Rabu, 22 April 2009

Falsafah Kelambu

“ Kalau Ustaz nak tau, di sekolah saya teruk, ada banyak geng..ada geng pengetua, geng gpk, hui, kalut jadinya…tapi saya tak sokong mana-mana geng” seorang guru cuba berkongsi cerita dengan saya.

Saya selaku orang baru cukup menggeletar bila dikhabarkan dengn berita-berita sedemikian.

“ Orang rumah saya ni memang malas dalam bab masak memasak, sebab tu bila you datang, saya ajak makan kat kedai je, senang..tak perlu tengok muka prootes bila minta masakkan makanan”.

“ aku dah tak tau nak cakap macam mana lagi dengan bini aku tu..tak larat lagi dah..bila ditegur, membebel” seorang suami berkongsi masalah kelambunya kepada mantan teman sekelambunya ketika di asrama sekolah menengah.

" إن من شر الناس عند الله منزلة يوم القيامة الرجل يفضي إلى امرأته وتفضي إليه ثم ينشر سرها "

Falsafah Kelambu

Dalam hadis di atas, Rasulullah mengatakan bahawa, orang mendedahkan cerita aib pasangan masing-masing akan berada pada martabat yang paling bawah, paling hina.

Mungkin dialog yang saya paparkan di atas tidak satu pun sampai ke tahap yang telah disebut dalam hadith ini, namun falsafahnya adalah sama.

Kerahsian sebuah perkongsian dalam organisasi tidak perlu didedahkan kepada orang yang tidak sepatutnya.

Saya yang baru seminggu di dunia baru pendidik, cukup gerun dan tidak selesa bila didedahkan dengan masalah dalam kelambu yang berlaku dalam organisasi pengurusan dan pentadbiran sekolah.

Begitu juga yang berlaku dalam institusi rumah tangga, bila si suami menasihati isterinya di kedai-kedai kopi ketika lunch bersama rakan sekerjanya. Tidak ketinggalan si isteri yang cuba berkongsi teknik menawan suami di majlis gotong-royong kanduri. Dapur tersebut bakal menjadi medan talk yang mempunyai seribu channel untuk didengari. ( dibaca, loya untuk didengari)

Untuk lebih dekat di hati, saya ingin membawa situasi dan iktibar yang baik ini dalam dunia yang sebaya dengan saya, dunia oraganisasi dan dunia persatuan. Meski masih banyak contoh dalam organisasi lain yang lebih besar.

“ Ana kalau di kolej sendiri, malas la nak terlibat,serabut dengan muslimat, asyik bising dengan benda-benda yang remeh”, seorang penggerak tarbiah kampus berkongsi pengalaman dengan rakan tarbiahnya dari kampus lain.

“Rais ana tu teruk la, semua benda yang ana buat tak kena. Asyik kena marah je kalau dalam meeting. Tension jadinya, pandangan kami ni, hanya tak dijelingnya walau sebelah mata..”, seorang lagi berkongsi dengan kawan rapatnya.

Budaya tembak curi dan jerangkap samar sangat biasa didengari dalam dunia organisasi sama ada di kolej, mahupun universiti.

Saya mempunyai ramai kenalan di beberapa universiti utama, dan dialog seumpama ini senantiasa didengari dan cukup menyakitkan telinga. Tidak ada lagi semangat tafahum. Apatah lagi semangat takaful dan ithar yang begitu agung.

Jangan bangga menjadi produk tarbiah andai jiwa murabbi masih kontang dalam jiwa.

Bila ditanya kepada yang terlibat, adakah si fulan ini pernah bersemuka atau menegur secara telus dan terus, seolah-olah pasti akan dijawab TIDAK.

“ Nta pernah tegur secara langsung dengan muslimat tu..? Itu persoalan biasa yang akan saya ajukan bila diluahkan tentang ‘masalah’ tersebut. Sinonimnya, gelengan kepala menjadi jawapan pada perseoalan begitu.

Sikap berlapang dada dan nilai profesional tandus dalam jiwa mereka.

Salah ibu mengandung atau salah sendiri yang keras hati.

Al Imam Al Syahid Hasan Al Banna pernah menyebut tentang martabat ukhuwah, dan yang paling bawahnya adalah, salaamatu sadri. Berlapang dada.

Tidak menegur secara terus disamping ‘menegur’ secara ‘ikhlas’ disebalik tabir menjadi bukti kukuh, suu’ zhon telah bersarang dan salaamatu sadri telah hilang disorok di sebalik permaidani egoistik yang luas terbentang. Lalu buah yang timbul dari benih suu’zhon adalah hidangan daging mayat mentah yang cukup enak dimakan beramai-ramai atau berpasang-pasangan.

12. Hai orang-orang yang beriman, jauhilah kebanyakan purba-sangka (kecurigaan), karena sebagian dari purba-sangka itu dosa. Dan janganlah mencari-cari keburukan orang dan janganlah menggunjingkan satu sama lain. Adakah seorang diantara kamu yang suka memakan daging saudaranya yang sudah mati? Maka tentulah kamu merasa jijik kepadanya. Dan bertakwalah kepada Allah. Sesungguhnya Allah Maha Penerima Taubat lagi Maha Penyayang.

Sesungguhnya amaran Allah itu cukup menakutkan hati yang senantiasa menukarkan gantinama ayat ayat Al Quran menjadi ‘kamu’.

اقرؤوا القرآن وابكوا فإن لم تبكوا فتباكوا


Setelah 23 tahun hidup di dunia, barulah saya mempu untuk menulis sebegini. Menulis selepas tadabbur yang menjemput linangan air mata. Namun masih tidak sehebat Umar yang pipinya beralur hitam. Dek kerana air mata.

1 ulasan:

 1. muhasabah buat yg berpersatuan, menjadi ahli gerakan..

  mungkin kerana kita terlalu 'bermudah' dgn keharusan mengumpat pemimpin yg zalim, lalu terbawa2 dlm orgnsasi sendiri..

  lihat sahaja sgelintir pnceramah masa kini, kbenaran umpat pmimpin zalim dibuka makin luas.. walhal kebenaran itu berprinsip..

  entahlah klu trpengaruh dgn kumpulan liberalis yg mahu menumbangkan krajaan zalim..

  bimbang, sekiranya inqilabiah tidak dapat dilaksanakan..
  jahiliah baru menetas setelah jahiliah lama disembelih..

  BalasPadam

Komen Anda Adalah Buah Tangan Terbaik [hasanhusaini]