Ahad, 1 Mac 2009

Muktamar GEGAR


Pada 27 Februari 2009 iaitu pada hari Jumaat telah diadakan satu perhimpunan ahli-ahli usrah yang sampai salasilahnya dengan Gegar Group Corporation (GGC). Kira-kira 30 usrah telah menyertai perhimpunan yang julung-julung kali diadakan ini dan melibatkan lebih kurang 180 peserta.

Perhimpunan unik yang diadakan di tingkat bawah blok A ini bertujuan merapatkan lagi ukhuwah dalam kalangan ahli dan memberi peluang kepada generasi awal GGC untuk menyampaikan ucapan terakhhir sebelum meninggalkan kampus Darul Quran.

Majlis ini bermula pada pukul 9.15 malam menerusi gotong-royong membakar ayam yang dijadikan juadah enak pada malam itu dan secara rasminya, majlis bermula pada pukul 11.30 malam.

Majlis telah dipengerusikan oleh saudara Abdul Majid Faiz dan dimulakan dengan ucapan Azan Safar, Fakhrul Hayyi, Syaukani, Shahrul Ramadhan, Yusran, Hashrul dan diakhiri dengan ucapan Mohd Ihsan Fadhli.

Ucapan-ucapan pada malam itu berkisar tentang pengalaman pahit manis berusrah, sejarah nama ‘Gegar’ dan pesanan berbentuk nasihat buat generasi pewaris GGC yang terdiri daripada pelajar-pelajar semester satu (persijilan), dua (diploma), tiga (persijilan) dan empat (diploma).

Seterusnya, Ustaz Mohd Ihsan Fadhli mengumumkan ‘peletakan jawatan’ ahli Majlis Tertinggi GGC dan pelantikan baru yang terdiri daripada Mohd Anas sebagai Pengerusi, Marwan Bukhari (Timbalan Pengerusi), Asyraf Abdul Rahman (Setiausaha) dan Mohd Faisal (Bendahari).

Kemudian, majlis diteruskan dengan tayangan multimedia yang melibatkan karya beberapa usrah. Sebelum itu, ditayangkan video pengenalan generasi awal GGC kemudiannya video usrah al Banna, Comrade, Rabithah dan diakhiri dengan video usrah Ghuraba’. S

lot tayangan ini menarik minat para hadirin menerusi gelagat dan telatah usrah-usrah yang terpapar. Pada malam itu juga, usrah Ghuraba’ mengambil kesempatan menyambut hari lahir salah seorang daripada ahlinya iaitu Abu Hurairah atau lebih dikenali sebagai Achik. Sambutan ini agak berlainan dan unik kerana ucapan hari lahir oleh ahli-ahli Ghuraba’ disampaikan melalui satu rakaman video.

Seterusnya iaitu kira-kira pukul satu pagi, para peserta menikmati hidangan bihun goreng dan ayam panggang. Suasana yang jarang ditemui ini bertambah meriah dengan adegan suap menyuap dalam kalangan peserta. Apatah lagi dengan hidangan yang cukup mewah.

Sungguh, suasana ini cukup menenangkan jiwa semua adik beradik walau dari usrah yang berbeza kerana semuanya bernaung di bawah GGC. Majlis seumpama ini cukup menarik dan berkesan dalam memastikan perjalanan usrah menjadi lebih menarik di samping memudahkan perkongsian antara usrah.

Sewajarnya ia diteladani oleh usrah-usrah yang lain kerana ia menunjukkan satu pelaksanaan sebuah imaginasi umum iaitu teori ‘mengMLMkan’ usrah dan hasilnya telah dilihat oleh para hadirin dalam majlis tersebut. Sekalung ucapan syabas diucapkan kepada para pemula rantai GGC dan semoga pewaris-pewarisnya lebih bersemangat dalam meniti perjalanan selepas ini.

Laporan Disediakan Oleh :

Marwan Bukhari Abd Hamid
Timb Pengerusi GGC

Tiada ulasan:

Facebook Comments Box: Bloggerized by HASANHUSAINI.COM

Catat Ulasan

Komen Anda Adalah Buah Tangan Terbaik [hasanhusaini]