Rabu, 8 April 2009

Cina Baca Quran, Melayu Baca Quran


Hakim Tilawah, bersama Cikgu Subri

Hari ini, 7 April, saya dipilih unutk menjadi hakim bagi Majlis Tilawah Al Quran Peringkat Daerah Kuantan.

Berpagi saya ke Sek Men Bukit Rangin.

Menumpang kereta Toyota Us Ghazali.

Tiba di Sek Bukit Rangin. Terima taklimat dari Us Syamsul selaku pengerusi Jemaah Hakim.

Sambil menunggu peserta, para hakim rancak berbincang. Saya selaku hakim termuda hanya tersenyum, tanpa menjampuk isi perbualan mereka.

Tajuk hangat, Cina baca Quran.

Pelbagai cadangan, pandangan dan kritikan saya dengari. Masam manis saya sorokkan di sebalik songkok besar saya. Banyak pandangan yang mengecewakan hati saya kerana ianya keluar dari mulut para murabbi yang mengajar pendidikan Islam.

Senyap saya akhirnya menjadi perhatian.

Lantas, seorang Us yang juga sesenyap saya menarik perhatian rakannya untuk cuba bertanya 'Ahli Quran' setelah mengetahui bahawa saya adalah produk DQ.

" ha, apa pandangan Ustaz.." tanya salah seorangnya. Matanya yang cekung sebelah cuba disorok di sebalik kaca mata gelap.

" ehem, saya tak tahu sangat, cuma, saya pelik je, kenapa kita marah sangat kalau cina baca quran..?" saya cuba mencari punca kusut untuk dileraikan.

"Ya lah, dia tu kafir, kalau nak sangat percaya kepada Al Quran, masuk Islam la..jangan pulak, bila ayat itu ada kaitan dengan politik, maka dia ambil untuk dijadikan modal, tapi ayat lain tentang ibadat, kenapa tak nak ambil.." Jawab seorang lagi dengan nada yang cukup emosi.

Tebal betul 'Amanu'nya.

" Kalau pasal separuh-separuh yang menjadi isu, saya tak sedih dengan cina yang ambil separuh-separuh, kerana orang islam sendiri pon ramai yang ambil separuh-separuh. Tuntutan untuk beramal dengan keseluruhan Al Quran itu ditujukan kepada orang beriman, bukan orang kafir. Kerajaan kita yang mengaku beriman, ketua-ketua kita yang mengaku beriman, kenapa hanya ambil dan amalkan ayat-ayat yang berkaitan dengan ibadat sahaja? Kenapa tidak diambil sekali ayat tentang hukum syariat..? Contohnya, ayat puasa dan ayat qisas yang datang dengan struktur bahasa arab yang sama, kenapa pemimpin kita boleh amalkan yang puasa, dan tinggalkan yang berkaitan dengan Qisas...? Bukankah kita ni sama dengan cina tu..?" Saya mengulas panjang selepas mendapat ilham.

Entah emosi entah tidak. Tetapi ayat saya masih tersusun untuk difahami.

Ustaz yang senyap tadi mengiya panjang. Begitu juga seorang cikgu Matematik yang berasal dari Kedah.

" Haa, betul kata Ustaz kita tu.." sahut keduanya seolah diastukan dalam fikrah yang sama.

" Tuan- tuan dan puan-puan,Majlis Tilawah akan bermula sekejap lagi..." umum pengerusi majlis yang emnyebabkan perbincangan kami terhenti.

Usai majlis, Cikgu tersebut mengajak saya minum di Kantin Sekolah.

Sepanjang perbualan, beliau tak habis-habis memuji keberanian saya bersuara dihadapan orang kuat 'amanu' tadi.

" Saya tak kenal dia cikgu, tu sebab saya berani..." Ungkap saya sambil menghirup teh limau.

Bagaimana saya akan berhadapan dengan mereka yang alaim , tapi membisu, manakala yang jahil tapi berani berhujah. Moga diperkuatkan kaki ini di jalan ke Syurga yang penuh liku dan onak duri ini.

Tiada ulasan:

Facebook Comments Box: Bloggerized by HASANHUSAINI.COM

Catat Ulasan

Komen Anda Adalah Buah Tangan Terbaik [hasanhusaini]