Isnin, 13 April 2009

Selangkah Ke Alam Realiti


Bersama Akhwan Affendi


Selama ini saya hanya berteori di dunia kampus.

Berhadapan dengan mad'u yang cukup soleh untuk didakwah. Berhadapan dengan masalah yang cukup senang untuk diselesaikan. Berhadapan dengan gangguan yang berupa gurauan dan celoteh dari teman-teman. Mehnah dan tribulasi tika itu hanya sebagai seperti membuang sisa makanan di celahan gigi. Semudah itu.

Dunia perjuangan kala itu dirasakan sehebat insan.

Sedangkan duit mencurah saban bulan.

Sedangkan jauh dari kehidupan alam realiti, kehidupan sebenar insan.

Segalanya teori dan fantasi. Pun begitu, ianya cukup bagus untuk menjadi simulasi sebuah perjalanan dakwah.

Kini, selangkah kaki saya berada di alam realiti.

Bergelumang bersama masyarakat pendidik untuk membentuk generasi pemimpin masa akan datang. Pelbagai kerenah perlu dihadapi dengan hati seorang murabbi. Hati yang betul-betul lunak untuk membentuk, bukan membentak!

Terlibat juga secara langsung bersama Pemuda Kawasan Indera Mahkota. Terlibat secara langsung dengan usrah-usrah kawasan dan cawangan. Bahkan dilibatkan juga dalam Mesyuarat Agung Tahunan.
Mesyuarat Agung Tahunan

Tarikh keramat itu dimaklumkan oleh Ketua Muslimat yang menjadi ibu sementara saya. Arahan untuk menghadiri mesyuarat itu saya terima dengan anggapan hanya hadir sebagai pemerhati.

Persepsi awal berubah pada hari kejadian, nama kami tersenarai sebagai perwakilan.

Peluang yang ada saya pergunakan sepenuhnya. Mengubat debaran di dada dengan kata-kata motivasi dari HP Nokia 6233.

Saya cuba memehami keadaan dan latarbelakang sebelum memberi pandangan. Bertanya kepada yang berpengalaman adalah jalan terbaik.

Saya tidak mahu menjadi pengkritik hebat tanpa merasai jiwa jurulatih yang hebat. Setiap teguran mesti disertakan saranan yang diikuti tindakan!

Akhirnya beberapa kesimpulan berjaya saya buat.

Berdiri di hadapan pembesar suara, saya menjadi tarikan ramai. Banyak mata tertumpu. kepada pmuda asing berbaju kuning.

Saya melontarkan beberapa cadangan, idea dan tidak dilupakan teguran. Asas yang saya ambil, keputusan Muktamar DPPP di Perak, dan ucapan dasar Ketua DPPP, The Future Leader.

Pemerkasaan tarbiyah melalui pendekatan baru dengan jiwa negarawan perlu diusahakan. Ahli Pas perlu bersedia dengan kekuatan yang mencukupi untuk mengambil alih pemerintahan negara.

Usrah perlu diperkasa, budaya K-politic perlu diterapkan, Brainstorm menjadi ruji, tidak ada istilah sokong kerana semangat, bahkan dengan kajian dan hujah dan PENDEKATAN ATAU TINDAKAN ORANG TERDAHULU BUKAN SATU PERKARA WAJIB YANG KITA HARUS LAKUKAN.

Tranformasi perlu dilakukan, seiring dengan perubahan geo politik yang berlaku sekarang.

" Takbir!!" " Allahuakbar"

Laungan itu menggegarkan dewan usai saya memberi pandangan.

Syaukani juga menjadi tumpuan bila memberi ucapan dengan gelaran adik beradik lantaran ada yang mengatakan wajah kami seiras!!

Muktamar berakhir tepat jam 2.30 petang. Barisan baru anak muda yang penuh dengan idealisme baru diyakini bakal membawa gelombang baru tarbiah generasi muda di sini. Us Syukri yang berpengalam, Us Yusri yang merupakan Timbalan Presiden Gamis pada zaman Us Zaharudin begitu disanjungi, dan beberapa muka muda yang lain.

Usai muktamar, dua orang budak berbaju kuning dikerumuni lantaran belum pernah dilihat sebelum ini. Semuanya teramat bergembira bila mengetahui bahawa kami adalah anak kelahiran KAMPUS yang berjaya turun berkhidmat di kawasan.

Namun akhirnya kecewa bila mengetahui bahawa kami tidak akan lama di situ, dan saya bukan berasal dari Kuantan.

" Johari, orang macam ni kita perlukan. Jadi, nta kena cari rumah untuk ustaz-ustaz kita ni, cari rumah yang ada orang rumah sekali..." Pengerusi Tetap itu serius berseloroh dan disambut deraian ketawa para perwakilan yang lain.

Saya tersipu malu. YDP Indera Mahkota hanya tersenyum bersahaja.

Selangkah ke ALAM REALTI.

Sungguh mendebarkan diri dengan pelbagai mehnah tribulasi yang kini bukan lagi simulasi. Inilah dunia tarbawi, dunia siyasi dan dunia jama'i.

Persiapan harus mantap, diri dan jiwa harus kental.

Ayuh sahabat ku, dunia di luar sedang menunggu.

Tiada ulasan:

Facebook Comments Box: Bloggerized by HASANHUSAINI.COM

Catat Ulasan

Komen Anda Adalah Buah Tangan Terbaik [hasanhusaini]