Khamis, 28 Mei 2009

Selimut Ketakutan : Bicara Allah Kepada Kita
Perangkaan polis menunjukkan, antara kes jenayah yang selalu dilakukan oleh remaja adalah pecah rumah, rusuhan, pergaduhan sesama mereka, salah guna dadah, mencuri basikal atau motosikal (Utusan Malaysia, Januari 1992) Berdasarkan statistik, kes melibatkan remaja jelas meningkat antara tahun 1990 dan 1992. Pada tahun 1990, sebanyak 657 kes dicatatkan, diikuti 830 kes pada tahun 1991 dan 1487 kes pada tahun 1992. Satu lagi tabiat remaja yang menampakkan potensi untuk menjadi gejala yang sukar dibendung adalah kegemaran mereka membazir masa. Istilah yang popular digunakan kini adalah “budaya lepak”. Satu kajian di dua buah rumah pangsa di Kuala Lumpur mendapati sebanyak 90% remaja kaum Cina terus pulang ke rumah selepas sekolah, sebanyak 72% remaja kaum India berbuat demikian dan hanya 5.8% remaja kaum Melayu pulang ke rumah selepas sekolah (Utusan Malaysia, 11 Mac 1993) Mengulas lanjut, beliau berkata, jumlah remaja yang ditangkap pada tahun lepas juga meningkat berbanding 5,997 orang termasuk 2,889 pelajar pada tahun 2005. ‘‘Seramai 8,113 remaja berusia antara 16 dan 18 tahun ditahan sepanjang tahun lepas dan daripada jumlah itu 3,545 adalah pelajar.(Sumber : Utusan Malaysia (17/02/25007)

DISELIMUTI KETAKUTAN : SALAH SIAPA

Dan Allah telah membuat suatu perumpamaan (dengan) sebuah negeri yang dahulunya aman lagi tenteram, rezkinya datang kepadanya melimpah ruah dari segenap tempat, tetapi (penduduk)nya mengingkari nikmat-nikmat Allah; karena itu Allah merasakan kepada mereka pakaian kelaparan dan ketakutan, disebabkan apa yang selalu mereka perbuat. ( al-Nahl – 112)

Jelas.

Punca pakaian ketakutan yang terpakai kepada kita pada hari ini adalah kerana kesalahan yang berpunca dari diri kita sendiri. Kufur dengan nikmat Allah.

Saya pernah berada di zaman awal 90-an. Terasa cukup aman pada zaman itu ( pada hemat saya yang berumur 23 tahun ) jika dibandingkan pada tahun 2009, cukup mengerikan.

Saya berasama adik beradik angkat peliharaan datuk acap tidur di beranda rumah dalam keadaan pintu besar tak berkunci.

Jendela rumah usang datuk hanya berselakkan pensel recycle sebagai pengunci.

Kunci motor wakaf tersangkut di handlenya 24 jam tanpa dicuri. Itu 15 tahun dahulu.

Pernah teringat satu kes pembunuhan yang berlaku sekitar awal 1992, riuh satu negeri dan tajuk itu terpampang di dada akhbar.

Riuh kerana jarang berlaku.

Realiti hari ini, berita bunuh sudah menjadi berita sisi dan terpampang saban hari. Seolah-olah iklan wajib dalam iklaneka.

Begitu jiga kes rogol, curi, rompak dan sebagainya.

LEBIH MENAKUTKAN

Lebih menakutkan ialah, majoriti yang terlibat dengan jenayah ini adalah REMAJA dan PEMUDA.

Golongan yang sepatutnya menjadi harapan untuk memikul tampuk kepimpinan negara pada masa akan datang.

Statistik yang dikeluarkan amat menakutkan. Peningkatan kes jenayah meningkat saban tahun.

Jenayah remaja meningkat 100% sejak beberapa tahun kebelakangan ini.
Punca Masalah

.قال رسول الله صلى الله عليه وسلم : كل مولود يولد على الفطرة ، فأبواه يهودانه ، أو ينصرانه ، أو يمجسانه

Sabda Rasulullah S.A.W : Setiap anak itu dilahirkan dalam keadaan fitrah, maka ibubapanyalah yang bertanggungjawab untuk menjadikan anaknya itu Yahudi, Nasrani ataupu Majusi.

IBUBAPA

Faktor terbesar tidak lain ialah ibu bapa. Guru pertama dan merupakan insan yang paling rapat dengan anak-anak. Ibubapa yang tanpa segan silu mengaku bertanggungjawab membesarkan anak-anak, padahal hanya mencontohi monyet menyusukan anak sahaja.

Masakan tidak, hanya nafkah, makan minum, tempat tinggal serta pakaian sahaja yang diambil berat. Yang lainnya diserahkan secara ‘tawakal’ bahawa anak itu akan menjadi baik secara natural.

Belum dikira ibu bapa yang bekerja siang malam tanpa sempat untuk menilik mata anak-anak.

Mesra dengan pelanggan dan menyinga dengan anak-anak.

Spiritual Vaccum.

Anak-anak sebegini akan mengalami kekosongan rohani lantaran tidak diasuh dengan ajaran islam disamping ketandusan kasih sayang ibu dan ayah.

Pepatah arab ada menyatakan : kekosong jiwa pemuda akan membunuhnya.

