Selasa, 28 Julai 2009

Huffaz : Blueprint Untukmu

Saya membaca dan terus membaca. Dari buku, komputer, internet. Bahkan juga dari handphone. Membaca menambah maklumat, menajam minda, mengasah fikiran dan sebagainya. Boleh dikatakan, segala yang timbul dari proses membaca adalah kebaikan. Justeru, saya menanam minat untuk terus membaca.

Kini, ingin pula berkongsi manfaat dari usaha saya untuk generasi yang menjadi harapan ramai orang untuk mencetuskan revolusi dan tranformasi dalam masyarakat. Islah masyarakat. Itulah generasi huffaz.

Syed Qutb menantikan generasi ini.

Penantian ummat untuk merasai semula nikmat berada dibawah naungan pemerintahan islam semakin tidak berpenghujung. Hanya yang menjadi bekal untuk terus digenggam kepercayaan itu adalah sabda Rasul mulia, bahawa umat ini nantinya akan kembali ke bawah suluhan Minhaj Nubuwwah, seperti di zaman pemerintahan Khulafa’ Ar Rasyidin.

Pada tahun 60an, penantian itu seolah bakal berakhir dengan berlakunya pemisahan secara besar-besaran sama ada secara pengenalan ( identiti ) kepada entiti di antara islam dan kuffar. Mereka yang menyokong dan mendokong kelihatan jelas, di pisahkan oleh dua jurang yang luas. Sehingga, Almarhum Dr. Fathi Yakan menulis tentang masa depan milik islam hanya dengan syarahan idea yang tidak lebih dua helai dalam Kitabnya : Apa Erti saya Menganut Islam.

Saban tahun, penantian seakan makin jauh dari titik akhir. Sehinggalah ke zaman kita pada hari ini. Keyakinan itu semakin terhakis. Islam seolah akan sentiasa berada di posisi bertahan. Kalau menyerang pun, hanyalah kerana kelemahan musuh, bukan dengan kekuatan kita.

Lalu, saya semakin rindukan Muhammad S.A.W kembali menyelamatkan ummat ini. Namun pastinya ia adalah mustahil. Saya rindukan juga Abu Bakar yang penyayang... Umar yang perkasa... Uthman yang akhlaqnya menawan..Ali yang bijaksana... Namun hampa, kerana mereka telah tiada.

Lalu, saya mengubati duka ini dengan sabda Nabi :

Aku tinggalkan untuk ummat ini dua perkara : yang seandainya mereka berpegang dengan kedua aset tersebut, mereka tidak akan sesat selamanya : Kitab Allah dan Sunnah Rasulullah.

Ya. Al-Quran masih di sisi saya. Hadith masih terjilid dalam dua sahih utama, tujuh sunan dan ribuan jilid lain.

Namun, sedih saya masih memuncak. Teks-teks itu tak mampu menerangi kegelapan jahiliyyah yang semakin pekat menyelubungi tanpa pelaksana kepada kod-kod yang terkandung dalam teks tersebut.

Seperti yang dilakukan oleh generasi yang menjadi kerinduan saya. Nabi Muhammad s.a.w dan para sahabat baginda pantas dalam merealisasikan teks itu.

Jelas, dunia ini memerlukan rijal yang mampu menginterpretasikan isi-isi teks itu dalam hidup mereka untuk menerangi dunia ini.

Saban tahun, ribuan Huffaz dilahirkan. Sama ada dari rahim Maahad Tahfiz Swasta, Separa kerajaan, kerajaan negeri bahkan kerajaan pusat. Namun, badai dan taufan dari generasi ini masih belum melanda untuk melakukan perubahan dalam masyarakat tempang hari ini. Sistem tempang yang menggelapkan jalan menuju tuhan.

Politik tempang dengan demokrasi.

Ekonomi tempang dengan kapitalisme dan sosialisme.

Pendidikan tempang dengan sekularisme dan dualisme.

Sejarah tempang dengan penipuan dan manipulasi.

Pemerintahan negara tempang dengan korupsi, nepotisme dan kroni.

