Sabtu, 25 April 2009

Kuliah kepada Ibu

“Ust, nak minta tolong ust gantikan ana untuk bagi kuliah kepada muslimat petang Jumaat nanti boleh..?”, tanya Ustazah Zu yang merupakan Ketua Muslimat Indera Mahkota.

Segunung harapan yang diluahkan dari permohonan yang sebenarnya saya tafsirkan sebagai cabaran itu cukup-cukup mengejutkan.

Satu cabaran baru. Kuliah untuk ibu-ibu. Dan saya menyahutnya.

Bagaimana seorang remaja muda yang masih mentah seperti saya ingin mengumpil dinding rumahtangga, menyelongkar the real problem untuk saya utarakan dalam kuliah tersebut.

Moga nanti, kalimah yang terkeluar dari bibir saya bukanlah ayat-ayat awangan yang tidak berpijak di bumi nyata, sebaliknya untaian kalimah yang menyentuh hati ibu-ibu yang bakal saya hadapi dengan ‘isu-isu’ yang cukup dekat. Akan saya usap hati-hati itu, melalui tiupan kalimah warisan Rasulullah, untaian ayat Allah.

Justeru, ayat mana yang paling dekat?

Cuba menyelidiki. Bertanya pada Ustzah Zu. Katanya hanya diuli dengan fardhu ain sudah memadai. Kitab Nasihat Agama dan Wasiat Iman yang menjadi pilihannya.

Tanya pada umi, jelaskan isu-isu semasa yang masih samar. Nga Kor Meng masyhur di situ.

Akhirnya keputusan saya ketemui. Hasil dari pengamatan dan pengkajian, bukan fikrah yang menjadi keutamaan, bukan isu yang menjadi agenda. Namun, proses pembetulan cara berfikir dan membuat keputusan yang menjadi permasalahan. Dicission making.

Pengalaman saya di'tua'kan suatu ketika dahulu. Bagaimana minda saya pada waktu itu 'menarik' perhatian ibu dengan melakukan sedikit kesalahan. Menutupnya balik dengan menangis bersama itik peliharaan. Pengalaman itu cukup baik untuk saya kongsikan bersama ibu-ibu pada hari ini.

Mengajar ibu bagaimana untuk membaca fikiran seorang anak yang sudah pandai bercakap, setelah bahasi bisu sewaktu anak itu kecil telah berjaya difahami.

Saya cuba untuk mengajar para ibu yang hadir untuk 'memancing', agar saya tidak perlu acap di sini untuk memberi ikan.

Sampingannya, statistik penceraian yang melambung tinggi juga menjadi keutamaan saya. Borang cerai di Pejabat Agama laris bagaikan pisang gorang panas.

Pengalaman saya bersama Us Zulkhairi, pegawai kanan JAIS Hulu Selangor sewaktu mencari bahan untuk menyiapkan tesis Diploma DQ betul-betul membuka mata.

Justeru, Falsafah Kelambu di‘posting’kan pula dalam bentuk bicara. Intitusi rumah tangga harus dibaiki untuk menjamin kebaikan produk akan datang.

Saya cuba untuk menyahut sarana ketua pemuda, “berfikir seperti negarawan”. Lalu tema saya, “membina generasi akan datang dengan meperbaiki generasi sekarang”.

Kuliah bermula.

Sedutan hadith dan ayat-ayat Al-Quran saya petik silih berganti. Kadang-kadang diselit dengan statistik jenayah untuk menyedarkan ibu-ibu yang kebanyakannya tidur dapur dan terlena di ampaian. Hanya terjaga bila ada HI TEA dan berbeqeu daging mayat.

Nada kuliah sejati terbit dengan bahasa original saya. Loghat Kelantan.

Kuliah berakhir. Bertolak pulang ke rumah.

“ Ihsan, tadi ada tiga empat orang telefon umi, tanya ayat…yang minta bagi kuliah pulak pon ada…”, Umi memulakan bicara saat nasi terhidang di meja. Makan malam.

Alhamdulillah. Semoga usaha kerdilku memberi manfaat. Namun saya harus sedar, penceramah yang baik bukan melahirkan ramai pendengar tetapi melahirkan ramai penceramah.

Pemimpin yang baik bukan yang melahirkan ramai pengikut bahkan menghasilkan ramai pemimpin yang hebat sepertinya.

Tiada ulasan:

Facebook Comments Box: Bloggerized by HASANHUSAINI.COM

Catat Ulasan

Komen Anda Adalah Buah Tangan Terbaik [hasanhusaini]