Jumaat, 26 Jun 2009

Minda Itu Bagaimana...?

Ketika kekalutan UG yang menggentarkan jiwa peribumi Malaysia, mereka hanya bersahaj membincangkan bisnes 'masa depan'. Menghadiri kuliah dan pulang tanpa cerita. Sekali imbas, hinanya mereka, selepas kaya dengan wang berjuta, beramal mencari syurga tanpa menoleh ke belakang, melihat dan menghulurkan tangan kepada yang meminta.

Di rumah, bancuh teh herba, dengan sedikit gula, menonton berita. Usai, mengadap sekejap dihadapan komputer dan menjawab panggilan. Makan minum dan tidur.

Aduh. Inikah minda mereka yang pernah berjasa kepada Malaysia suatu ketika dahulu...?

Namun, apa disebaliknya?

Walaupun hanya setengah jam cuma saya bersama mereka, sewaktu memohon sponsor tempoh hari, pengalaman itu cukup baik dan berharga. Mungkin lebih berharga dari sebuah Tamrin 3 hari.

Hidup yang simple itu menggambarkan bahawa segala yang berlaku adalah ditangan mereka. Segalanya dalam perancangan, dalam kawalan.

Bagaikan pemain wayang kulit yang mencaturkan wayang politik di Malaysia.

Budak Baju merah, Tok Ayah...semuanya yang saya 'tak kenal'. Namun tahu akan posisinya. Bukan konspirasi atau fantasi.

Namun baiknya. Mereka mahukan islam menapak di Bumi ini..! Tak dapat saya bayangkan andai mereka masih sekularis yang totok....

Bagaimana andai mereka masih menyokong KeRAJAan...tak dapat saya bayangkan, dengan senta apakah (secara sunnatullah ) ISLAM akan emnghadapi mereka.

Bayangkan andai seorang tua yang berada di Pondok menadah kitab, tapi dialah yang mencetuskan konspirasi yang meruntuhkan THAGHUT...

Aduh, minda apa sebegini...?

Dan saya masih waras ketika memetik keyboard saat ini.

Mungkin benar, andai mahukan kader yang mahir siyasi..pedulikan tamrin, asuhkan mereka bersama warga tua yang pencen dari jawatan tinggi kerajaan...Jangan yang lama, yang baru..mungkin 2 atau 3 tahun kebelakangan..meraka ada MINDA ITU.

Minda ITU BAGAIMANA...?

Komen Anda Alah Buah Tangan Terbaik [Hasanhusaini]

Tiada ulasan:

Facebook Comments Box: Bloggerized by HASANHUSAINI.COM

Catat Ulasan

Komen Anda Adalah Buah Tangan Terbaik [hasanhusaini]