Sabtu, 26 September 2009

Laut Mati Yang Mematikan Hati

Setelah hampir separuh purnama saya bermastautin di bumi Syam, beberapa perancangan ziarah diatur untuk menjinakkan kami dengan bumi gersang ini sebelum bermulanya sesi pengajian pada minggu depan. (Baca hari Ahad, 27 Sept 2009).

Tempat pertama yang bakal dilawati setelah ke Makam Nabi Nuh dan Qal'ah Salahuddin tempoh hari ( ceritanya bakal menyusul) ialah ke Laut Mati.

Laut Mati terletak kira-kira 80 km dari Amman- ibu negara Jordan, bersempadan dengan Tebing Barat, Palestin yang kini diduduki oleh Yahudi Laknatullah 'Alaih. Pesisir laut sepanjang lebih 60km itu terbahagi kepada Tebing Barat di sebelah Palestin, dan Tebing Laut Mati di sebelah Jordan. Ukuran rentas di antara dua tebing adalah sejauh 18km.

Laut Mati (البحر الميت‎) merupakan tasik air masin yang terletak di kedudukan serendah 418 m di bawah aras laut, kedudukan terendah di atas daratan, dan juga tasik masin yang terdalam, sedalam 330 m.

Airnya mempunyai kemasinan kedua tertinggi di dunia selepas Laut Asal di Djibouti dengan kemasinan hampir 30 %. Ini bermakna, dalam sekilo air laut mati, terdapat 300gram garam, 8.6 kali lebih masin dari laut biasa. Oleh kerana itu tiada satu pun hidupan yang boleh hidup di dalamnya dan kapal tidak boleh berlayar di atas permukaannya. Cabang sungai utamanya ialah Sungai Jordan dan Wadi Mujib.

Kesan Laut Mati ini membuktikan kebenaran dari ayat Al-Quran mengenai bala yang telah menimpa kaum Nabi Luth a.s di atas maksiat yang mereka lakukan kira-kira 3900 tahun yang lampau.

Nabi Luth a.s adalah anak saudara kepada Nabi Ibrahim a.s. Bapa baginda Hasan bin Tareh adalah saudara kandung Nabi Ibrahim a.s. Baginda mengikuti Nabi Ibrahim berhijrah dari Babylon (Iraq) ke Palestin yang dikenali dengan wilayah Kana'an pada ketika itu.

Seterusnya mereka ke Mesir dan berpisah di situ. Nabi Luth a.s berhijrah ke satu kawasan bernama Sodom dan Jemoroh yang kini merupakan kawasan bernama Jazirah Lisan terletak di selatan Laut Mati.

Menurut riwayat, kaum Nabi Luth a.s berjumlah 4 juta orang. Kaum Nabi Luth a.s dibinasakan oleh Allah S.W.T disebabkan melakukan perbuatan terkutuk iaitu Homoseks yang belum pernah dilakukan oleh kaum terdahulu.

Cerita tentang Nabi Luth dan kaumnya banyak tercatat secara jelas di dalam Al-Quran.

Antaranya, ayat 80-81 Surah Al-A'araf :
Dan Nabi Lut juga (Kami utuskan). ingatlah ketika ia berkata kepada kaumnya: "Patutkah kamu melakukan perbuatan Yang keji, Yang tidak pernah dilakukan oleh seorang pun dari penduduk alam ini sebelum kamu?
"Sesungguhnya kamu mendatangi lelaki untuk memuaskan nafsu syahwat kamu Dengan meninggalkan perempuan, bahkan kamu ini adalah kaum Yang melampaui batas".

Dakwah dan amaran keras Nabi Luth a.s tidak dipedulikan oleh kaum Sodom dan Jemoroh malah mereka bertindak untuk mengusir Nabi Luth a.s dari wilayah tersebut dan menuduh Luth a.s hanya berpura-pura menunjukkan kebaikan.

Setelah dakwah dan usaha baginda tidak berhasil, maka berdoalah Nabi Luth a.s supaya ditimpakan bencana terhadap kaumnya yang sudah melampaui batas.

Lalu Allah mengutuskan malaikat untuk membalikkan bumi Sodom sekaligus menghancurkan seluruh kaumnya.

Firman Allah di dalam Surah Hud ayat 82 :

Maka apabila datang (Masa perlaksanaan) perintah kami, Kami jadikan negeri kaum Lut itu diterbalikkan (tertimbus Segala Yang ada di muka buminya) dan Kami menghujaninya Dengan batu-batu dari tanah yang dibakar, menimpanya bertalu-talu.

Begitulah kisah umat Nabi Luth a.s yang telah dilenyapkan oleh Allah setelah mengingkari arahan dan ajakan dakwah Nabi mereka.