MASYARAKAT TIDAK PEDULISME

Trend masyarakat hari ini yang mengambil sikap aku tidak pedulisme cukup menyedihkan. Bahkan sikap sedemikian juga menjadi pemangkin terbesar ke arah kebejatan gejala sosial dan jenayah meningkat dengan mendadak. Falsafah tidak boleh jaga tepi kain orang harus dihapuskan secepat mungkin.

Kesedaran harus dibina bahawa dalam bermasyarakat, setiap individu berperanan dalam menjaga individu yang lain. Kegagalan dalam mepraktikkan amalan tegur menegur akan mengundang bala Allah sepertimana yang telah terakam dalam Al-Quran tentang kaum Bani Israel yang dilaknat Allah lantaran sikap mereka yang tidak menjaga tepi kain orang.

78. Telah dila'nati orang-orang kafir dari Bani Israil dengan lisan Daud dan Isa putera Maryam. Yang demikian itu, disebabkan mereka durhaka dan selalu melampaui batas. 79. Mereka satu sama lain selalu tidak saling melarang tindakan mungkar yang mereka perbuat. Sesungguhnya amat buruklah apa yang selalu mereka perbuat itu.. ( Al-Maaidah – 78-79)ROGOL DAN PENYELESAIANNYA

Sebelum mengkhiri penulisan, saya ingin mencelah dengan sedikit kajian ringkas, namun tidak malu untuk saya nyatakan bahawa seandainya cadangan ini dipraktikkan, nescaya masalah ini dapat diselesaikan.

Rogol semakin menggerunkan. Perempuan dan wanita berada dalam zon yang tidak selamat. Meski dalam rumah sendiri.

Apa tidaknya apabila ayah dan datuk sanggup merogol anak dan cucunya?

FORMULA AL QURAN

Hai Nabi, katakanlah kepada isteri-isterimu, anak-anak perempuanmu dan isteri-isteri orang mukmin: "Hendaklah mereka mengulurkan tudungnya ke seluruh tubuh mereka." Yang demikian itu supaya mereka lebih mudah untuk dikenal, karena itu mereka tidak di ganggu. Dan Allah adalah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang. ( Ahzab – 59)

Tutup aurat

Secara logiknya, apabila terdedah sana-sini, maka ianya akan mengundang mata untuk memandang dan memerhati. Dari mata turun ke hati. Andai hati baik, pandangan itu dialihkan dan ditundukkan, namun jika hati busuk, maka pandangan itu akan menyalakan api nafsu dan ghairah.

Kemarakan nafsu akan dihasut oleh syaitan yang sentiasa mengintai. Justeru, tidak mustahil anda akan dirogol bila-bila masa lantaran aurat yang terdedah, itu.

Ayat di atas, Allah menjanjikan untuk menyelamatkan mereka yang bertudung dengan lafaz, “ karena itu mereka tidak di ganggu”.

Mungkin secara logiknya susah untuk kita terima formula tersebut. Namun kita harus ingat bahawa itu janji Allah.

Janji itu adalah janji Allah. Dan Allah itu tidak pernah memungkiri janji.

Islam is The only solution.

3 ulasan:

 1. Assalamualaikum.

  Nak tanya berkaitan dengan boikot.

  Adakah anda bersetuju dengan itu?

  Apakah tujuan boikot?

  Desas desus mengatakan duit kita bagi membeli barang-barang yahudi itu digunakan untuk membeli barang peralatan peperangan dalam memerangi Palestin.


  Persoalannya,

  BENARKAH?

  Di mana buktinya?

  Tujuan sebenar bertanya adalah bukan untuk memihak pihak Yahudi.

  Tetapi,

  untuk memastikan umat islam seperti kita tidak mudah percaya suatu sumber TANPA bukti.

  Nanti kita pulak kena tempelak, dicop FITNAH. Nah!

  Bukankah itu taktik mereka untuk menjatuhkan kita.


  Lantaran itu, saya hanya bertanya, mungkin pada saat ini saya belum memperoleh bukti itu.

  Kita boleh untuk tidak membeli barang yahudi dengan alasan sudah jelas emreka itu musuh kita.

  Tapi bukan dengan alasan yang tidak munasabah(TANPA bukti).


  Wallahu'alam.

  Semoga dapat berkongsi pendapat anda.

  Jazakallah.

  BalasPadam
 2. Assalamu'alaikum.

  Sy setuju dgn ustaz. Kerana itu aurat wanita telah pun Allah sebut di dalam al-Qur'an sebagai 'perhiasan' yg hanya berhak dilihat org orang2 tertentu, mengikut batasan2 tertentu.

  Tetapi, ada sahabat sy pernah mengadu, bahawa semenjak dia mengenakan purdah, dirinya selalu diganggu oleh lelaki2 yg tidak bertanggungjawab. Bukanlah ganggu mana, cuma ditegur2 utk dibawa bersembang. Sebelum ini (sebelum dia mengenakan purdah) tak ada pulak org yg ganggu. Boleh tak ustaz beri sedikit pandangan ustaz tentang hal ini? Syukran jazilan.

  BalasPadam
 3. akh..mungkn nta kena banyak membaca lgi...cb buka ifamericansknew

  BalasPadam

Komen Anda Adalah Buah Tangan Terbaik [hasanhusaini]