Khamis, 21 Mei 2009

All The Bestkah?

Semalam. Saya menerima satu mail dari seorang pembaca blog saya.

Pembaca setia katanya.

“ana terkadang terasa begitu iri hati membaca cerita nta…segalanya baik..samada cerita family, sahabat, usrah, tempat kerja, seolah-olah segalnya menurut skrip yang nta rancang.. ana cukup tak boleh terima bila nta bergembira waktu excdent..cukup pelik…tak macam hidup ana yang penuh belenggu…nta anak sulung, tp bgitu bebas membuat keptuusan, ana sentiasa dikongkong...”

E-mail begitu menyebabkan saya termenung seketika.

‘All the best’kah hidup aku?

Persoalan yang bakal saya jawab sendiri. Cuma yang membezakan, ikhlas atau berselindung.

Saya cuba untuk memahami sahabat tersebut. Latarbelakangnya, sikap serta cara melihatnya saya selidiki.

Positifkan keadaan

Tak dinafikan bahawa setiap manusia yang bernyawa pasti ada tekanannya. Pasti ada ujian yang melanda, bala yang menimpa, musibah yang menjemput hati supaya tabah mendahului amarah.

Maka, sebagai manusia realiti, saya juga tak terkecuali begitu. Cuma, mungkin yang berbeza, saya belajar untuk melihat sesuatu melalui banyak dimensi dan cuba untuk mengambil sudut terbaik.

Kalau diikutkan kebiasaan, saya cukup berhak untuk tertekan sewaktu kemalangan di Kepong tempoh hari. Dengan ketiadaan duit, kesuntukan masa, kereta yang dipinjam cuma, langgar orang lagi..sudah tentu tekanan yang datang begitu berat. Kalau saya menangis pada waktu itu, tak siapa akan mengatakan bahawa saya pondan dan sebagainya.

Tapi, apa yang saya cuba adalah untuk melihat sebaliknya.

Tangisan, tekanan dan emosi tak akan menyelesaikan masalah. Tambahan pula, peranan saya selaku ‘abang’ pada waktu itu.

Ke’abang’an itu sedikit sebanyak membantu saya untuk belajar menekan butang pause, berfikir secara rasional bukannnya dengan emosional.

Selalukah begitu..?

Saya tetap manusia. Dengan erti, adakalanya juga saya akan tertekan, bermasalah dan buntu.

Apa yang saya ceritakan di laman maya ini bukanlah gambaran sebenar kehidupan seharian saya. Cukup sedikit maklumat dan perkongsian yang saya tulis berbanding apa yang saya hadapi secara realiti. Namun, untuk menulis sesuatu yang kita sendiri tidak ingin untuk mengimbaunya sebagai kenangan cukup susah dan memeritkan. Maka, kebanyakan cerita dan perkongsian saya adalah sesuatu yang positif atau sedang dalam proses mempositifkannya.

Contohnya, ibu saya pernah terasa hati apabila saya lewat menghubunginya setelah cukup haul seminggu.

Saya juga pernah tertekan dengan masalah dan musibah yang menimpa-nimpa. Dengan harta yang semakin mengering dari saku dan dompet.

Tertekan dengan tanggungjawab yang banyak tak tertunaikan. Serabut dengan perancangan masa hadapan yang belum tentu ke mana.

Tertekan dengan tugas dan kerja, tugas dan tangungjawab. Di tempat belajar, bekerja dan di rumah.

Kerana saya juga seperti anda, seorang manusia.

Justeru, di mana punca kekuatan saya. Jika saya jawab Allah, ramai akan berpandangan sinis.

“fuh, hebat la awak, bila tak ada duit, minta doa..”

Ya, bukan sebodoh itu. Ketetapan Allah juga perlu diikuti. Usaha untuk pembaikan itu wajib didahulukan sebelum dipintal dengan sekuntum doa.

Lalu jawapannya adalah, saya mempunyai ramai teman.

Bukan teman, tetapi kawan.

Bukan juga, tetapi sahabat.

