Ahad, 21 Jun 2009

Dakwah Roti Canai

Sejak seminggu kebelakangan, saya jarang menulis. Jarang juga membaca. Mujur ada tugasan yang diminta untuk diselesaikan, akhirnya saya menjamah semula laptop BENQ S41 yang sudah semakin usang dimamah usia.

Kalau 7 bulan yang lalu, laptop saya berada ditangga teratas ranking laptop terpower, kini ia mungkin hanya di tangga ke sepuluh, malah mungkin lebih.

Cepat sungguh perubahan di dunia digital. Saya tidak lagi mampu mengingati senarai harga dan siri laptop atau komponen komputer yang dikeluarkan.

Saban hari, senarai harga bertukar, begitu juga senarai produk baru! Seiring dengan itu, perkembangan IT, teknologi maklumat juga berkembang pesat. Selaju angin bertiup, tanpa terasa, teknologi itu sudah jauh ke depan menjangkau produk baru P1, sedang saya masih dengan daily broadband 384kbps. Malah yang selalunya, saya menumpang wifi percuma di mana yang boleh.

Justeru, perkembangan ini meminta kita supaya memberi respon yang betul terhadap cabaran yang timbul. Silap memberi respon yang bertepatan bermakna kita ( dakwah kita ) akan ketinggalan di belakang.

Siapa sangka bahawa internet kini menjadi media yang cukup ampuh untuk menybarkan maklumat. Siapa sangka ini akan berlaku 10 tahun yang lalu.

Jika ada yang menjawab, YA, saya dengan ini menucapkan tahniah keranan anda mempunyai daya intuisi yang cukup tajam. Yang tinggal. Adakah tindakan anda setajam intuisi tersebut.

ROTI CANAI

Makanan inilah yang sedikit mengikat saya kebelakangan ini. Malam menguli dan mengadun tepung, pagi menebar dan membakar, petangnya pula menjual.

Penuh jadual harian dengan roti canai.
Asasnya Cuma gandum dan air, namun ia diminati ramai. Tepung gandum yang dicampur air setelah dibakar mampu mencecah harga RM 1.00 sekeping.

RESIPI ROTI CANAI

2 kg Gandum (berkualiti) 750 ml air – dibubuh sedikit garam dan gula.
2 sudu minyak sapi
Sebiji telur
-kesemua bahan di atas digaul rata dan tinggalkan selama 5-10 minit dan digaul semula selama 2 minit. ( ulang beberapa kali sehingga lembut dan gebu)
Setelah gebu, adunan tadi di uli kecil, sebesar bola ping pong atau lebih dan dibalut dengan majerin untuk diperap semalaman sebelum dibakar.
Siaplah asas bagi sekeping roti canai. FUNDAMENTALIS.

ROTI CANAI KONTEMPORARI

Sepuluh tahun yang lepas, saya hanya mengenali roti kosong dan roti telur.

Bagaimana sekarang?

“Abang, roti boom satu..”

“Mamak, roti telur bawang satu, sardin bawang satu”

“Roti Pisang siap”

“Roti banjir ni di meja mana?”

“Saya nak roti tisu dua”

“Roti planta satu, roti double dua”

“Roti cotek separuh masak satu”

Aduh. Beraneka ragam, nama dan rasa. Roti canai kini tak seperti dulu. Pelbagai aksesori dikenakan.

Sardin, planta, telor, bawang, ayam, kari malah PISANG. Boleh ke?

Ya, boleh selagi ROTI CANAI yang fundamentalis tidak berubah. Airnya cukup, garamnya ada dan masih menggunakan gandum, bukan tepung beras atau tepung pulut.

Selagi yang fundamentalis itu tidak berubah, maka fikrah dan aqidah roti canai tetap utuh dan kukuh.

Saya tersenyum mengenangkan itu sewaktu menebar roti canai. Lenguh di kaki lantaran menebar lebih seratus keping roti berseorangan hilang.

Perkembangan ini juga turut terasa di ceruk kampung malah di desa terpencil dan felda. Warung-warung yang diusahakan oleh pakcik dan makcik untuk mengisi kekosongan hidup telah menwarkan menu yang lebih mengancam. Bukan hanya setakat kosong dan telur.

Tanpa menafikan ada segelintir yang masih berdegil enggan merosakkan ‘nilai sebenar’ roti canai. Masih utuh prinsipnya untuk mepertahankan yang tradisi itu.

“ Pak cik tak akan ubah resipi roti ni...cara ni sudah turun temurun diwarisi sejak nenek monyang lagi.” Seorang pak cik mempertahankan prinsip yang telah menjumudkannya.

Hasilnya, warung beliau hanya dikunjungi warga pencen sekitar bangsal jualannya. Mungkin mereka yang tidak mampu mengayuh jauh sahaja yang singgah menyantap menu tradisi itu.

Sedang anak-anak muda dan generasi baru sudah mecuba resipi yang jauh lebih istimenwa pada sekeping roti canai.

Lebih malang, cucu cicit pak cik itu berselera menyantap roti canai sardin di restoran mamak, sedang pak cik malang masih dengan menu tradisinya di warung usang.

ROTI CANAI.COM

Era ini lebih maju meninggalkan mereka yang enggan berubah dan mencuba jalan baru yang lebih baik.

Roti canai di dalam internet? Ya, ia melangkah lebih maju, bukan hanya diwarung, restoran dan hotel, tapi di udara dlam gelombang teknologi maklumat.

Ini baru sebenarnya cybercafe...roti canai dijual di sini.

Bagaimana kaitannya dengan dakwah?

Mari sama-sama kita fikir-fikirkan wahai teman-temanku..

Pautan yang berkaitan yang menarik : Marwan Bukhari

Komen anda adalah bauh tangan terbaik : [hasanhusaini]

1 ulasan:

  1. alhamdulillah,abag mmg dah ada macam2 dah,blajaq kat luar negara,ada laptop,ada internet walaupon slow,seronoknya saya kalu ada semua tuh..

    BalasPadam

Komen Anda Adalah Buah Tangan Terbaik [hasanhusaini]