Khamis, 2 April 2009

Memanusiakan Manusia

Sebulan yang lalu, ketika asyik membaca blog Us Hasrizal berkaitan dengan pengembaraan beliau tentang sejarah Khalifah Terakhir, Sultan Abdul Hamid, saya tertanya-tanya, bagaimanakah saya akan meminati subjek sejarah.

Subjek yang pernah menjadi ubat pelali setiap kali saya menekuninya. Samada yang berbahasa melayu atau yang berbahasa Arab dengan gelaran Tarikh.

Semuanya menyebabkan mata saya terasa bagai digantung sekilo batu pemberat.

Lalu, saya menanam tekad untuk meminati sejarah. Meminta padaNya untuk diberi jalan.

Sepertiga Al Quran adalah sejarah.

Sejarah perlu dikaji dan diambil iktibar.

Sepetang itu juga, saya merenung perut yang semakin taqaddum.

Berat badan yang menjangkau 80 kg cukup membimbangkan saya. Bayangkan bila dah berkeluarga nanti, adatnya bertambah lagi 10-20 kilo. Ahh, berat saya bakal menjadi 100kg?


Nauzubillah

Moga-moga bumi arab yang melambai bakal menguruskan badan yang semakin berisi ini.

Minat saya pada sukan kian terhakis kerana kesuntukan masa yang membelenggu. Kasut bola hanya menjadi bahan antik dalam rak kasut di rumah saya.

JAWAPAN ALLAH

Sejarah Dan Pendidikan Jasmani.

Ya. Sejarah dan PJ. Itulah subjek yang bakal saya ajarkan kepada anak-anak murid saya di Sek Men Teknik Kuantan bermula 6 April 2009.

Sebulan yang lalu, saya mendapat lamaran dari Syaukani untuk bersamanya berkhidmat di S M Teknik Kuantan atas ajakan seorang kenalan ibunya. Setelah membuat beberapa pertimbangan, saya menyahut ajakan tersebut.

Hari ini, 1 Aril 2009. Saya bertemu dengan Encik Yusuf, Penolong Kanan merangkap pemangku Pengetua. Beberapa keping kertas putih dibelek-beleknya. Resume saya seminggu lepas kini diperthati satu persatu. Keputusan SPM ditanya satu persatu.

“ Ok, saya boleh terima kamu tapi kmau kena sanggup untuk tinggal di asrama la ye…” Kami hanya tersenyum.

“ insyaallah Cikgu..dah sepuluh tahun kami di asrama, masih tak kekok untuk kembali semual ke asrama” saya cuba meyakinkannya.

“ Cuma yang penting, kamu kena fikirkan pengisian kepada budak-budak tu semua maksudnya, walaupun awak jadi cikgu pada siang hari, awak juga akan jadi ustaz pada malam hari..” cikgu Yusuf menala anak matanya kepada saya.

Ya, cikgu sejarah dan PJ di siang hari, Ustaz dan Murabbi pada malam hari.

Syaukani pula ustaz forever bila memegang jawatan guru sandaran dengan mengajar subjek Pendidikan Islam dan Sivik.

“Walaubagaimana pun, kami cukup berbangga mendapat Al Hafiz sebagai kakitangan di Sek Teknik ni..kalau tak ada masalah, insyallah..kita jumpa hari isnin nanti ye, ustaz-ustaz sekalian…” cikgu Yusuf mengakhiri bicara.

Usai bersama Cikgu Yusuf, kami ke bilik Ketua Bidang Kemanusiaan, Ustazah Zuryati Mohamad. Beberapa buku dibekalkan kepada kami untuk persediaan.

“ saya memegang beberapa subjek yang penting untuk menjadikan manusia itu betul-betul manusia, antaranya adalah yang ustaz-ustaz pegang sekaranglah ye” Ustazah Zuryati menjelaskan persoalan yang saya lontarkan.

Beratnya tugas kami untuk menyempurnakan kemanusiaan seorang manusia. Misi para Rasu l dan para pejuang agama yang terdahulu.

Ilmu yang pernah kami tuntut selama ini, bakal saya curahkan. Aulwiyyat cukup memainkan peranan.

Bagimana untuk mencapai misi murni itu melalui wasilah sejarah dan Pendidikan Jasmani..?

Ya Allah, kurniakan aku jalan..

Tiada ulasan:

Facebook Comments Box: Bloggerized by HASANHUSAINI.COM

Catat Ulasan

Komen Anda Adalah Buah Tangan Terbaik [hasanhusaini]