Ya, sahabat. Namun bukan sebagrang sahabat.

Sahabat seagama yang bukan diikat dengan harta, bukan dengan talian keluarga, tapi dengan agama. Ikatan aqidah hasil bai’ah dan syahadah kepada tuhan yang esa.

“bukankah aku ini tuhan kamu,” lalu mereka menjawab, “bahkan ya”.

Dialog jutaan tahun dahulu menjadi saksi kekuatan.

Manusia bersinergi.

“ nta makan apa hari ni?”

“nasi kukus”

“hui, sedapnya, berapa harga?”

“ lima ringgit malaysia”

“ isy, mahalnya..tak patut betul..cekik darah punya orang”

Seketul peha ayam goreng berempah, sepinggan nasi putih yang dimasak dengan cara kukus dan sedikit kuah serta sambal bernilai RM 5.

Mahal?

Cuba fikirkan, betapa senang dan bertuahnya kita hasil sinergi sesama manusia sehingga kita mampu menikmati sepinggan nasi kukus hanya dengan membayar RM 5.

Andainya sinergi itu tak ada.

Maka untuk menikmati sepinggan nasi kukus, anda perlu memelihara ayam, sembelihnya, masak. Untuk memasak, anda perlu menanam kunyit,lengkuas, halia dan mengkondensasikan air laut untuk dijadikan garam serta menanam sawit untuk mendapatkan minyak sawit demi menggoreng seketul peha ayam berempah.

Bagaimana pula dengan beras? Sambal cili dan dalca timun? Kuah kari?

Sinergi yang cukup indah untuk dihayati. Sinergi yang menjadi sumber tenaga.

Namun di manakah sumbernya..?

Saya menjumpainya pada tanggal 28 mei 2006 di Darul Quran. Usrah yang membina kekuatan saya. Dari insan biasa yang terlopong speanjang masa di Haluan Siswa, terketar-ketar dan bisu saat Mafatih Mahabbah sehingga kepada Setiausaha Hewa, Timbalan Pengerusi Aqrab dan akhirnya sebagai Yang Dipertua PERKEMAT DQ.

Nama-nama seperti Idris, Izwan, Yusran, Syaukani, Hayyi, Azan, Khalil, Hashrul dan Syahrul adalah nama yang menjadi sumber sinergi dan tulang belakang kebangkitan.

"Ooo, maksudnya nta ni jenis yang tidak proaktif la, sebab terpaksa bergantung dnegan orang lain untuk menjadi hebat..."

Antara sinergi dan proaktif. Itu bukan persoalannya. Saya tidak menjadikan Sahabat seperjuangan saya sebagai asas untuk menuju perubahan dari tak hebat kepada hebat. Namun, peluang sinergi yang ada, saya pergunakan sebaiknya.

Di antara dua situasi ketika anda dalam kesusahan, yang mana menjadi pilihan.

Anda ditimpa musibah dan ada yang memehami serta sudi berkongsi akaun bank untuk menyelamatkan anda, disamping anda tetap proaktif untuk menyelesaikan masalah.

Atau, anda bermasalah dan anda hanya proaktif berseorangan untuk menyelesaikan masalah anda sendiri secara sendirian.

Pilihlah yan mana satu.

Saya cukup bertuah, mensyukuri nikmat Allah yang mengurniakan saya peluang untuk merasai batapa haibahnya kekuatan sinergi dengan talian aqidah. Dan saya cuba untuk merasakannya kepada mereka yang berada di sekeliling saya.

"tidak sempurna iman seseorang itu sehinggalah dia mencintai sahabatnya sepertimana dia mencintai dirinya sendiri"

Jadi, kepada pembaca yang iri hati dengan pengalaman saya, berusrahlah untuk mencari sinergi dikalangan makhluq Ilahi.

1 ulasan:

  1. hm situasi yg hampir serupa dgn ustaz hasrizal ye~

    BalasPadam

Komen Anda Adalah Buah Tangan Terbaik [hasanhusaini]