Rabu, 13 Mei 2009

Bulan bersedih

"Bukan kawan la ma, abang..." Nov 2007.

Ayat yang paling menyentuh hati ini bakal saya ingati sampai akhir hayat.

Hari ini, 12 Mei 2009. Saya di KLIA bersama Syaukani, Yusran, Rahim, Redzwan , Mahmud, Hafizan dan beberapa sahabat lain untuk menghantar beberapa orang adik beradik yang bakal menyambung perjuangan di dataran Syam.

Azan, Khairi, Arif, Fatimah dan Kak Khalijah. Mereka bakal menjadi tetamu dataran Syam. Bumi Anbiya' yang penuh barakah. Itulah isi kandungan doa Nabi Muhammad S.A.W.

Terasa sayu saat menerima ucapan salam kasih sayang dari mereka, terutamanya adik bongsu GEGAR, Azan sebelum melangkah pergi. Riak wajah yang dipaksa keras untuk tidak banyak mengalirkan air jernih. Namun, untaian mutiara itu ikhlas menuruni pipi, menjadi lidah bagi hati kecil yang bersawala.

Kehadiran Abg Idris meski sibuk dengan tugas menjaga ummah cukup memberi kesan. Naqib yang tak kenal erti lelah dengan usrah. Seolah usrah menjadi makanan ruji. Tabik. Air tangannya cukup memberi kesan yang merubah kami menjadi sekarang. Gegar Corp. Ikon usrah di DQ.

Melambai tangan saat mereka turun ke Terminal cukup syahdu. Tangisan mama yang melambai kepada anak bongsunya meruntun hati.

Mereka pergi, aku masih di sini. Menunggu giliran untuk menyambung sisa perjuangan.

Di Medan Mu'tah atau di Bandar Nabi.

Ya Allah, permudahkanlah urusan mereka untuk menjadi insan yang bermanfaat kepada makhluq-Mu.

BULAN BERSEDIH

Dalam perjalanan paling soleh, saya hanya memandu 80kmj dari Bentong ke Kuantan. Sepanjang perjalanan, saya dan Syaukani membelek helaian kenangan bersama Azan dan Khairi. Pahit manis di Darul Quran yang menjadi asam garam yang mendewasakan.

Ya, bulan turut bersedih, bagaikan kami yang sedang kehilangan seorang adik yang disayangi.

Terima kasih jaga aku... Syaukani kelu mengingati kalimat itu. Kasih si pemberi sudah tentu beratus kali ganda dari kasih si penerima.

Perasaan lerai. Kami sekali lagi tersedu. Kini mengenangkan masa depan yang masih kelabu.

Ya Allah, permudahkanlah urusan kami...untuk membantu agama-Mu.

Tiada ulasan:

Facebook Comments Box: Bloggerized by HASANHUSAINI.COM

Catat Ulasan

Komen Anda Adalah Buah Tangan Terbaik [hasanhusaini]