Berkaitan dengan cerita Nabi Luth juga adalah berkaitan dengan isterinya yang derhaka. Title sebagai isteri seorang nabi tidak menjamin seseorang itu mendapat hidayah, apatah lagi untuk dijamin syurga.

Perbandingan yang cukup jelas dan dekat dihati telah dirakamkan oleh Allah dalam Surah Al-Tahrim, ayat 10-12. Sila rujuk tafsir untuk meneliti bahasa Al-Quran yang sungguh indah itu.

Isteri-isteri Nabi Nuh dan Nabi Luth dibandingkan oleh Allah dengan Isteri Firaun yang kufur. Isteri-isteri Nabi Nuh dan Nabi Luth mendapat neraka meski tidur sekelambu dengan Nabi Allah, manakala Isteri Firaun yang kufur mendapat syurga yang kekal abadi meski suaminya adalah penderhaka besar yang mengaku tuhan.

Laut Mati juga sinonim dengan cerita tentang kemenangan tentera Rom ke atas Tntera kerajaan Parsi. Berita yang menggembirakan ini dikhabarkan oleh Allah saat Rom dimbang kekalahan yang teruk sehingga bangsa arab beranggapan bahawa, adalah amat mustahil untuk Rom kembali bangkit, malah untuk mempertahankan diri saja, mereka sudah tidak berdaya. Negeri-ngeri jajahan Rom seperti Syria dan sebagainya dirampas oleh Parsi dalam operasi ketenteraan itu.

Namun, turunnya wahyu Allah yang terakam di dalam surah Al-Ruum, ayat 2 dan 3 amat mengejutkan dan menerima cemuhan dari bangsa arab. Namun, deduksi Al-Quran yang merupakan wahyu itu tidak dapat disangkal, akhirnya Rom berkuasa semula, dan kemenangan itu dicatatkan di sekitar laut mati yang terendah. ( Adna Al-Ardh). Untuk bacaan lanjut, saya cadangkan untuk merujuk tafsir-tafsir seperti Al-Azhar dan Fi Zilal Al-Quran.

Kembali kepada ziarah saya.

Sebelum bertolak, saya sempat meneliti beberapa cerita tentang Laut Mati dari beberapa kitab, buku dan artikel di internet. Sambil memasak bekalan, saya bertanyakan tentang tentatif perjalan kami. Bertolak selepas Asar dan kembli selepas Isya'. Sempat juga saya mencadangkan agar dipesan secara tahqiq agar niat untuk ke Laut Mati diperbatulkan andai ada yang tersasar untuk berkelah di Laut Mati.

BANGSA YANG MENYEDIHKAN

Perjalanan merentas bukit batu dan jalan yang berliku-liku selama lebih kurang 2 jam, kami tiba di Pinggir Laut Mati. Sungguh mengejutkan saya, sebuah kawasan peranginan yang cantik terhias di depan mata.

Bagai tidak percaya. Pantai Amman. Begitu yang terpahat di papan tanda.

Ya Allah, bangsa muslim apakah begini..?

Saya menepuk-nepuk dahi beberapa kali.

Tidak kurang 500 orang arab datang bersukaria, berkelah, mandi-manda dan ada juga yang datang mencari 'berkat' Laut Mati.

Usahkan untuk merasakan bahawa inilah bumi yang telah Allah zahirkan azabnya terhadap kaum Nabi Luth 3900 tahun dahulu untuk diambil iktibar dan pengajaran, Yahudi di depan mata mereka diseberang laut (Tebing Barat) seakan dijadikan jiran yang baik untuk disantuni.

Saya termenung panjang. Pastinya hancur luluh hati saudara seaqidah di Palestin melihat rakan sebangsa dan seagama mereka hanya bersantai di pinggir Laut Mati yang hanya 18km dari Tebing Barat, tanah Palestin yang kini telah dijajah Israel yang dilaknat.

Sebelum meneruskan agenda lain, saya tampil atas rasa ingin berkongsi, menasihati sahabat-sahabat yang turut sama dalam ekspedisi kali ini agar meneliti dalam diri masing-masing, dibimbangi adanya sifat-sifat yang sama seperti sifat kaum sodomi yang diazab dan yahudi yang dilaknat.

Moga hati saya yang terlebih dahulu lunak untuk dimuhasabah.

Komen Anda Adalah Buah Tangan Terbaik [hasanhusaini]

Artikel sebelum : "Kita Pernah Berjanji"

Tiada ulasan:

Facebook Comments Box: Bloggerized by HASANHUSAINI.COM

Catat Ulasan

Komen Anda Adalah Buah Tangan Terbaik [hasanhusaini]