dibelakangku. Dalam jarak 10 meter. Ya Allah.

Saya cepat-cepat berlari menuruni tangga stesen Monorail Imbi. Bayangnnya sudah hilang.

Cuba meninjau di sekitar KTV. Hampa. Cuba lagi dan lagi. Pukul 4.30 pagi, saya terpaksa akur dengan potensi diri. Hari ini saya hanya melelapkan mata suku jam sebelum terkejut kerana azan Zuhur.

Perah throttle ke surau KTM Putra. Lena di situ menmbah bekal untuk kembali ke DQ. Ada rehlah yang saya janjikan bersama anak-anak usrah pada pukul 7.30 pagi.

Namun mata saya cukup liar untuk diajak beradu. Terbayang, bagaimana seorang dai'e yang hafiz lagi masyi boleh tergelincir sejauh itu...

Tak tersangka, hipotesis saya sebulan lalu menjadi kenyataan.. Berakhirnya Sebuah Tarbiyyah

Bagaimana saya akan memahamkan ummat tentang hal ini...

Ya Allah, bantulah aku....

Ya Allah, bantulah 'sahabat'ku...

Tiada ulasan:

Facebook Comments Box: Bloggerized by HASANHUSAINI.COM

Catat Ulasan

Komen Anda Adalah Buah Tangan Terbaik [hasanhusaini]