Isnin, 3 Ogos 2009

Politik Tali Gantung

Ramai yang menyokong dan mendokong perjuangan Tuan Guru Nik Aziz dan Tuan Guru Abdul Hadi.

Ramai juga yang mendokong dan menyokong perjuangan Dato' Seri Anwar Ibrahim.

Tidak dinafikan juga yang menyokong Idealisme parti-parti lain, DAP, MIC, MCA malah UMNO dan BN keseluruhannya.

Namun, apa erti sokongan itu? Sokong individu dan landasan perjuangannya? Atau hanya sekadar menyokong lantaran tertarik dengan budi pekerti atau pidato batang tubuh yang di sokong?

Semasa awal pembabitan saya dalam harakah siasah, satu pesanan yang selalu hinggap di telinga saya :
"sokong dan dokonglah perjuangan islam dengan ilmu dan hujjah, jangan sokong dan dokong dengan semangat semata-mata"
Satu pesanan yang cukup baik. Cukup kena dengan realiti dan berpijak di bumi yang nyata. Senario beginilah yang sedang berlaku dalam masyarakat sekarang.

Pengikut tidak punyai idealisme dan kefahaman yang sama seperti ketuanya. Sokongan yang datang bukanlah pada fahamnya mereka terhadap asas perjuangan, namun hanya bersandarkan kepada individu semata-mata.

BERHALA BARU

Senario sebegini, andai tidak dibendung, akan melahirkan generasi pelapis harakah yang lemah dan tidak mampu menguasai idealisme perjuangan yang jelas, lantas tidak mampu memahami dan menguasai massa. Ia juga dalam jangka masa panjang, akan melahirkan berhala baru yang berbentuk figur perjuangan yang akan disembah dalam akaun perjuangan islam. Na'uzubillah.

Sejarah telah mencatatkan sebegitu.

Awal pemerintahan Khalifah Umar Al-Khattab, beliau telah memecat Panglima Khalid Al-Walid dari medan Yarmouk, sedangkan Khalid sememangnya diktahui umum telah mempunyai rekod cemerlang tanpa kalah dalam setiap peperangan yang dipimpinnya. Namun, Khalifah Umar tetap memecatnya.

Kenapa?

Ada yang memberi jawapan : "Kerana Umar bimbang akan aqidah tentera Islam."

Ia. Tepat sekali, namun tidak jelas untuk diambil iktibar kerana ianya jawapan yang berbentuk makro.

Saya ingin menjurus ke arah yang lebih mikro dalam hal ini. Pandangan Khalifah Umar adalah pandangan brilliant seorang pemimpin yang melihat dan memandang kesan jangka masa panjang.

MIKRO

Kebergantungan yang berlebihan pada individu yang telah mempunyai track recod yang baik, pastinya akan menjadikan tentera islam malas berusaha. Malah mungkin bergantung hanya pada strategisnya Panglima Khalid. Sedangkan prinsip kemenangan bukannya bergantung kepada kehebatan seorang, tetapi penyertaan semua dalam usaha mengukir kemenangan. Islam tak akan menang di pentas 'one man show'.

Salahuddin Al-Ayyubi tidak menang berseorangan dalam membuka Palestin.

Sultan Muhammad Al-Fateh juga tidak menang dengan kehebatan baginda sendirian.

Sikap malas berusaha kerana bergantung kepada pemimpin yang hebat inilah yang akhirnya bakal membuahkan syirik. Syirik kerana menggantungkan kemenangan hanya kerana adanya 'Khalid'.

Inilah senario yang sedang melanda pemikiran ahli gerakan Islam Malaysia. Buktinya adalah apa yang berlaku di Manik Urai. Buktinya juga ada pada Himpunan Mansuh ISA dua hari lepas.

Apabila di kubu, kita lemah (akidah), lantas keluarlah kenyataan yang tidak sepatutnya, daya kerja jentera yang merosot dan pelbagai kelemahan yang ketara. Namun di samping musuh kita gagah pula. Apabila ramai pimpinan turun, makin sedikit jumlah pendokong. Itulah hipotesis yang terbuki benarnya dalam realiti.

MEMBANTU MUSUH

Dalam tak sedar, andai 'manhaj perjuangan' kita hanya sekadar menyokong individu, kita sebenarnya sedang membuat satu pengumuman yang jelas kepada musuh tentang kelemahan kita. Musuh cukup suka dengan pengikut yang obses 'wala'nya' pada pemimpina yang menjadi candu untuk membantutkan minda para pengikut.

Kerja musuh makin senang, hanya dengan mencantas pemimpin atau individu yang disokong, kita akan terkapai-kapai. Huyung-hayang tanpa tali pergantungan yang kukuh. Mungkin timbul selepas itu tunjuk perasaan, namun itu bukanlah tindakan yang mampu menggugat musuh. Berbading satu gagasan idealime jelas yang lebih menakutkan musuh.

Lihatlah apa yang berlaku di Perak yang mengalami fenomena 'Nizar' yang langsung tidak memberi keuntungan kepada Islam. Fenomena Nizar yang akhirnya menjadi kunci kepada musuh untuk memusnahkan Perak. Musnahkan Nizar=musnah mentaliti penyokong=musnah kerajaan pakatan negeri Perak.

Dan itulah juga yang menjadi kebimbangan saya bahawa ianya akan menjalar ke Kedah, Pulau Pinang, Selangor dan Kelantan andai kita hanya bergantung kekuatan pada figur di atas semata-mata.

FAHAMLAH KUNCINYA

Faham. Rukun yang telah digariskan oleh Imam Hasan Al-Banna pada prioriti yang paling utama dalam rukun bai'ah.

Faham dengan agenda perjuangan menjadi rukun paling penting sebelum melangkah kaki mendokong perjuangan. Dalam erti kata lain yang lebih JELAS : anda perlu menguasai perlembagaan PAS sebelum anda mengisi borang PAS!

Kenyataan ini bukanlah untuk menutup pintu kepada penyokong biasa, namun untuk menunjukkan peri pentingnya memahami 'hujjah' perjuangan dalam meneruskan agenda perjuangan. Jelas.

Kelak nanti, kita tidak akan tergila-gila mempertahankan 'orang kita' andai ada percanggahan pendapat dan idea, sedangkan tindakan itu bakal merugikan organisasi malah Islam itu sendiri. Sedangkan apa yang lebih penting ialah, kita mempertahankan manhaj, asas dan agenda organisasi melebihi agenda perjuangan peribadi.

GAMIS

Saya juga menyambut baik pengumuman Us Dzulkhairi bahawa akan berlaku pertukaran tampuk pimpinan dalam GAMIS dalam masa yang terdekat.

Ya, GAMIS bangkit bukan kerana Dzulkhairi. Itu minda yang harus ditanam pada setiap ahli GAMIS. Jangan pula ada yang lemah akidah perjuangan kerana Dzulkhairi meletak jawatan.

Akhir kata, ingatlah janji bersyarat dari Allah :

Dan sungguh telah Kami tulis didalam Zabur sesudah (Kami tulis dalam) Lauh Mahfuzh, bahwasanya bumi ini dipusakai hamba-hambaKu yang saleh [Anbiya' : 105]
.

Komen Anda Adalah Buah Tangan Terbaik [hasanhusaini]

Tiada ulasan:

Facebook Comments Box: Bloggerized by HASANHUSAINI.COM

Catat Ulasan

Komen Anda Adalah Buah Tangan Terbaik [hasanhusaini]