Mana huffaz yang bangkit dicelah ketempangan itu membekalkan cahaya dari Al-Quran? Tiada.

Tiada pada pandangan saya. Atau, pandangan saya rabun. Mungkin juga pandangan saya tempang. Namun itulah yang mampu saya simpulkan dengan dua mata anugerah Allah ini.

Tenaga 'nuklear' huffaz terbazir begitu sahaja.

Maka, atas dasar rasa bertanggungjawab, saya cuba dengan keringat saya yang kerdil untuk membentangkan sedikit pandangan untuk menyelesaikan masalah ini.

Ketiadaan autoriti membataskan saya untuk mengulas secara mendalam dalam sudut yang spesifik. Justeru, saya mengharapkan juga buah fikiran bernas dari sahabat para pembaca untuk memperinci, menambah serta memperelokkan idea ringkas saya ini.

Dalam hal ini, mungkin saya banyak terpengaruh dengan idea Prof Dr.Sidek Baba, semenjak saya meneliti draf pelaksanaan Program Persijilan DQ-UIAM dua tahun yang lalu.

Idea membekalkan tenaga Huffaz yang mahir dalam bidang teras pengurusan sebuah negara. Dalam kata lain, memahirkan Huffaz dengan ilmu untuk mengurus UMMAT.

Seperti yang kita maklum bahawa, untuk memerintah dan mengurus urusan dunia supaya betul dengan kehendak Allah memerlukan tenaga pakar dalam bidang-bidang tertentu. Bukan sekadar pakar dalam menyediakan dalil-dalil yang mewajibkan terlaksananya syariat Allah di muka bumi. Tetapi, pakar yang mempu -sekali lagi- menginterpretasikan teks Al-Quran dan Sunnah itu di lantai peradaban ini.

Teks sahaja belum mampu untuk menyuluh ummat. Perlu ada rijal yang arif untuk menulisnya di lantai peradaban ini.

Untuk mengurus siasah dan sistem politik, kita bukan hanya memerlukan ahli Quran yang mahir mencedok dalil-dali sahih dari Al-Quran dan hadis, namun dalam masa yang sama memerlukan mereka yang pakar dalam falsafah politik dunia. Pakar dalam kod politik Kapitalis, sosialis dan komunis, agar nanti, tidaklah berlaku usaha meruntuhkan jahiliyyah dan menubuhkan jahiliyyah moden.

Begitu juga dalam bidang ekonomi, pendidikan dan sistem teras pemerintahan lain yang perlu menerima sentuhan dari generasi Al- Quran.

Kenapa Generasi Al-Quran?

Pasti ada yang bertanya, kenapa perlu obses sangat dengan generasi Al-Quran?

Saya tiada jawapan yang konkrit, kenapa generasi Al-Quran yang saya pertaruhkan untuk mengubati kedahagaan ummat. Cukuplah keyakinan saya terhadap hujjah yang telah tersedia oleh Syed Qutb dalam kitabnya : Petunjuk Sepanjang Zaman.

Namun, sedikit hujjah yang mungkin boleh dijadikan sandaran. Bahwa generasi al Quran yang diharapkan adalah generasi yang tidak memandang islam pada cebisan tertententu lantaran Manual Operating itu sudah berada di dada mereka.

Moga tidak ada lagi orang yang hanya memandang jalan keluar dari kegelapan jahiliyyah ini hanya pada sistem tempang yang disyahadahkan dengan kalimah arab.

Bukanlah jalan keluar itu pada Syariah semata. Bukan juga pada Akhlaq dan kejiwaan. sahaja Bukan juga pada falsafah dan pendidikan. Tidak pada kod undang-undang dan sistem pemerintahan. Bukan hanya pada politik dan pemerintahan. Bukan hanya pada ekonomi dan kewangan.

Hanya sanya, jalan itu adalah ISLAM yang sumbernya Al-Quran.

Komen Anda Adalah Buah Tangan Terbaik [hasanhusaini]

Tiada ulasan:

Facebook Comments Box: Bloggerized by HASANHUSAINI.COM

Catat Ulasan

Komen Anda Adalah Buah Tangan Terbaik [hasanhusaini]