Ahad, 6 Disember 2009

Watak Direalitikan, Sejarah Akan Berulang

Seminggu yang lalu, saya bersama rakan-rakan menyambut Hari Raya Aidiladha  anjuran Kesatuan Mahasiswa Kelantan Jordan, [KMKJ] di Nadi Mu'allimin, Mafraq.

Bertemu mata bersama teman-teman lama menjadi satu memori yang cukup manis untuk dikenang. Teringat wajah-wajah mereka sewaktu umur awal belasan tahun di MTDQ Repek hampir 10 tahun yang lalu. (Tiba-tiba terasa tua). Seronok. Terutamanya bila dengan teman cerminan diri itu, kita mampu untuk mengukur sejauh mana meningkatnya kualiti diri. Alhamdulillah.Bersama sahabat MTDQ Repek


Sahabat dan adik-adik mantan DQ..Mabruk.

Sehari sebelumnya, saya dimaklumkan untuk menyampaikan ceramah ( baca : perkongsian ) sempena majlis tersebut dengan meletakkan falsafah Qurban sebagai garis panduan untuk menyampaikan isi. Secara peribadinya, saya cukup tidak selesa dengan jemputan tersebut, memandangkan adanya ustaz-ustaz yang lebih senior dan para doktor yang lebih intelek. Namun, atas gesaan dan rasa untuk berkongsi, saya gagahi juga untuk memenuhi harapan pihak penganjur.


Hanya perkongsian ringkas tentang pengorbanan

Tak banyak kronologi kisah Nabi Ibrahim dan Nabi Ismail yang saya ceritakan, bahkan saya lebih selesa untuk menyentuh cerita tentang 'sepupu' kita, cucu kepada Cicit Nabi Ibrahim, cucu Nabi Ishak dan anak-anak Nabi Ya'kub ( Bani Israel : Nabi Ya'kub digelarkan sebagai Israel ).

Hampir 70 peratus para rasul yang disebutkan di dalam Al-Quran berasal dari keturunan Nabi Ya'kub ( Israel ) dari anak kedua Nabi Ibrahin, iaitu Nabi Ishak. Namun, penutup kepada segala rasul, Nabi kita Muhammad s.a.w adalah dari keturunan Nabi Ismail a.s.

Sejarah ini cukup menarik untuk dikaji. Bahkan ianya cukup berkait rapat tentang KENAPA Yahudi berhijrah dari tanah luar Hijaz untuk menduduki Yathrib (Madinah).

Saya meneruskan perkongsian kepada bagaimana liciknya 'sepupu' kita merancang untuk menjadikan golongan mereka sebenar-benar realiti dan menepati ciri-ciri yang telah disebutkan di dalam Al-Quran. Yahudi yang tidak pernah redha dengan umat Islam sehingga umat Islam mengikuti telunjuk mereka.

Bagaimana dengan konspirasi ISTILAH yang menjadi racun jangka masa penjang untuk membunuh SENSITIVITI umat Islam...? Istila Riba, Zina, Palestin, Empayar, taklukan dan sebagainya.

Sedang umat Islam yang cukup ramai pada hari ini langsung tidak menepati ciri-ciri Muslim dan Mukmin yang telah digariskan dalam Al-Quran. Sedangkan ciri-ciri tersebutlah yang menentukan kualiti umat Islam untuk menjadi Khalifah di muka bumi.

Saya berusaha sedaya upaya untuk menayangkan gambaran besar tentang pengorbanan dan punca, kenapa pentingnya watak Ibrahim, Ismail, Sarah dan Hajar dilakonkan semula pada hari ini. Moga matlamat penganjur tercapai dan perkongsian saya memberi manfaat yang baik.

ASHABUL KAHFI

Usai dari Majlis Aidiladha tersebut, dengan sedikit perancangan dan ubahsuai tentatif, kami dibawa untuk menziarahi Gua yang dikatakan pernah diduduki oleh beberapa orang pemuda yang beriman pada zaman pemerintahan Rom Byzantine. Ashabul Kahfi adalah istilah yang cukup sinonim dengan mereka.


Pelakon filem lakonan semula 'Pemuda Kahfi' di Gua Kahfi...Ameen..

Sesampai di sana, saya menasihati diri untuk tidak menilai dan membandingkan secara geografi, apakah itu sebenarnya gua yang menjadi lagenda sehingga disebutkan di dalam Al-Quran. Bahkan lebih mementingkan subjek KENAPA cerita pemuda tersebut dicatatkan oleh Allah di dalam kitab-Nya. Pastinya ada MATLAMATdan TUJUAN yang jelas.

MEREALITIKAN WATAK

Bukanlah kisah yang dibawa di dalam Al-Quran itu hanya sekadar rakaman sejarah tentang ummat terdahulu tanpa ada sebarang pengajaran penting yang mampu kita ambil iktibar dan pengajaran. Bahkan, pastinya terselit disebalik kisah yang meliputi hampir 70 peratus Al-Quran itul mempunyai hikmah yang cukup besar untuk dikaji.

Cerita tentang pengorbanan Ibrahim dan Ismail, cerita tegasnya Pemuda Kahfi, kisah Ghulam dan Ashabul Ukhdud. Begitu juga tentang Rasul-Rasul, Imraah Al-Aziz, musuh-musuh Allah, Fir'aun, Qarun, Saamiriy, Tentera bergajah pastinya mempunyai 'ibrah yang cukup agung. Namun, ketemukah kita, KENAPA cerita itu dirakamkan?

Jawapannya adalah untuk dilakonkan semula tentang apa sahaja ciri-ciri dari watak-watak yang  baik, dan dikenali siapa sahaja yang bersifat dengan watak sifat musuh Allah.

Maka, sesiapa sahaja yang melakonkan watak tersebut, samada baik mahupun buruk, akan mengulangi sejraha kisah tersebut. Namun mungkin 'movie' tersebut datang dengan pendekatan yang sesuai dengan zaman ianya berlaku.

Perhatikan kisah Al-Fateh, Salahuddin Al-Ayyubi, Nuruddin Az-Zenki, Hasan Al-Banna dan sebagainya.

Perhatikan juga kisah keruntuhan Abbasiyyah. Kisah penggulingan Sultan Abd Hamid, kisah Mustafa Kamal Ataturk, kisah T.E Lawrence ( Lawrence Arabia ). Kisah jatuhnya Melaka, bahkan kisah Memali dan mungkin juga krisis ( di Perak..?)

Watak direalitikan, Sejarah akan berulang.

Justeru, saya mengimpikan untuk melakonkan semula kisah-kisah agung tersebut. Kisah pemuda Kahfi, Anak muda Ismail dan Ayah tua Ibrahim, Kisah Salahuddin dan kisah-kisah agung yang lain...Pelakonnya adalah kita, skripnya adalah Al-Quran dan hadith...

Jom kita lakonkannya....

1 ulasan:

  1. salam,abg ihsan,ape kabo,bukhari ni,kim salam pada arif hakimi.kim salam pada sume abang2 jordan,rindu sgt2.ada mase lawat blog ana,www.bukharimansin.blogspot.com.ana insan yang baru nak belajar.kalau ada ym arif hakimi,bgatau ana.abg bakal ulamak besar pemaris ulamak pengganti mursyidul am.hehe

    BalasPadam

Komen Anda Adalah Buah Tangan Terbaik [hasanhusaini]