Isnin, 16 Mac 2009

Kembara Akhir dari DQ Ke Kelantan

Hari ini, buat sekian kalinya, saya keluar dari DQ.

Dengan barang-barang yang menyebabkan penyerap hentak Proton Saga biru itu termampat terus. Betul-betul lowered .

Empat penumpang dengan barangan sarat hijrah untuk kembali ke tanah air masing- masing. Arah yangakan dituju, Kuala Kubu Bharu, Kuantan, Kuala Terengganu, Tanah Merah, Kota Bharu dan terakhir, Jerteh. Mungkin mencecah 700KM.

Tepat jam 10.30, saya, Azan, Syaukani dan Hayyi bertolak.

Lambaian terakhir Pegawai Keselamatan menggambarkan keprihatinan, menghilangkan kebengisan mereka selama ini. Terima kasih.

Saya yang memandu, lalu jalan pintas ke Lebuhraya Karak melalui Genting Highland menjadi pilihan saya. 40 minit kemudian, tiba di Bukit Tinggi. Semuanya terlena.

Simpang ke Janda Baik yang menyimpan seribu kenangan. Di situlah sejarah perjuangan pernah dipahat dan diukir. Manisnya hanya kami yang mengetahui.

Jalan agak sibuk dengan kereta yang dipandu oleh mereka yang sedang meraikan cuti sekolah. Tol Bentong sesak.

Saya meletakkan target untuk tiba di Kuantan jam 1.40 pagi. 2 ¼ jam untuk menempuh 240KM. Bermaksud, saya perlu berada di kelajuan maksimum. ( dengan keyakinan tinggi dan hati-hati )

Berada dilorong kanan sepanjang masa, kecuali apabila ada raksasa bertayar 26 yang begitu sombong berada di lorong kanan meski hanya pada kelajuan 80 km/j.

Saya seronok mengikut belahan angin bas ekspress. Menjimatkan petrol kerana kereta saya tidak perlu memecahkan tampanan angin untuk membelah labuhraya itu.

Lebuhraya yang diuruskan MTD Prime itu agak kurang sempurna. Terlalu banya lencongan yang merimaskan. Lekukan yang menyebabkan hati saya hilang dari dada anda untuk beberapa saat. Tayar depan yang ringan melencong jauh dari landasan yang terlah ditetapkan.

Tepat jam 1.50 pagi, saya tiba di rumah Syaukani. Tepat pada masa yang ditargetkan. Cadangan untuk makan di Mazenah Nasi Kukus terbatal meski dirancang untuk kesana pada jam 9.30 pagi. Panggilan dari Ibu Hayyi memaksa kami memendekkan waktu ziarah.

Terbang ke Kuala Terangganu. Singgah di Marang. Masjid tiga tingkat itu mengujakan hati saya.

Di situlah benih dakwah dan tarbiyah bercambah. Rumah kayu disebelah kanan meruntun hati saya. Kediaman usang Presiden Parti Islam SeMalaysia itu sungguh menyedarkan saya. Saya memetik butang dikamera Canon 1000D saya beberapa kali. Merakam rumah kayu usang itu.

Sungguh berbeza dengan istana di Putrajaya. Juga berbeza dengan istana di Sri Perdana.

Giliran Hayyi memandu. Saya memberi tips-tips berguna. Cukup bermakna untuk memandu dalam jarak yang jauh dan mengejar masa.

Tiba di Kuala Terengganu, singgah di Adnan Keropok Lekor untuk membeli buah tangan kepada keluarga. RM 10 keropok Lekor Kg.Losong Hj Su saya sumbatkan ke dalam but kereta.

Meneruskan perjalanan ke Maahad Tahfiz Wal Tarbiyah milik Ust Abu Bakar Chik. Bertemu dengan Us Marwan yang menjadi wakil tunggal GAMIS ke seminar Pendidikan yang diadakan di situ.

Bertemu juga dengan Muntaqim yang baru sahaja memikul tanggungjawab besar di UIA PJ.

Berkongsi pengalaman seketika dengan beliau sebelum diajak makan ke meja VIP bersama Us Abu Bakar dan Dr Kamarudin Yusuf. Usai makan, bersalam dan meneruskan perjalanan ke Tanah Merah.

Mendaratkan Hayyi di kediaman Imam satu di perkarangan Masjid Bandar Tanah Merah tepat jam 5.30 petang.

Saya melengahkan perjalan ke Nilam Puri. Memanfaatkan sepenuhnya saat mata berempat untuk menyelami adik bungsu saya. Beberapa perkongsian saya adakan. Mungkin sebagai pesanan. Mungkin jug sebagai wasiat. Mungkin juga sebagai tanda kasih kepada seorang adik yang bakal meneruskan perjuangan dalam masa terdekat.

Azan bakal ke Syria. Mungkin pada bulab Mei ini. Sahabat ku, umur 20an bukanlah lambang kematangan. Kita mungkin hanya baru melalui satu pertiga hayat. Separuh kematangan. Saparuh pengalaman. Timbalah pengalaman dari sesiapa sahaja untuk mematangkan kita.

Belajarlah dari pengalaman sebelum pengalaman mengajar kita.

Tiada ulasan:

Facebook Comments Box: Bloggerized by HASANHUSAINI.COM

Catat Ulasan

Komen Anda Adalah Buah Tangan Terbaik [hasanhusaini]